fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Τα μανιτάρια… “μεγαλουργούν” χάρη στην Terra Fyllida!

Η gourmet πλευρά του μανιταριού!

Στην καρδιά του κάμπου των Σερρών, στη Νέα Ζίχνη, ξεκίνησε το 2015 κάτι καινοτόμο! Μία παραγωγή gourmet προϊόντων με βάση τα μανιτάρια, που η Δήμητρα και ο αδερφός της τόσο αγαπάνε. Ξεκινώντας από το μηδέν, κατασκεύασαν τον δικό τους χώρο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να εξασφαλίσουν απόλυτες συνθήκες υγιεινής και υψηλής ποιότητας. Από τότε, τα σαγανάκια και τα chutney με τις εξαιρετικές γεύσεις και τα αρώματα τους που κρύβονται στα βαζάκια της Terra Fyllida συνοδεύουν τα τραπέζια μας κι εντυπωσιάζουν όλους τους αγαπημένους μας.

 

Διαβάστε παρακάτω τη συζήτηση που είχαμε με την Δήμητρα!

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Την Terra Fyllida ιδρύσαμε το 2015 ο αδερφός μου κι εγώ. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Θεσσαλονίκη, η καταγωγή των γονιών μας ήταν από τις Σέρρες. Στα χρόνια της κρίσης, αντιμετωπίσαμε το δίλημμα του να φύγουμε στο εξωτερικό (όπως οι περισσότεροι νέοι επέλεξαν) ή να μείνουμε στην Ελλάδα και να παλέψουμε εδώ με κάτι καινοτόμο. Έτσι κάνοντας αποκέντρωση επιλέξαμε τον τόπο καταγωγής των γονιών μας και επενδύσαμε στον αγροτικό τομέα.

Παρόλο που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους, μας κέρδισε ο χώρος της γαστρονομίας.

Στις αρχές του 2019 ο αδερφός μου αποχώρησε αποφασίζοντας να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό και στο τιμόνι της εταιρίας έμεινα εγώ, συνεχίζοντας, με την υπόλοιπη ομάδα της Terra Fyllida, το όραμα και το ταξίδι που ξεκινήσαμε μαζί.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

Αγαπάμε τα μανιτάρια και θέλουμε να τα παρουσιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους και ιδέες γι’ αυτό επιλέξαμε την μεταποίηση και την τυποποίηση, με όραμα να ταξιδέψουν οι γεύσεις μας σε όλο τον κόσμο.

Οι εγκαταστάσεις μας κατασκευάστηκαν εξ’ολοκλήρου από το μηδέν στη Νέα Ζίχνη Σερρών, σε ιδιόκτητο αγρόκτημα με όλες τις απαραίτητες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ένα σύγχρονο κτίριο για τις ανάγκες επεξεργασίας τροφίμων με ολοκαίνουριο εξοπλισμό, παρέχοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα στην ασφάλεια και υγιεινή κατά την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων μας.

Το 2016 παρουσιάσαμε :

  • Γλυκό κουταλιού μανιτάρι πλευρώτους με καστανή ζάχαρη, καβουρδισμένο αμύγδαλο και βανίλια
  • Chutney μανιτάρι πλευρώτους με κόλιανδρο – μπαχάρι
  • Chutney μανιτάρι πλευρώτους με τσίλι – κάρυ – πορτοκάλι

 

Το 2018 προσθέσαμε στην γκάμα μας, άλλα 2 προϊόντα :

  • Σαγανάκι μανιτάρι με μουστάρδα και λεμόνι
  • Σαγανάκι μανιτάρι με ούζο και τομάτα

 

Παράλληλα παρέχουμε υπηρεσίες φασόν σε παραγωγούς που θέλουν να δημιουργήσουν, να μεταποιήσουν ή να τυποποιήσουν τα δικά τους προϊόντα.

Τι σας έδωσε έμπνευση; Γιατί επιλέξατε το μανιτάρι;

 

Εντοπίσαμε ένα κενό στην αγορά από ελληνικά ποιοτικά τυποποιημένα προϊόντα μανιταριών εκτός της κονσέρβας (όταν υπάρχει πληθώρα π.χ. ιταλικών προϊόντων από μανιτάρια) κι έτσι θελήσαμε να δημιουργήσουμε νέες προτάσεις και να γνωρίσει ο κόσμος τα μανιτάρια αλλιώς…!

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Σχεδιάσαμε τα προϊόντα μας με γνώμονα την ποιότητα, τη διαφορετική γεύση από ότι είχαμε μέχρι πριν γνωρίσει σε μανιτάρι, και την δυνατότητα να έχει ο καταναλωτής έτοιμο προϊόν στο σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται να το μαγειρέψει εκείνη την ώρα, αλλά με πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων.

Χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μανιτάρια ως βασική πρώτη ύλη, τα οποία επεξεργαζόμαστε αμέσως μόλις τα παραλάβουμε και όλες οι υπόλοιπες ύλες είναι προσεκτικά επιλεγμένες για την άριστη ποιότητά τους. Παρασκευάζουμε τα προϊόντα μας με την προσοχή που θα μαγείρευε μια μητέρα για τα παιδιά της!

Για παράδειγμα, ακόμα και για την γεύση και άρωμα πορτοκαλιού που θέλαμε να δώσουμε στο Chutney μανιτάρι τσίλι, κάρ πορτοκάλι, δε χρησιμοποιήσαμε τεχνητά αρώματα πορτοκαλιού όπως συνηθίζεται στις βιομηχανίες τροφίμων, αλλά παράγουμε τον δικό μας χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα από τον φλοιό από φρέσκα πορτοκάλια!

Σε διάφορες εκθέσεις που συμμετέχουμε ή ημέρες γευσιγνωσίας απολαμβάνουμε τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού και την αποδοχή  του κόσμου και μας δίνουν την ηθική ικανοποίηση ότι σχεδιάσαμε και καταφέραμε να προσθέσουμε στο καθημερινό τους τραπέζι τα μανιτάρια νόστιμα και υγιεινά.
Βεβαίως ομολογώ πως από μια στιγμή έμπνευσης και μετά από πολλά πειράματα και δοκιμές το να σχεδιαστεί και να παραχθεί ένα νέο προϊόν που θα βρει θαυμαστές μας δίνει μεγάλη χαρά και είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μας.

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων;

 

Δυστυχώς για πολλά χρόνια υπήρξε μια λανθασμένη λογική και τακτική από πολλούς επαγγελματίες που παρείχαν προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις του καταναλωτή. Αυτές οι συμπεριφορές δημιούργησαν την εντύπωση ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν μπορούν να είναι ποιοτικά και σε συνδυασμό με την τάση «ξενομανίας» των προηγουμένων δεκαετιών υποτιμήθηκαν και οι Έλληνες παραγωγοί αλλά και τα ελληνικά προϊόντα.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιέπαινες προσπάθειες από πολλούς Έλληνες παραγωγούς να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα» των προηγουμένων χρόνων. Φυσικά και υπάρχει μέλλον στην ελληνική παραγωγή, αφού έχουμε εξαιρετικές πρώτες ύλες και πλέον υπάρχει ενδιαφέρον και ζήλος από τους επαγγελματίες να δουλέψουν με γνώση, ηθική και μεράκι.

Το στοίχημα είναι να παραμείνει ο Έλληνας παράγωγος αφοσιωμένος στην δημιουργικότητά του και να μην κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Η Terra Fyllida ξεκίνησε από την ελληνική αγορά και θέλαμε να σταθεροποιηθούμε, όπως και έγινε, πρώτα στον τόπο μας. Μετά από 3 χρονιά κυκλοφορίας των προϊόντων μας, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των καταναλωτών. Παράλληλα κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα στο εξωτερικό, με ένα μέρος του τζίρου μας να έρχεται από εξαγωγές.

Τα επόμενα χρόνια στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από τα προϊόντα. Το κάθε ένα είναι τόσο διαφορετικό και με την δική του ταυτότητα. Άλλωστε η επιμονή μου από την αρχή ήταν να μην δημιουργήσουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων πανομοιότυπα με άλλα, αλλά το καθένα να είναι ξεχωριστό και μοναδικό.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη ματιά πέφτει στην συσκευασία και αυτή είναι που θα προσελκύσει τον καταναλωτή για να «διαβάσει» το προϊόν, οπότε ναι το packaging είναι σημαντικό και δίνουμε προσοχή. Η ποιότητα όμως και η γεύση στο περιεχόμενο είναι ο λόγος που θα επιλέξει ο πελάτης ξανά το προϊόν από το ράφι.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Αυτό το διάστημα η Terra Fyllida βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας και δοκiμών νέων προϊόντων και ευελπιστώ να είναι όλα έτοιμα ώστε παρουσιαστούν τον Ιανουάριο του 2020…
Stay tuned!

Ευχαριστούμε πολύ τη Δήμητρα για την ενδιαφέρουσα συζήτηση κι ευχόμαστε μόνο ανοδική πορεία για την Terra Fyllida!

Share
Tags

Δείτε Επίσης

Γνωρίστε την Elegia!

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα