fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

SĀZA: Οι σάλτσες και τα chutneys που ήρθαν για να μείνουν!

Σάλτσες, chutneys και καραμελωμένα κρεμμύδια στο πιάτο σας!

Η Έλενα και ο Σωτήρης, μετά από χρόνια ενασχόλησης με την εστίαση, αποφάσισαν να καταπιαστούν με κάτι που είχαν από καιρό στο νου. Ανακάλυψαν ένα κενό στην αγορά όσον αφορά στις σάλτσες και ένωσαν την παράδοση με τη σύγχρονη κουζίνα και το design. Μετά από συζητήσεις με παλιούς και νεότερους και ακούσματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κατέληξαν στο όνομα SĀZA. Μετρούν μόλις λίγους μήνες στην αγορά και νοστιμίζουν ήδη τα πιάτα μας με τα πεντανόστιμα chutneys τους, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις απολαυστικές σάλτσες τους. Με μυστικά τους την καλή συνεργασία, την αγάπη για αυτό που κάνουν και τις πρώτες ύλες που τους προσφέρουν οι τόποι καταγωγής τους, έχουν βάλει στόχο να αποκτήσουν μια θέση στο τραπέζι μας, να ταξιδέψουν τις σάλτσες τους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και να μη χάσουν την αγάπη τους για αυτό που κάνουν. Εμείς τους ευχόμαστε όλα τα παραπάνω!

 

Διαβάστε παρακάτω τη συζήτηση που είχαμε μαζί τους!

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Η ενασχόληση μας με την παραγωγή ξεκίνησε ξαφνικά το 2018, κάπου ανάμεσα στις σπουδές και την εργασιακή μετανάστευση. Απασχολούμασταν ήδη στην εστίαση εδώ και μια δεκαετία και η ιδέα για κάτι δικό μας υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού. Η συγκεκριμένη ιδέα προήλθε από την αγάπη μας για το φαγητό και την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι χειροποίητο και ποιοτικό που να παντρεύει την παράδοση με την σύγχρονη κουζίνα και το design, έναν τομέα στον οποίο οι σάλτσες ειδικά έχουν μείνει αρκετά πίσω.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Η εταιρεία μας ονομάζεται SĀZA και μετράει δύο μήνες στο χώρο της αγοράς. Πήρε το όνομα της απο ντοπιολαλιές που έφτασαν στα αυτιά μας από γενιά σε γενιά και από τόπο σε τόπο, όπως και οι συνταγές μας, και λίγο πολύ σημαίνει σάλτσα, όπως την ορίζει ο καθένας. Σαν εταιρεία, ασχολούμαστε με την παραγωγή σάλτσας, chutney και καραμελωμένου κρεμμυδιού ενώ οι άνθρωποι πίσω από την SĀZA είναι η Έλενα και ο Σωτήρης.

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Πίσω από ένα τέτοιο προϊόν κρύβεται η πολυπλοκότητα. Όχι μόνο στις γεύσεις αλλά και στη συνεργασία και την ομαδική δουλειά. Το μυστικό μας είναι οι καλοί συνεργάτες και το ότι θέλουμε να περνάμε καλά σε αυτό που κάνουμε και να το κάνουμε με αγάπη. Οι γεύσεις ακολουθούν καθώς μας αρέσει να ψαχνόμαστε παραπάνω και να δημιουργούμε.

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Στη δική μας περίπτωση δεν έπαιξε ρόλο η γεωγραφική μας θέση όσο έπαιξε η καταγωγή μας. Είμαστε ένα κράμα από Κρήτη, Πελοπόννησο, Λευκάδα και Αρμενία οπότε πιστεύουμε στην παράδοση και τις παρθένες γεύσεις που προσφέρει ο τόπος μας καθώς είχαμε την τύχη να γευτούμε από πρώτο χέρι την μοναδικότητα τους. Έχοντας αυτό κατά νου προσπαθούμε να τις αναδείξουμε με το δικό μας τρόπο μένοντας ταυτόχρονα πιστοί σε αυτές.

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Όπου υπάρχει θέληση για δουλειά και εξέλιξη, υπάρχει και περιθώριο για ανάπτυξη. Σίγουρα περνάμε δύσκολους καιρούς, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά αλλά η χώρα μας πάντα βασιζόταν στους καρπούς της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και μάλιστα με επιτυχία. Τα ελληνικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο γνωστά παγκοσμίως, καθώς οι μικροί Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις, διαγωνισμούς και αγορές με ποιοτικά χαρακτηριστικά και design που θα ζήλευαν ακόμη και μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι υπάρχει μέλλον στην παραγωγή και την τυποποίηση ελληνικών προϊόντων αρκεί να θέσουμε υψηλά standards, να στηρίζει ο ένας παραγωγός τον άλλον και να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ευγενής άμιλλα. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά!

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Ξεκινώντας είχαμε κατά νου και τις δύο αγορές, δεδομένου ότι τα χειροποίητα ελληνικά προϊόντα βρίσκουν ιδιαίτερη ανταπόκριση και αγάπη στο εξωτερικό. Αν και είμαστε λίγο καιρό στα ράφια, παρατηρούμε ότι η ελληνική αγορά έχει εξελιχθεί σε μια αγορά που αγαπά τα delicatessen, που προσφέρει πολλά χειροποίητα μοναδικά προϊόντα ελλήνων παραγωγών και φυσικά ο μέσος καταναλωτής είναι σαφώς πιο ψαγμένος από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες τόσο σε αυτά που καταναλώνει όσο και στο πως αυτά έχουν παραχθεί.

 

Σίγουρα, αν κάτι δε βοηθάει είναι η οικονομική κρίση που, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, αποτρέπει την κατανάλωση χρημάτων σε προϊόντα deli όταν κάποιος δεν έχει να πάρει είδη πρώτης ανάγκης. Ελπίζουμε να φτιάξει σύντομα για όλους αυτή η κατάσταση. Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που στους δύο μόλις μήνες που βρισκόμαστε και εμείς στην ελληνική αγορά, οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει τα προϊόντα μας και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό! 

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Είναι πολύ δύσκολο για έναν γονιό να ξεχωρίσει τα παιδιά του και στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ίδιο. Όλα μας τα προϊόντα έχουν φτιαχτεί με πολλή αγάπη και μεράκι. Αν ξεχωρίζαμε κάποια προϊόντα, αυτά θα ήταν το Chutney Μοχίτο με ρούμι, λάιμ, μέντα και δυόσμο, το Καραμελωμένο Κρεμμύδι και η Μεσογειακή Σάλτσα με Κάπαρη, Βασιλικό και Λιαστή τομάτα. Είναι τρία ιδιαίτερα προϊόντα που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από εμάς και από τους καταναλωτές και σίγουρα θα τα δούμε να εξελίσσονται ακόμα περισσότερο.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Στην Ελλάδα γίνονται πραγματικά υπέροχες προσπάθειες όσον αφορά στο packaging. Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και πιο όμορφες συσκευασίες και αυτό ανεβάζει τον πήχη για εμάς και μας κάνει να θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι.

Στον τομέα της σάλτσας είμαστε ακόμα λίγο πίσω σε αυτό το κομμάτι οπότε θέλαμε εξ αρχής να κάνουμε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο και για αυτό επιλέξαμε την εκτύπωση πάνω σε βάζο ενώ η ετικέτα μας ακολουθεί μία πιο minimal φιλοσοφία με γραφιστικά σχέδια.

Θέλουμε να αναδείξουμε με αυτόν τον τρόπο τις σάλτσες και τα chutneys σε κάτι παραπάνω από αυτό που ήταν ως τώρα. Ειναι προϊόντα που μπορεί να ξεκινήσουν από κάτι πολύ οικονομικό και απλό όπως μια τριμμένη τομάτα ή μια μαρμελάδα μήλου και να φτάσουν να γίνουν κάτι μαγικό με γεύσεις που σκάνε στο στόμα με μια κουταλιά.

Το ίδιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στη συσκευασία τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και σαν εταιρεία. 

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Υπάρχουν σίγουρα δύσκολες στιγμές, ειδικά σε κάθε ξεκίνημα, αλλά είμαστε νέοι στο χώρο και με πολλή όρεξη για δουλειά οπότε ήρθαμε για να μείνουμε.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τους Έλληνες παραγωγούς στην πλειοψηφία τους αν αναλογιστεί κανείς πόσα ελληνικά προϊόντα διακρίνονται ετησίως σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς καθώς και πόσα από αυτά κατέχουν μια θέση σε ράφια πασίγνωστων deli ανά τον κόσμο. Έχουμε σίγουρα την εξαιρετική πρώτη ύλη και πιστεύω ότι πλέον έχουμε και τις γνώσεις για να την αξιοποιήσουμε και να διαπρέψουμε.   

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Να δούμε τον κατάλογο μας να μεγαλώνει με ακόμα πιο υπέροχες γεύσεις, να συνεχίσουμε να κάνουμε όπως τώρα εξαιρετικές συνεργασίες με καταστήματα ανά τον κόσμο αλλά πάνω από όλα να μη χάσουμε την αγάπη και το μεράκι για αυτό που κάνουμε όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα