Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Τα βαζάκια της Αύρας είναι…yiam!

 

Εγκατέλειψε τη ζωή στην Αθήνα- κάτι που μέχρι και σήμερα για πολλούς θεωρείται κατόρθωμα-, για να ζει σε ένα χωριό της Λαμίας και πλέον λίγο έξω από τη Λάρισα. Η Αύρα έκανε επάγγελμα αυτό που αγαπάει και όπως μας είπε στην πολύ όμορφη συζήτηση που είχαμε, κρύβει σε κάθε βαζάκι yiam την αγάπη και το κέφι της για τη μαγειρική.

 

ορεκτικά-γλυκά-κουταλιού-παραδοσιακά-αναψυκτικά-μαρμελάδες-γιαμ-νομή-appetizers-spoon-sweets-traditional-sodas-jams-yiam-nomee-foods

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;                                

 

γιαμ-μαρμελαδες-νομη-γλυκα-συνεντευξη-storiesΦύγαμε από την Αθήνα το 1993 και πήγαμε να γίνουμε αγρότες σε ένα χωριό έξω από την Λαμία, το Φραντζή. Θέλαμε να ζούμε κοντά στη φύση, μακριά από την πόλη και τον τρόπο ζωής σε αυτήν. Να μεγαλώσουν και τα παιδιά σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.

Η μετακίνηση από την Αθήνα στο χωριό ήταν η μεγάλη αλλαγή.

Ήταν μαγικά! Αποκάλυψη! Αυτά που ζούνε όσοι έχουν γεννηθεί σε χωριό ή έχουν μεγαλώσει σε χωριό τα ανακάλυπτα στα 26 μου χρόνια.

Το πρωινό ξύπνημα με τα κοκόρια, τη μυρωδιά του χώματος μετά τη βροχή, την σχέση μου με τα ζώα στο σπίτι ( κότες, κατσίκα, σκυλιά, γατιά, μοσχαράκια…) το παιχνίδι των παιδιών στα χώματα, την κοντινή επαφή με τους ανθρώπους, την παραγωγή των δικών μας λαχανικών, τη γεύση τους, τη μυρωδιά τους, τους τρόπους που τα χρησιμοποιούσαν, και ένα σωρό άλλα…..

Ολόκληρο Πανεπιστήμιο!

 

 

Πως ξεκίνησε η επιχειρηματική σας προσπάθεια; 

                                                                   

Καλλιεργούσαμε λαχανικά και φρούτα και τα πουλούσαμε στην λαχαναγορά. Τα προϊόντα από το χωράφι είναι τα πιο αδύναμα προϊόντα.

Έτσι αποφάσισα να τους προσθέσω αξία και να τα κάνω επώνυμα. Επιστράτευσα τις ικανότητές μου στην μαγειρική, την οργάνωση, στην εύρεση δανεικών !, την επικοινωνία, την διαχείριση των χρημάτων, και πολλών καινούριων πραγμάτων που έπρεπε να μάθω γι’αυτή τη δουλειά και από αγρότισσα έγινα βιοτέχνης.

Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων δίνει προστιθέμενη αξία σε ένα ανεπεξέργαστο αγροτικό προϊόν και σου δίνει την δυνατότητα να το διαχειριστείς καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Έτσι μπήκα στον χώρο των τροφίμων…. Διάβασα πολύ, πειραματίστηκα πολύ και συνεχίζω τώρα πια μαζί με τα παιδιά.

Έφτιαξα λοιπόν το πρώτο εργαστήριο γεύσεων yiam to 1999 και ξεκίνησα με τα δικά μας αγροτικά προϊόντα να φτιάχνω τα yiam.

Ήταν η εποχή που άρχισε η μόδα των μοντέρνων παντοπωλείων. Δεν υπήρχαν παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα σε καταστήματα των μεγάλων πόλεων.

Ανακάλυψα την Ελληνική παράδοση και ήξερα ότι αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχουν σε κανένα κατάστημα στις πόλεις και ειδικά στην Αθήνα που μεγάλωσα.

Έτσι άρχισα να φτιάχνω αυτά που φτιάχναμε στο σπίτι για να τα πουλάω, πρώτα σε φίλους και σιγά σιγά ο κύκλος μεγάλωνε… μετά μπήκαν και σε καλά delicatessen και το ταξίδι άρχισε…

 

 

stories-γιαμ-νομη-γλυκα-μαρμελαδες-συνεντευξειςΠου βρίσκονται τώρα τα yiam; 

                                                                            

To 2002 μετακομίσαμε στην Αγιά.

Είναι μια περιοχή παράδεισος.

Είναι μια πόλη χτισμένη στους πρόποδες του Κίσσαβου, απέναντι από  το Μαυροβούνι.

Ανάμεσα από τα βουνά , σχηματίζεται μια μικρή πεδιάδα, με πολλά νερά, γεμάτη με μηλιές, κερασιές, και γενικά καλλιέργειες με φρούτα.

Έχουμε δικές μας καλλιέργειες με καρυδιές, συκιές και κερασιές, κυδωνιές, βερικοκιές, αμυγδαλιές, ελιές και φυσικά την άμεση πρόσβαση στα άγρια φρούτα του βουνού.

Από εκεί μαζεύουμε τα άγρια σύκα την άνοιξη για το γλυκάκι μας το αγριόσυκο, βατόμουρα, κράνα, μανιτάρια…

Σε ένα τέτοιο μέρος είναι πολύ εύκολο και απαραίτητο να έχουμε και τα φρέσκα λαχανικά από τον κήπο μας και από άλλες καλλιέργειες της περιοχής.

Σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, με ένα μικροκλίμα ιδανικό για αγροτική εκμετάλλευση.

Είμαι μέσα στην καρδιά της παραγωγής.

 

 

 

– Στα χρόνια της κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί στην καλλιέργεια και τα τοπικά προϊόντα. Που οφείλεται αυτή η στροφή κατά τη γνώμη σας;                                                                

Σε μια εποχή που ο ένας μετά τον άλλον μένουν χωρίς δουλειά, όσοι έχουν σχέση με την πρωτογενή παραγωγή και έχουν δεσμούς με την επαρχία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτο να στραφούν εκεί.

Είναι μια τάση που έχει σχέση με την εποχή σε σχέση με την κρίση, με την τροφή μας, με την ποιότητα της ζωής μας.

Είναι ένας χώρος που μπορείς να δημιουργήσεις και να επιχειρήσεις, να αξιοποιήσεις τις γνώσεις των παλιών μαζί με την τεχνολογία  και να απευθυνθείς και σε πολύ κόσμο.

 

 

stories-γιαμ-νομη-συνεντευξη-μαρμελαδες-γλυκαΠοιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε σε αυτό σας το επαγγελματικό εγχείρημα;                                      

 

Δεν έβλεπα τις δυσκολίες όταν τις αντιμετώπιζα και όταν κοιτάω πίσω φαίνονται και πιο ασήμαντες για να μην σου πω και απαραίτητες. Ήταν τόσο ενδιαφέρον και δημιουργικό που δεν λογαριάζονται σαν δυσκολίες τα διάφορα εμπόδια που συναντούσα. Από αυτά έμαθα.

 

 

               

                        

   

                                                                                           

                            

Τι θα βρει κανείς στα Γιαμ;                            

 

stories-γιαμ-νομη-συνεντευξη-γλυκα-μαρμελαδες-φρουταΘα βρει πολλά βαζάκια που στο καθένα μέσα έχει μια ιδέα και μια γεύση που θα σου δώσει μια στιγμή απόλαυσης. Αυτό θέλω να βρίσκουν οι γιάμιδες.

Φτιάχνουμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και διάφορα μεζεδάκια. Είναι ένα προϊόν που αν το έχεις στο σπίτι σου μπορείς να ξεκινήσεις ένα εύκολο μαγείρεμα χωρίς πολλά υλικά και χωρίς να ξέρεις να μαγειρεύεις.

Τα γιαμ είναι η καλύτερη προμήθεια τροφίμων για το camping.

Έχω απίστευτες ιστορίες να σου πω από γιάμιδες με γιαμ σε παραλίες να μαγειρεύουν και να κάνουν τραπέζια απίστευτα…

Έχουν κέφι μέσα τους τα βαζάκια και βγαίνει μόλις ανοίξεις το καπάκι..χα..χα..χα..!!!

 

 

 

Που μπορεί να βρει κάποιος τα yiam;

 

Σε καταστήματα delicatessen στην Αθηνα και σε επιλεγμένα σημεία σε διάφορες πόλεις, σε επιλεγμένα site που πουλάνε Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, στο Amazon για τους κατοίκους του εξωτερικού, σε καταστήματα σε πόλεις της Ευρώπης και στο e-shop www.yiam.gr

Οι μικροί παραγωγοί που καταφέρνουν να πάρουν ένα κομμάτι της αγοράς είναι ήρωες. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ή κάποια εξωτερική πολιτική που να διαφημίζει την Ελλάδα με σοβαρό τρόπο.

Οι Ισπανοί π.χ. επιδοτούν τους τυροκόμους τους να κρατήσουν την παραδοσιακή τεχνική τους να φτιάχνουν τυριά μέσα σε σπηλιές γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι που μπορούν να πουλήσουν σαν χώρα. Η παράδοσή τους.

Κάτι τέτοιο εδώ είναι ανέκδοτο. Εδώ επιδοτούν το ξερίζωμα των αμπελιών και τα σπάσιμο των ξύλινων καϊκιών.

Να ξεχάσουμε και να ξεριζώσουμε την ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα που είχε και θεότητα για το κρασί και να εξαφανίσουμε και την παράδοση μας σε σχέση με την ναυτιλία και τη θάλασσα για να γίνουμε ανώνυμοι, απρόσωποι και ….αδύναμοι…..

Σε μια άλλη Ελλάδα αυτά θα έπρεπε να είναι οι σημαίες στρατηγικής και να είναι η Ελλάδα συνώνυμο της ποιότητας και της νοστιμιάς. Να έρχονται από όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν τα τυριά μας, τα κρέατα μας, το μέλι μας, το λάδι μας, τις ντομάτες μας, τα φρούτα μας και δεν έχουν τελειωμό.

Για να αγκαλιάσουν οι ξένοι τα προϊόντα μας πρέπει να τα αγκαλιάσουμε πρώτα εμείς. Όπως για να μας αγαπήσει κάποιος πρέπει να αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας….. είναι ακριβώς το ίδιο.

Ότι έχει ξεχωρίσει είναι εξαίρεση δεν είναι ο κανόνας… και σίγουρα έχει από πίσω του μεράκι και αγάπη και αγώνα…

Για αυτό όσοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν και πράτουν μόνοι τους με πολλές δυσκολίες. Είμαι κι εγώ μέσα σε αυτούς και τα ζω καθημερινά.

Έχουμε επηρεαστεί από την κρίση κι εμείς αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε δυναμικά και παρόλο που τα γιάμ δεν είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης τα επιλέγουν και τα αγοράζουν οι μερακλήδες…

Κάνουμε εξαγωγή σε αρκετές χώρες απευθείας σε επιλεγμένα μαγαζιά.. όχι σε σουπερ μαρκετ… Η παραγωγή είναι περιορισμένη αλλά την μεγαλώνουμε σταδιακά και βήμα βήμα…

 

                                 

Με ποια κριτήρια φτιάχνονται οι συνταγές σας;

 

Δεν θα έφτιαχνα ποτέ κάτι που δεν θα ήθελα να το φάω. Τα γιάμ είναι νόστιμα.

Πρώτα είναι η επιλογή καλύτερης πρώτης ύλης σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, μετά είναι η σειρά των δοκιμών, και όταν βρεθεί η γεύση που θέλουμε ακολουθεί η κοστολόγηση, η παραγωγή και η προώθηση στα κατάλληλα σημεία.

Έχουμε γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες με ακατέργαστη ζάχαρη, μεζεδάκια, σάλτσες, τουρσιά, πατέ, σαλάτες. Όλα φτιάχνονται αγνά χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Όπως θα τα έφτιαχνα στο σπίτι. Διατηρούνται σε γυάλινα βάζα μόνο με την παστερίωση.

 

 

γιαμ-νομη-μαρμελαδες-γλυκα-συνεντευξεις-stories                                       

 

                                  

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Η Ελλάδα έχει μοναδικό κλίμα και προϊόντα τόσο διαφορετικά σε κάθε περιοχή.

Τα φρούτα μας είναι νόστιμα γιατί ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο… το λάδι μας είναι το καλύτερο στην Μεσόγειο γιατί παράγεται από μικρούς παραγωγούς, από διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, σε διαφορετικά εδάφη και με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής να δίνει τα δικά του χαρακτηριστικά!! Τα κρασιά μας γεννιούνται σε ένα τόπο που είναι φτιαγμένος για αυτά με τόσο μεγάλη παράδοση και ιστορία εκατοντάδων ετών…

Η έλλειψη μιας οργανωμένης κρατικής στρατηγικής που να βοηθάει και να παροτρύνει τους κατοίκους της επαρχίας να αξιοποιούν την τοπική παραγωγή, μας έχει αφήσει πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Η Ελλάδα παράγει μεγάλη ποικιλία από αγροτικά προϊόντα συνδεδεμένα με τον κάθε τόπο το καθένα… με την ιστορία τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά και την ποιότητα τους ξεχωρίζουν από τα προϊόντα μαζικής παραγωγής.

Θα μπορούσε να είναι ο βατήρας της ανάπτυξης .

Ήδη έχει χαθεί μεγάλη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά με τις πρακτικές των περασμένων χρόνων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ αξιόλογες… ηρωικές θα έλεγα… προσπάθειες από ιδιώτες και έχουν αρχίσει να βρίσκονται τα ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών στα ράφια των καλύτερων delicatessen ….σε όλο τον κόσμο. Κάτι καινούριο γίνεται από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν…

Ο καταναλωτής τώρα πια έχει αρχίσει να τα εκτιμά και να τα αναζητά στα ράφια των καταστημάτων και στα καταστήματα εστίασης.

Εύχομαι τα επόμενα χρόνια να αυξάνονται κάθε χρόνο οι πωλήσεις των παραδοσιακών μας τυριών και να μειώνονται οι εισαγωγές  γκούντα και έμενταλ .

Η γεύση και η ποιότητα είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε. Είναι το καλό μας χαρτί…

 

 

Πως βλέπετε το μέλλον της δουλειάς σας;

 

Έχω μια δουλειά που την αγαπάω και αυτός είναι ο μόνος λόγος που την κρατάω. Οι συνθήκες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι εναντίον κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας.

Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να είναι πιο εύκολο να επιχειρεί κανείς στην Ελλάδα για να μπορέσουν και τα παιδιά να μεγαλώσουν την επιχείρηση όσο αυτά θέλουν.

Οι προοπτικές της είναι απεριόριστες γιατί είναι κάτι δημιουργικό, ποιοτικό, Ελληνικό, έχει σχέση με το φαγητό, με τον τόπο, και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο…εδώ και 18 χρόνια.

Η επόμενη γενιά θα πρέπει να βρει πεδίο ελεύθερο να δημιουργήσει.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την Αύρα για την όμορφη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση κι ευχόμαστε ένα ακόμα πιο «νόστιμο» μέλλον στα Yiam!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Απόρριψη