Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Οι παραδοσιακές Συριανές γεύσεις περνούν από τα χέρια του Κώστα Πρέκα!

Η ιδέα για τη δημιουργία της Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκας άρχισε να σχηματίζεται το 1993, όταν ο Κώστας Πρέκας ανέλαβε τη λειτουργία του καταστήματος που βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης, πρωτεύουσας της Σύρου. Πνεύμα ανήσυχο και οπαδός της ελληνικής γαστρονομίας, παίρνει στα χέρια του ένα χώρο με ιστορία που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, πριν το 1940, όταν άνοιξε τις πόρτες του ως μπακάλικο στην κεντρική αγορά του νησιού και το μετατρέπει σε σύγχρονο παντοπωλείο με προϊόντα της τοπικής διατροφικής παράδοσης.

Η επιθυμία του να ανασύρει κλασικές και ίσως ξεχασμένες συνταγές της Σύρου και να φέρει τα υλικά τους στα ράφια του, όπως και να ανακαλύψει τα αγαθά που χαρακτηρίζουν κάθε τόπο, οδήγησαν στη σκέψη της δημιουργίας μιας μονάδας που να συλλέγει, να συσκευάζει και να διακινεί ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα. Έτσι, με στόχο την ανάδειξη της υγιεινής, ελληνικής παραδοσιακής διατροφής η οποία βασίζεται σε ντόπια προϊόντα, δημιούργησε τη βιοτεχνική παραγωγική μονάδα τοπικών προϊόντων, σε ένα ξεχωριστό χώρο στην Ερμούπολη με ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα. Στη κάποτε ακμάζουσα βιομηχανική περιοχή της Ερμούπολης, σε ένα παλιό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, πλάι σε έναν πάλαι ποτέ αλευρόμυλο και ένα πρώην εργοστάσιο μακαρονοποιίας, η βιοτεχνία Πρέκας παρασκευάζει ιδιαίτερα συριανά και κυκλαδίτικα προϊόντα όπως πολτός μάραθου, κάπαρης, λιαστής ντομάτας και πολτός κρίταμου.

Πρώτη στάση είναι πάντα η Σύρος και το κατάστημα του, όμως το ταξίδι του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει αρχίσει εδώ και καιρό! Εμείς μιλήσαμε με τον Κύριο Κώστα για όλα, σε μια απολαυστική συνέντευξη!

 

πρέκας-παραδοσιακά-προϊόντα-σύρου-νομή-syros-traditional-products-prekas-nomee-foods-5

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Η πρώτη επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν όπως τα περισσότερα παιδιά στα νησιά μας και προερχόμενος απο μια μέση οικογένεια ως σερβιτόρος.

Με την πάροδο των ετών και παράλληλα με τις σπουδές φυσικοθεραπείας και νοσηλευτικής εξελίχτηκα και ως μάγειρας, πάντα με το μεράκι, προερχόμενο από την οικογένεια μου, για προϊόντα του νησιού και οτιδήποτε παλιό. Μετά το τέλος και της στρατιωτικής θητείας όπου εκεί αναπτύχθηκε και το εμπορικό κομμάτι της προσωπικότητάς μου επιστρέφοντας πια στο νησί δημιουργήθηκε ένα πολύ μικρό μαγαζί (1994) συλλέγοντας παραδοσιακά προϊόντα μετά από ακατάπαυστα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα. Αυτή ήταν και η αρχή της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητας.

 

 

 

 

πρέκας-παραδοσιακά-προϊόντα-σύρου-νομή-syros-traditional-products-prekas-nomee-foodsΠείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτυχθεί στη μεταποίηση, στην παραγωγή αλλά και στην καλλιέργεια προϊόντων που έχουν εξαφανιστεί από το εμπόριο και από τις μνήμες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Σαφέστατα κάθε προϊόν έχει τη δική του γεωγραφική θέση και ιστορικό που οπουδήποτε αλλού και αν το εντάξεις δεν θα είναι η ίδια.

 

 

 

 

πρέκας-παραδοσιακά-προϊόντα-σύρου-νομή-syros-traditional-products-prekas-nomee-foods-3Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Το μέλλον της Ελληνικής παραγωγής θεωρώ ότι είναι μεγάλο με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης πάντα σε προϊόντα αυτόχθονα, ποιοτικά και όχι μαζικής παραγωγής.

Στόχος μου είναι να αναπτυχθούν τα προϊόντα μου σε εξειδικευμένα μικρά καταστήματα και εντός Ελλάδας και εκτός.

 

 

 

 

 

 

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Η Ελληνική αγορά ακολουθεί τις παγκόσμιες προσταγές εξαφανίζοντας κάθε εμπόριο μικρής κλίμακας από τις μεγάλες πολυεθνικές. Όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό ο πλούτος της Ελλάδας θα κατανεμηθεί σε ελάχιστες υπερδυνάμεις αλλά που πάντα ένα πολύ πολύ μικρό μερίδιο θα υπάρχει για τίμια προϊόντα, εξειδικευμένα, μικρής κλίμακας.

 

 

 

χυλοπίτες-πρέκας-νομή-chylopita-pasta-prekas-nomee-foodsΞεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί; 

 

Ένα από τα προϊόντα μου που ξεχωρίζω είναι ο πολτοποιημένος μάραθος (πέστο μάραθου). Δημιουργήθηκε εξ’ολοκλήρου από εμάς, χαρακτηρίζει την Συριανή κουζίνα και έχει πάρα πολλές εφαρμογές-μνήμες και αρώματα μιας αλλοτινής Σύρου.

 

 

 

 

  

 

 

 

Πιστεύετε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

 

Όσον αφορά στα βιολογικά προϊόντα αυτή τη στιγμή διατηρούμε ένα κτήμα 5 στρεμμάτων πλήρους βιολογικής καλλιέργειας πάρα πολύ μικρής κλίμακας με διάφορες καλλιέργειες σε πειραματικό στάδιο. Τα σχέδια μας είναι να αναπτυχθούμε στον αγροτοτουριστικό τομέα.

Οι βιολογικές καλλιέργειες στην Ελλάδα αναπτύσσονται ραγδαία, αλλά νομίζω επειδή το επιτάσσουν οι αγορές του εξωτερικού. Στην Ελλάδα θεωρώ ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

 

 

χυμός-ντομάτας-πρέκας-νομή-tomato-juice-prekas-nomee-foodsΣτην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία σίγουρα έχει εξελιχθεί με αλματώδη πρόοδο η συσκευασία και το brand name των προϊόντων που αυτό είναι απαραίτητο για την πορεία ενός προϊόντος εντός και εκτός. 

 

 

 

 

 

 

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Πολλές φορές απογοητεύτηκα από την αδιαφορία του κράτους και την επιθετικότητα, την άγνοια δημοσίων υπαλλήλων σε καίριες θέσεις αλλά και τη μη ύπαρξη οράματος και λειτουργίας από κρατικούς λειτουργούς. Αν όλα αυτά τα ανασταλτικά στοιχεία ήταν σε λίγο καλύτερη κατάσταση νομίζω θα είχαμε κάνει ακόμη μεγαλύτερα άλματα.

Άρα στην ερώτησή σας αν έχω σκεφτεί να τα παρατήσω, ναι το έχω σκεφτεί αλλά πάντα το πάθος υπερνικάει.

 

 

 

πρέκας-παραδοσιακά-προϊόντα-σύρου-νομή-syros-traditional-products-prekas-nomee-foods-2

 

 

 

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

 Την κάθε χρονιά που περνάει ανακαλύπτουμε καινούριες πληροφορίες για προϊόντα ή καλλιέργειες που μας προκαλούν συνεχώς.

Αυτό θεωρώ δεν σταματάει ποτέ!

Το όνειρο μου είναι να γίνει ένα δίκτυο παραγωγών, βιοτεχνών και μικρών μαγαζιών πώλησης ανά την Ελλάδα που αυτό να έχει τη δυνατότητα επέκτασης και στο εξωτερικό, που τα προϊόντα τους και οι ιδέες τους να είναι αυστηρά έξω από τα ράφια των πολυεθνικών ώστε να μπορούν να υπάρχουν πραγματικά-αυτόχθονα-τοπικά και εθνικά προϊόντα μακριά από την εμπορική πονηριά.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου