fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Στο Κτήμα Παναγόπουλου ετοιμάζονται για τον φετινό τρύγο!

Μία... "φρέσκια" συζήτηση για το κρασί!

Λίγο πριν τον φετινό τρύγο κι ανάμεσα στα όμορφα αμπέλια τους, η Μαριλένα και ο Δημήτρης “κλέβουν” λίγο χρόνο από την προετοιμασία για την δύσκολη δουλειά των επόμενων ημερών. Συζητήσαμε μαζί τους μετά από καιρό και παρατηρήσαμε το εξής: Αυτό που είχαμε θαυμάσει στην πρώτη μας συνάντηση παραμένει ζωντανό και ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

 

Η αγάπη για την Μαντίνεια!

 

Αυτή που τους κρατάει στην Ελλάδα, όταν οι περισσότεροι φίλοι τους, αλλά και άλλοι στην ηλικία τους, δουλεύουν ήδη στο εξωτερικό. 

Αυτή ήταν που τους έκανε εκείνες τις μέρες του Σεπτεμβρίου 2017, να “εμφιαλώσουν” τον κόπο των γονιών τους, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 να καλλιεργούν το αγαπημένο Μοσχοφίλερο και το Merlot.

 

Ο Δημήτρης και η Μαριλένα είναι σίγουροι ότι θα αγαπήσετε το Μοσχοφίλερο τους όσο κι αυτοί! Διαβάστε παρακάτω γιατί έχουν δίκιο… 

 

Πολλοί αναγνώστες μας σας γνωρίζουν, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν γνωρίζουν τη δραστηριότητα και τα προϊόντα σας. Πείτε μας μία πρόταση που θα τους μείνει αξέχαστη ώστε να συστηθείτε με τον καλύτερο τρόπο.

 

Ο Δημήτρης και η Μαριλένα Παναγοπούλου, οινοπαραγωγοί από τη Μαντινεία, αγαπούν το Μοσχοφίλερο και με μία δοκιμή θα το αγαπήσετε και εσείς..

Δεν είναι τυχαίο που σας ζητήσαμε να συστηθείτε! Είναι χαρακτηριστικό πως στις μικρές παραγωγές και τα ποιοτικά προϊόντα, ο παραγωγός έχει όνομα, όχι μόνο Brand. Θεωρούμε αναγκαία την ανάδειξη του «προσώπου» πίσω από το κάθε προϊόν. Ποια είναι η άποψή σας;

 

Τα προϊόντα των μικρών παραγωγών δεν είναι «απρόσωπα». Κρύβουν μέσα τους την προσωπική εργασία και το μεράκι του δημιουργού τους. Η απόφαση του κάθε παραγωγού για μικρή και ελεγχόμενη ποσότητα προϊόντος, δηλώνει την ανάγκη του να ταυτιστεί με το προϊόν του και να περάσει σε αυτό την προσωπική του αγάπη, την εμπειρία, την ιδεολογία και το όραμά του.

 

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Πως ξεκινήσατε με την παραγωγή τους; Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε αυτά;

 

Καταρχάς να συστηθούμε ξανά…

Τα δύο αδέλφια, ο Δημήτρης, 25 ετών, είναι απόφοιτος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου και η Μαριλένα, 28 ετών, είναι Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακό στην Οινολογία-Αμπελουργία του Γ.Π.Α.

Οι γονείς μας ξεκίνησαν την δεκαετία του ’90 την καλλιέργεια Μοσχοφίλερου και Merlot στο οροπέδιο της Μαντινείας στα 650m, και από τις αρχές του ΄00 παρήγαγαν αποκλειστικά χύμα κρασιά. Γεννημένοι μέσα στα αμπέλια και φροντίζοντας τα απ’ όταν θυμόμαστε τον εαυτό μας,  δεν θα μπορούσαμε να μην αγαπήσουμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια των γονιών μας.

Βλέποντας, όμως, με τα μάτια της νέας γενιάς, και αφού τελειώσαμε και οι δύο τις σπουδές μας, αποφασίσαμε να εξελίξουμε αυτή την προσπάθεια και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Έτσι, στην σοδειά του 2017, έγινε η πρώτη μας προσπάθεια στο ελληνικό εμφιαλωμένο ποιοτικό κρασί με την ΑΝΤΙΝΟΗ μας.

Το οινοποιείο μας, πλαισιωμένο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας 30 στρεμμάτων, βρίσκεται στο Γκορτσούλι Μαντινείας, δίπλα στα τείχη της αρχαίας πόλης. Η όρεξη για δουλειά, το μεράκι και η γνώση που πλέον έχουμε αποκτήσει, σε συνδυασμό με την εμπειρία των γονιών μάς ώθησαν στην παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Μέχρι στιγμής, παράγουμε Λευκό και Ροζέ ξηρό από Μοσχοφίλερο, καθώς και Κόκκινο ξηρό Merlot, από σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τον αμπελώνα μας.

Σχέδια πολλά υπάρχουν για το μέλλον, που ήδη αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

"η συνταγή της επιτυχίας είναι μία, να αγαπάς αυτό που κάνεις"

Μοιραστείτε μαζί μας ένα μυστικό για τη συνταγή ή τη δημιουργία του.

 

Η συνταγή της επιτυχίας είναι μία, να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Όσον αφορά το κρασί βέβαια, ισχύει ο κανόνας ότι το καλό κρασί φτιάχνεται στο αμπέλι.

Έτσι, καλλιεργούμε τα αμπέλια μας με αποκλειστικά προσωπική εργασία, παράγουμε το κρασί μας και είμαστε υπεύθυνοι για την προώθηση και την πώληση των προϊόντων μας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τον άμεσο έλεγχο της πρώτης ύλης, αλλά και τον ολοκληρωτικό έλεγχο της παραγωγής μας.

Παίζει κάποιο ρόλο η γεωγραφική σας θέση στην παραγωγή των προϊόντων σας;

 

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Μαντινείας, μέσα στη ζώνη ΠΟΠ. Αυτό μας επιτρέπει την παραγωγή οίνου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ. Επίσης, βρισκόμαστε δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας και στην ιδιαίτερα όμορφη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, καθώς και πολύ κοντά στο Σπήλαιο Κάψια, γεγονός που μας βοηθά στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, στον οποίο έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα.

Βασικός ανταγωνιστής των ελληνικών προϊόντων είναι τα προϊόντα βιομηχανιών μαζικής παραγωγής είτε ελληνικά, είτε εισαγόμενα. Αναδείξτε μας τους λόγους για τους οποίους ο καταναλωτής πρέπει να επιλέξει τα δικά σας.

 

Η ελληνική παραγωγή και ιδιαίτερα τα προϊόντα των μικρών παραγωγών, συνοδεύονται πάντα με μία μοναδική ποιότητα, που αντικατοπτρίζει την ψυχή και το μεράκι μας. Πίσω από τα προϊόντα μας κρύβονται οικογένειες και όχι μεγάλες βιομηχανίες. Η κάθε φιάλη περνά από τα χέρια μας αρκετές φορές μέχρι να καταλήξει στο ράφι ή στο τραπέζι του καταναλωτή.

Ο καταναλωτής επιλέγοντας τα προϊόντα μάς βοηθά και ενθαρρύνει την προσπάθειά μας αυτή, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε την διαφορά ανάμεσα στα τυποποιημένα προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Πολλές φορές, μόνο η ετικέτα μίας φιάλης κρασιού μπορεί να παρακινήσει έναν καταναλωτή να το αγοράσει. Αυτό αρκεί για να προσπαθούμε πάντα για το καλό packaging των προϊόντων μας. Σε συνεργασία με την γραφίστριά μας, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μία ετικέτα μοντέρνα και minimal, και το πετύχαμε!

Και το όνομα αυτής ΑΝΤΙΝΟΗ!

Προς τιμήν της γυναίκας που ίδρυσε την αρχαία πόλη της Μαντίνειας και έκανε τη διαφορά στην τότε εποχή.

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Αρχικά Ελλάδα και σίγουρα διεθνείς αγορές.

Η ελληνική αγορά εμφανώς έχει ξεκινήσει να στρέφεται σε νέους και μικρούς παραγωγούς.  Όσο ο καταναλωτής θα αναζητά τη διαφορετικότητα, τόσο θα έχουν μέλλον στις αγορές τα προϊόντα περιορισμένης κυκλοφορίας. Η μοναδικότητα που προσφέρεται, καθώς και το αίσθημα της ανακάλυψης, είναι ανάγκες των καταναλωτών που μόνο οι μικροί παραγωγοί μπορούν να ικανοποιήσουν.

Το κρασί ήταν, είναι και θα είναι βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής. Δεν είναι τυχαία η ρήση «οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», που δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί..

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Αυτή η σκέψη δεν μας έχει περάσει καν από το μυαλό. Σε μία εποχή που οι συμφοιτητές μας επιλέγουν να βρουν μία καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, εμείς μένουμε Ελλάδα γιατί το Κτήμα μας είναι η ζωή μας.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Θέλουμε το όνομά μας να συνδεθεί με το καλό Μοσχοφίλερο.

Χρόνο με το χρόνο να αυξάνουμε τις πωλήσεις μας και να ανοίξουμε και τις αγορές του εξωτερικού για το κρασί μας. Επίσης, θέλουμε να επενδύσουμε στον οινοτουρισμό, δίνοντας στον επισκέπτη μας μία εμπειρία που να θέλει να την ξαναζήσει!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα