Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Τα ζυμαρικά Ανάγνου φτιάχνονται από τα πιο φρέσκα υλικά και παραμένουν μία οικογενειακή υπόθεση!

Από τη φύση του Παρνασσού κατευθείαν στο πιάτο μας!

Είναι σχεδόν 40 χρόνια που η κυρία Κυριακούλα Ανάγνου, η μητέρα της οικογένειας, καινοτόμησε στο χωριό Δίστομο! Σε μια εποχή που τα ζυμαρικά παρασκευάζονταν αποκλειστικά με το χέρι, η οικογένεια Ανάγνου εκμεταλλεύτηκε την τεχνολογία για να καλύψει τις ανάγκες του χωριού. Σιγά σιγά η ποιότητα των Ζυμαρικών Ανάγνου έγινε γνωστή και σε άλλες περιοχές.

Σήμερα, κι αφού το εργαστήριο έχει περάσει στα παιδιά της κυρίας Κυριακούλας, τα Ζυμαρικά Ανάγνου είναι διαθέσιμα σε πολλά σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και αποσπούν σημαντικά βραβεία για τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που συμβάλλουν σε μία ανώτερη ποιότητα χειροποίητων ζυμαρικών.

Εμείς συζητήσαμε μαζί τους για άλλη μία φορά και αυτή τη φορά μας σύστησαν την Do it yourself παραγωγή ζυμαρικών στον χώρο του εργαστηρίου τους, κατά την οποία το εργαστήριο τους είναι επισκέψιμο από όποιον θέλει να παρασκευάσει τα δικά του ζυμαρικά!

Διαβάστε παρακάτω τι μας είπαν…

Πολύς κόσμος από τους αναγνώστες μας σας γνωρίζει, όμως υπάρχουν και εκείνοι που δεν γνωρίζουν τη δραστηριότητα και τα προϊόντα σας. Θα θέλατε να συστηθείτε σε αυτούς;

 

Το εργαστήριο Ζυμαρικών Ανάγνου στο Δίστομο μετρά ήδη 39 χρόνια ζωής. Το 1980 η μητέρα μας Κυριακούλα Ανάγνου ξεκίνησε την παραγωγή ζυμαρικών με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας σε μια εποχή που τα ζυμαρικά παρασκευάζονταν στο χέρι. Στην περιοχή μας το μόνο ζυμαρικό που παρασκευαζόταν ήταν οι χυλοπίτες.

Στην αρχή το εργαστήριο κάλυπτε τις ανάγκες των κατοίκων του Διστόμου, οι οποίοι παρασκεύαζαν τις χυλοπίτες τους με τα δικά τους υλικά. Στην πορεία άρχισε η προμήθεια εστιατορίων και καταστημάτων τροφίμων της ευρύτερης περιοχής τόσο με χυλοπίτες όσο και με νέα προιόντα, κριθαράκι, βίδες.

Μετά την συνταξιοδότηση της μητέρας μας το εργαστήριο μεταβιβάστηκε σε μας τα παιδιά της, Στάθης, Γεωργία και Μίνα.

Παράγουμε πια δέκα προιόντα και τα προιόντα μας ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα σε καταστήματα τροφίμων, εστιατόρια και μεμονωμένους καταναλωτές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο που σας ζητήσαμε να συστηθείτε, τόσο εσείς όσο και τα προϊόντα σας! Είναι χαρακτηριστικό πως στις μικρές παραγωγές και τα ποιοτικά προϊόντα, ο παραγωγός έχει όνομα, όχι μόνο Brand. Συμφωνείτε;

 

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και το όνομα που λέτε δε χτίζεται εύκολα.

Ο καταναλωτής σε γνωρίζει ή μπορεί να σε γνωρίσει προσωπικά, να επισκεφτεί την μονάδα παραγωγής, να εκφράσει ευχαριστίες μα και παράπονα άμεσα.

Χτίζεται έτσι μια σχέση εμπιστοσύνης και δεν είναι τυχαίο που έχουμε πελάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς πια.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Πως ξεκινήσατε με την παραγωγή τους; Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε αυτά;

 

Τα προϊόντα μας είναι χυλοπίτες, χυλοπιτάκι, βίδες, κριθαράκι, κοχύλι με φρέσκο κατσικίσιο γάλα, ξινός τραχανάς  με φρέσκο πρόβειο γάλα, χυλοπίτες με αλεύρι από δίκοκο σιτάρι και φρέσκο κατσικίσιο γάλα καθώς και οι vegan επιλογές, χυλοπίτες με ντομάτα και ξερό κρεμμύδι, κριθαράκι και κους κους με ντομάτα, ξερό κρεμμύδι και σπανάκι.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα η παραγωγή χυλοπιτών ξεκίνησε για να καλυφθεί μια ανάγκη του κόσμου να έχει τα δικά του ζυμαρικά μα με πιο εύκολο τρόπο.

Στη συνέχεια μέσω σεμιναρίων, ενημερώσεων και παρακολούθησης της τεχνολογίας στο χώρο των ζυμαρικών άρχισε η παραγωγή και άλλων ειδών ζυμαρικών, τραχανά καθώς και των vegan επιλογών, η τυποποίηση, η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας HACCP.

Η συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων (π,χ, FoodExpo), oι γευσιγνωσίες, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας οι οποίες τόσο το 2018, πρώτη συμμετοχή, όσο και το 2019 μας απόφεραν τα πρώτα βραβεία.

Αργυρά μετάλλια για τις χυλοπίτες, βίδες, κριθαράκι με φρέσκο κατσικίσιο γάλα, χυλοπίτες με ντομάτα και ξερό κρεμμύδι και χάλκινο μετάλλιο για τον ξινό τραχανά.

Μοιραστείτε μαζί μας και ένα μυστικό, για την συνταγή η την δημιουργία του; Υπάρχει κάποιο βήμα στην παραγωγή που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα αντίστοιχα προϊόντα;

 

Το μεγάλο μυστικό είναι η αγάπη γι΄αυτό που κάνουμε και το ότι τα προιόντα που διαθέτουμε τα καταναλώνουμε και στην οικογένεια.

Αυτό που διαφοροποιεί τα δικά μας ζυμαρικά είναι η χρήση φρέσκων πρώτων υλών, γάλα, αυγά, λαχανικά, αλεύρι και σιμιγδάλι με ημερομηνία παραγωγής τον εκάστοτε μήνα που διανύουμε.

Η απουσία χρωστικών, ενισχυτικών γεύσης και συντηρητικών και τέλος πως παράγουμε κατόπιν παραγγελίας, δεν κρατάμε στοκ στο εργαστήριο μας και τα προιόντα μας φτάνουν σε εκείνους που τα παρήγγειλαν με χρόνο παραγωγής λιγότερο από μια βδομάδα.

Ο χρόνος βρασμού τους είναι στα περισσότερα από αυτά 2 με 3 λεπτά.

Γιατί τα δικά σας και όχι του μεγάλου ή του εξωτερικού;

 

Εμείς δεν λέμε μόνο τα δικά μας, λέμε και τα δικά μας και του μεγάλου παραγωγού και τα προϊόντα του εξωτερικού.  Όλοι έχουμε χώρο στην αγορά, άλλωστε ο τελικός αποδέκτης  είμαστε όλοι εμείς .

Τι θα καταναλώσει ο καθένας από εμάς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων πρώτα από όλα της παιδείας, φιλοσοφίας και γενικότερα της στάσης ζωής που διαθέτει και στην διατροφή. Από εμάς ο καταναλωτής θα προμηθευτεί  προϊόντα ποιοτικά, γευστικά, φρέσκα και προσαρμοσμένα στα τελευταία πρότυπα υγιεινής .

Μιλήστε μας λίγο για την Do it yourself παραγωγή ζυμαρικών στο χώρο σας! Μας ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, αλλά θα θέλαμε να μάθουμε και άλλα!

 

Η Do it yourself παραγωγή ήταν και ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η λειτουργία του εργαστηρίου. Νοικοκυρές από το Δίστομο αρχικά και στην συνέχεια από την ευρύτερη περιοχή έρχονταν με τα δικά τους υλικά και τις δικές τους συνταγές να φτιάξουν τις χυλοπίτες τους.

Με την πάροδο του χρόνου οι πελάτες μας χωρίστηκαν σε δυο κατηγορίες εκείνους που προμηθεύονται τα ζυμαρικά τους με την δική μας συνταγή στην ποσότητα που επιθυμούν και σε εκείνους που εξακολουθούν να έρχονται να φτιάχνουν τις δικές τους συνταγές.

Αλλά ακόμη και αυτοί, προμηθεύονται πια από εμάς και ζυμαρικά με τις δικές μας συνταγές, κυρίως τις vegan επιλογές, τον τραχανά ή τα ζυμαρικά με το ιδιαίτερο σχήμα, κοχύλι, βίδα.

Μπορεί δηλαδή ο καθένας να έρθει και να δημιουργήσει τα φρέσκα ζυμαρικά του;

 

Ναι,  μπορεί ο καθένας να έρθει κατόπιν συνεννοήσεως.

Συνήθως οι πελάτες μας έρχονται με το δικό τους γάλα και αρκετές φορές με αυγά ή και αλεύρι παραγωγής τους. Αν δεν έχουν ή χρειαστούν συμπλήρωμα, πρώτες ύλες εκτός από γάλα, μπορούν να προμηθευτούν από εμάς.

Ελπίζω τουλάχιστον να του δίνετε κάποια συνταγή, ή είναι ελεύθερος να δημιουργήσει ότι βάζει ο νους του;

 

Κάποιες παλιές, κυρίως, νοικοκυρές έρχονται με τη δική τους συνταγή, άλλοι ζητούν και την δική μας συμβουλή.

Ή μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις για λόγους υγείας, λιγότερα αυγά ή καθόλου, λιγότερο αλάτι ή καθόλου, αλεύρι ολικής αλέσεως κλπ.

Ποια είναι η διαδικασία για να κλείσει κάποιος αυτή τη δράση;

 

Τηλεφωνικά στο 22670 22928 οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν ραντεβού για την ημέρα που θέλουν να παρασκευάσουν τα ζυμαρικά τους.

Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον!

 

Είναι ενδιαφέρον ιδιαίτερα για εκείνους που επιθυμούν να δουν όλη την διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα παιδιά που συνοδεύουν τους δικούς τους όταν παρασκευάζουντα ζυμαρικά τους, είτε παιδιά σε οργανωμένες επισκέψεις δημοτικών σχολείων ή επαγγελματικών λυκείων.

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Στοχεύουμε σε πρώτη φάση στην Ελλάδα και στο μέλλον και στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Να παράγουμε καινοτόμα και νέα προϊόντα και να ταξιδέψουν και σε άλλα μέρη, όχι μόνο στη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. 

Μα για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να έχουμε υγεία, υπομονή και λίγη τύχη… 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Στάθη για την όμορφη συζήτηση κι ευχόμαστε να συνεχίσει η οικογένεια να παράγει νόστιμα προϊόντα με γνώμονα την εξαιρετική ποιότητα!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου