fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Αφιερώματα

Vourvoukeli Estate: Γνωρίστε τα κρασιά της ιστορικής γης των Αβδήρων!

Ο Γιώργος και ο Οδυσσέας συνεχίζουν να κάνουν πραγματικότητα το όραμα του πατέρα τους!

Λίγο έξω από την Ξάνθη, το γνωστό από την αρχαιότητα χωριό, η πατρίδα του Δημόκριτου που είχε ιδρύσει σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής. Εύφορη γη από τότε, η περιοχή των Αβδήρων αποτελούνταν από τεράστιες αμπελουργικές εκτάσεις.

Ένας από αυτούς που θέλησαν να δώσουν νέα ζωή σε αυτά τα αμπέλια ήταν και ο κύριος Νίκος Βουρβουκέλης. Ένας άνθρωπος που ήθελε κάτι έξω από την καριέρα του σαν γιατρός και κυρίως ένας άνθρωπος με όραμα: Να ξαναγεννηθεί η γη των Αβδήρων και να γνωρίσει τις γιορτές στις οποίες μεγάλωσε ο ίδιος. Να επανεντάξει την αμπελόεσσα γη των Αβδήρων στον οινικό χάρτη της Ελλάδας.

Μαζί με τη σύζυγο του, την κυρία Φλώρα, ιδρύουν το 1999 το Κτήμα Βουρβουκέλη και φυτεύουν 20 στρέμματα με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, με μία επιτυχημένη, βραβευμένη κι αναγνωρίσιμη πορεία στην οινοπαραγωγή, τα στρέμματα είναι 100 και το Κτήμα Βουρβουκέλη αποτελεί ένα από τα πιο ποιοτικά κτήματα στην Ελλάδα.

Τη σκυτάλη έχουν πάρει πλέον οι νεότεροι της οικογένειας. Ο Γιώργος και ο Οδυσσέας κληρονόμησαν την αγάπη και το σεβασμό στην ιστορία της περιοχής από τους γονείς τους και συνεχίζουν να αναδεικνύουν την περιοχή που αποτελεί πλέον τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού του Διονύσου.

Ο Άβδηρος, το Μαυρούδι, το Λαγάρα, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο αλλά και αρχαίες ποικιλίες όπως το Λημνιό και τοπικές όπως το Παμίδι ή Παμίτι αποτελούν τις διαφορετικές ετικέτες που παράγονται από την οικογένεια Βουρβουκέλη με κάποιες από αυτές να αποτελούν αποκλειστικά τοπικές καλλιέργειες και άλλες να «παντρεύονται» μεταξύ τους και να μας δίνουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που αξίζει να δοκιμάσει κάθε λάτρης του οίνου.

Μαλαγουζιά Λευκός – Vourvoukeli Estate

 

Η «MALAGOUSIA» είναι η νέα ετικέτα του κτήματος όσον αφορά στους ποικιλιακούς λευκούς οίνους του κτήματος Βουρβουκέλη.

Ο οίνος εμφανίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που είναι ένα έντονο αρωματικό μπουκέτο, μέτρια προς υψηλή οξύτητα και ένα σώμα με λιπαρότητα και όγκο.

Το χρώμα εμφανίζεται λευκοκίτρινο με χρυσαφιές ανταύγειες.

Αρώματα, λευκών ανθέων, βερίκοκου και τροπικών φρούτων.

Το τελείωμά του είναι στιβαρό καλής διάρκειας.

Μαυρούδι Ερυθρός – Vourvoukeli Estate

 

To ‘Μαυρούδι’ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες.

Το όνομά του συνδέεται με το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σταφυλιών, δηλαδή το σκούρο μαύρο χρώμα των ρωγών. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ποικιλία που κάτω από συνθήκες σωστής οινοποίησης εμφανίζει πλούσια αρώματα και συνάμα ένα έντονο ταννικό χαρακτήρα. Η διαδικασία μικροοξυγόνωσης που γίνεται κατά την φάση της ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια έχει σαν αποτέλεσμα ένα κρασί με απαλά αρώματα κόκκινων φρούτων, και νότες βανίλιας .

Πορφυρό χρώμα, με αρώματα όπως κεράσι φράουλας και αρωματικών βοτάνων.

Ξηρό με καλή δομή στόμα, καλή οξύτητα με πλούσιες ενσωματωμένες τανίνες.

Έντονο και καλής διάρκειας τελείωμα.

Παμίδι – Vourvoukeli Estate

 

To ‘Παμίδι’ ή ‘Παμίτι’ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις βασικές ποικιλίες της Θράκης.

Το χαρακτηριστικό αυτό ερυθρό σταφύλι, διαθέτει ρώγες με ροδόχρωμη φλούδα. Η ξεχωριστή αυτή ποικιλία με σωστή οινοποίηση είναι ιδανικό για παραγωγή ερυθρωπών οίνων με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα. Η όλη οινοποίησή του βασίζεται στην ολιγόωρη διαδικασία εκχύλισης για την παραλαβή της ιδανικής ποσότητας χρωστικών ώστε να παραχθεί ένα πολύ απαλό ρόζε κρασί στην απόχρωση του saumon.

Το κρασί εμφανίζεται με ξηρό και αρωματικό ταυτόχρονα στόμα, καλή οξύτητα με στέρεη δομή γευστικά.

Το τελείωμά του είναι ευχάριστο και καλής διάρκειας.

Άβδηρος Λευκός – Vourvoukeli Estate

 

Το κρασί έχει απαλό λεμονί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, εξωτικών φρούτων και ανθών λεμονιάς.

Στο στόμα χαρακτηρίζεται από πλούσια δροσιστική οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση.

Άβδηρος Ροζέ – Vourvoukeli Estate

 

Το κρασί προκύπτει από την συνοινοποίηση του ερυθρωπού, έντονα φρουτώδες και αρωματικού Παμίδι (85%), με το ερυθρό Syrah (15%), για ενίσχυση του χρώματος και πιο πικάντικη γεύση.

Το κρασί είναι ιδιαίτερα αρωματικό, πολύ φρέσκο και στη γεύση και στο άρωμα, λόγω του ότι το Παμίδι, που αναβιώθηκε από το κτήμα, είναι ένα γλυκό, αρωματικό (βρώσιμο) σταφύλι που δίνει τα φρέσκα αρώματα φράουλας, κεράσιου,βύσσινου (η φύση της ποικιλίας είναι αυτή). Το κρασί εμφανίζει ευχάριστα γλυκό τελείωμα λόγω υπολειμματικών σακχάρων.

Άβδηρος Ερυθρός – Vourvoukeli Estate

Τo κρασί αυτό αφιερώθηκε στο όνομα «Άβδηρος«, γιος του θεού Ερμή από την Οπούντα της Λοκρίδας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο ημίθεος Ηρακλής έχτισε την πόλη των Αβδήρων στη Θράκη στη μνήμη του φίλου του, Άβδηρου, όταν αυτός σκοτώθηκε στη μάχη με τα άγρια άλογα του βασιλιά των Θρακών, Διομήδη. Η ετικέτα απεικονίζει χαρακτηριστικά το άγριο άλογο της Θράκης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο blend δύο ελληνικών (η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, το Λημνιό, συναντάει το σπάνιο Παμίδι) και μιας ξενικής ποικιλίας (το Syrah από τη Γαλλία). Το Syrah δίνει πρωτογενή αρώματα κόκκινων φρούτων (φρεσκάδα) ενώ το Λημνιό με πέρασμα από βαρέλι για 8-12 μήνες προσδίδει πιπεράτα αρώματα καθώς και νότες κακάο και καπνού. Το στόμα είναι απαλό, με μαλακές τανίνες και μέτρια οξύτητα. Ένα κρασί γεμάτο με ευχάριστο τελείωμα.

Λαγάρα Λευκός – Vourvoukeli Estate

 

Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, ακολουθούν ξεχωριστή οινοποίηση και ενώνονται μετά το πέρας της ζύμωσης στον κατάλληλο χρόνο, δίνοντας ένα αποτέλεσμα εκρηκτικού άρωματος και πλούσιου σώματος.

Στο άρωμα κυριαρχούν εξωτικά φρούτα (ανανάς, lychee) που ακολουθούν αρώματα πράσινου φραγκοστάφυλου και νότες σπαραγγιού.

Σώμα γεμάτο και αρκετά όξινο με μεγάλη αρωματική διάρκεια στην επίγευση.

Λαγάρα Ερυθρός – Vourvoukeli Estate

 

Στο κρασί αυτό δόθηκε το όνομα “Λαγάρα” που στην τοπική διάλεκτο των Αβδήρων σημαίνει το καθαρό, αμόλυντο νερό.

Το Λαγάρα Ερυθρό είναι ένα μείγμα από 50% Merlot, 30% Syrah και 20% Παμίδι.

Εμφανίζει βαθύ πορφυρό χρώμα, αρώματα αγριοκέρασου, μύρτιλου, βανίλιας και κρέμας ζαχαροπλαστικής που ακολουθούνται από διακριτικές νότες καπνού και πλούσιο τανικό στόμα.

Η παραμονή σε εκλεκτά δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 L. για 18 μήνες προσδίδει την δυνατότητα μακροχρόνιας παλαίωσης και την χαρακτηριστική μακρά επίγευση.

Λημνιό Ερυθρός – Vourvoukeli Estate

 

Η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, το Λημνιό με την εφαρμογή πρωτοποριακών οινοποιητικών μεθόδων έχει ωριμάσει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Αυτή η διαδικασία μικρο-οξυγόνωσης δημιουργεί ένα κρασί με απαλά αρώματα κόκκινων φρούτων, με φόντο τα αρώματα δρυός.

Το χρώμα είναι πορφυρό, με αρώματα όπως μαύρο κεράσι, ρόδι, νότες πιπεριού, κάρι καθώς και μαύρη σοκολάτα.

Στηβαρό στο στόμα, καλή οξύτητα με ενσωματωμένες τανίνες.

Γεμάτο αλλά και συνάμα κομψό εμφανίζει ένα μακρύ πιπεράτο τελείωμα.

Ασύρτικο Λευκός – Vourvoukeli Estate

 

Tο «ASSYRTIKO» είναι η πιο νέα ετικέτα του κτήματος.

Το κρασί μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης παραμένει για 4 μήνες στις ανοξείδωτες δεξαμενές για battonage με τις οινολάσπες του, ώστε να αποκτήσει όγκο και πολυπλοκότητα, χρώμα απαλό χρυσαφί.

Αρώματα από λεμονόχορτο, λευκά άνθη και νύξεις τροπικών φρούτων.

Επίσης κυδώνι και αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών.

Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα, σώμα γεμάτο.

Επίγευση μακράς διάρκειας.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα