fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Οι άνθρωποι της Melicera κλείνουν στο βάζο τη γεύση που τους επιβάλλει η μέλισσα

Ελληνικό μέλι 4 ΑΝΕΜΟΙ. Από το 1985.

Σε κάθε μας συζήτηση με τη Γιώτα καταλαβαίνουμε ότι δίνει όλη της την προσοχή σε αυτό που κάνει!

Έχοντας κληρονομιά το μεράκι, την εμπειρία και τις γνώσεις του πατέρα της, κου Γιάννη Νιζάμη, συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε εκείνος πίσω στο 1985. Επέστρεψε λοιπόν από την Ελβετία όπου δραστηριοποιούταν επαγγελματικά για να κάνει τη νομαδική μελισσοκομία και τα ταξίδια στην Ελλάδα με ένα φορτηγό γεμάτο μελίσσια νέο τρόπο ζωής.

Πως αλλιώς να μαζέψει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής υπαίθρου σε κάθε βαζάκι μελιού 4 ΑΝΕΜΟΙ;

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητά σας. Πώς ξεκινήσατε;

 

H Melicera είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, η οποία ξεκίνησε το 2018 από την Γιώτα Νιζάμη. Η μελισσοκομική μας παράδοση όμως ξεκινά από το 1985 από τον πατέρα και μελισσοκόμο της οικογένειας μας, τον κύριο Γιάννη Νιζάμη. Ακολουθούμε τη νομαδική μελισσοκομία από τότε. Kάθε εποχή του χρόνου και κυρίως τους ζεστούς μήνες γυρίζαμε και συνεχίζουμε να γυρίζουμε την Ελλάδα, με ένα φορτηγό γεμάτο μελίσσια.

Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Προέρχομαι από τον κλάδο των ιατρικών εργαστηρίων και ύστερα από μια πολύχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία στην Ελβετία, αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και να ασχοληθώ με αυτό με το οποίο έχω τις περισσότερες παιδικές μου αναμνήσεις. Το μέλι.

Ο κλάδος του τροφίμου με κέρδισε κυρίως τα τελευταία χρόνια. Πιστέυω πως κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών μου χρόνων στην Ελβετία, απέκτησα δεξιότητες που απαιτεί και ο κλάδος του τροφίμου (και εδώ συγκεκριμένα της μελισσοκομίας). Έτσι λοιπόν αφού παρατήρησα πως το κάνω με περισσότερο ενθουσιασμό και μεράκι και έχοντας στο πλευρό μου την εμπειρία του πατέρα μου, αποφάσισα να πάρω το δρόμο αυτό. Το δρόμο του τροφίμου και πιο συγκεκριμένα του μελιού. Στόχος μου είναι οι περαιτέρω σπουδές πάνω στο τρόφιμο για να μπορέσω να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου σε αυτό.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Όπως προανέφερα, είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ακολουθούμε τη νομαδική μελισσοκομία. Η παραγωγή και η συλλογή του μελιού, της γύρης και του βασιλικού πολτού γίνεται με τις παραδοσιακές μεθόδους. Δε χρησιμοποιούμε χημικά πρόσθετα και κλείνουμε στο βάζο τη γεύση που μας προστάζει η μέλισσα. Οι ποικιλίες μελιού διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και τη χρονιά, καθώς η ελληνική φύση είναι αυτή που μας καθορίζει.

Ενώσαμε τον κοσμοπολίτικο αέρα με την παράδοση, την εμπειρία και την ανάγκη για ποιοτικό και εξαιρετικό μέλι, δημιουργώντας τη δική μας σειρά μελιού, το μέλι 4ΑΝΕΜΟΙ. Καταφέραμε να φτιάξουμε δυο επιπλέον προϊόντα με βάση το μέλι, όπως το λουκούμι με μέλι ελάτου, ο Lukumakis, και το προϊόν θυμαρίσιου μελιού με μάυρη τρούφα. Έχουμε επίσης φτιάξει ένα κατάστημα στο κέντρο των Τρικάλων με μέλι και προϊόντα μελιού και ο στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε τα προϊόντα μας και να εξελισσόμαστε.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Δε μπορώ να ξεχωρίσω κανένα πραγματικά, όλα έχουνε το δικό τους μοναδικό ταξίδι από πίσω!

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Η αγάπη, η αφοσιώση, ο σεβασμός και ο ενθουσιασμός για κάτι νέο.

Όλα αυτά, ήταν και τα συστατικά που μας έδωσαν το πρώτο μας διεθνές βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό μελιού “London International Honey Awards – Quality Bronze Award 2019”.

Ευελπιστούμε να έρθουν κι άλλα!

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Η γεωγραφική θέση δεν μας περιόρισε ποτέ! Η Ελλάδα έχει αξεπέραστη ομορφιά και βιοποικιλότητα. Αυτά δεν τα βρίσκεις αφήνοντας τα μελίσσια σε ένα μέρος μόνο, οπότε θα πρέπει να γυρίσεις την Ελλάδα για να γευτείς τους καρπούς, τα αρώματα της και να μπορέσεις να βάλεις στο βάζο κάτι διαφορετικό και παρθένο. Γι’αυτό και επιλέξαμε να είμαστε νομάδες!

Μάλιστα εμπνευστήκαμε το όνομα του μελιού μας 4ΑΝΕΜΟΙ, από τα ταξίδια μας στην Ελλάδα. Μεταφέρουμε τα μελίσσια από το Βορρά ως το Νότο και από την Δύση ως την Ανατολή, για να πάρουνε οι μέλισσες το πιο εκλεκτό, το πιο καλό μέλι από την ελληνική γη.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η ελληνική παραγωγή είναι πλούσια και έχει περιθώρια ανάπτυξης, αρκεί όλοι μας να μην σκοπεύουμε στο γρήγορο κέρδος, θυσιάζοντας τη ποιότητα, τη γνώση και τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά να επιδιώκουμε το μακροχρόνιο σεβασμό και την καινοτομία. Είμαστε πολύ ευρηματικός λαός και ιδιαίτερα η νέα γενιά, παρατηρούμε πως ήδη έχει αρχίσει με λίγα προϊόντα και καλό packaging, να κυνηγάει μια καλή θέση στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

Από τις εκθέσεις που επισκεφθήκαμε, υπάρχει πράγματι ένας νέος, φρέσκος αέρας, στα ελληνικά προϊόντα γενικά αλλά και ειδικά στο μέλι το οποίο είναι πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό.

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Και στα δύο ξεκάθαρα!

Το μέλι και τα προϊόντα της μέλισσας είναι εξαιρετικά και έχουν θέση αναμφισβήτητα και στις δύο αγορές, αυτό επιδιώκουμε κι εμείς.

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Μόλις ξεκίνησα… κι ελπίζω να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε θέσει σαν στόχο!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου