Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

«Μόλις ο άνεμος ακουμπήσει τους λόφους του νησιού, τα αρώματα απλώνονται παντού» Μία συζήτηση με την Aegean Organics από τη Λήμνο

Το αρχοντικό νησί της Λήμνου είναι σπαρμένο απ’ άκρη σ’ άκρη με πληθώρα σιτηρών και άλλων σπόρων.

Αυτό ήταν που μάγεψε τον κύριο Πατεράκη. Οι μυρωδιές του φασκόμηλου, της ρίγανης, του θυμαριού και της λεβάντας. Αρώματα συνδεδεμένα με το ελληνικό καλοκαίρι και το νησί της Λήμνου, ένα απέραντο χαλί από αγριολούλουδα και βότανα.

 

Εμείς συζητάμε μαζί του για το πως η Λημνία γη είναι ο σύμμαχος του από την πρώτη μέρα και τα όνειρα του για την Aegean Organics!

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Υπήρχε μία επιχειρηματική ευκαιρία όσο αφορά τη ρίγανη της Λήμνου και μαζί με τη ρίγανη συμπεριλάβαμε και άλλα γηγενή βότανα του νησιού, θυμάρι, φασκόμηλο, αλκάνα, λαδανιά κ.α. Από την έρευνα του Πανεπιστήμιου προέκυψε ότι τα γηγενή βότανα επέδειξαν πολύ περισσότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με παρόμοια προϊόντα γνωστών εταιρειών των super markets και επομένως αποφασίσαμε εμπεριστατωμένα πλέον να ασχοληθούμε επιχειρηματικά με τα λημνιά βιολογικά βότανα και τα υποπροϊόντα τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Πρόκειται για μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Το κύριο μέλημά μας είναι να προσφέρουμε αναλλοίωτες τις μυρωδιές και τις γεύσεις των τοπικών βοτάνων της Λήμνου στους αγορές.     

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Αγάπη και σεβασμός προς τη φύση και τον καταναλωτή, μεράκι, καινοτομία και επιστημονική έρευνα.

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Τα περισσότερα από τα προϊόντα μας είναι γηγενείς κλώνοι της Λήμνου που αφενός έχουν εγκλιματιστεί στο ξηρό κλίμα και αφετέρου στο ηφαιστειακό υπόστρωμα του νησιού. Συνεπώς η εντοπιότητα των προϊόντων μας αποτελεί ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας.

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Η ανάπτυξη στη χώρα μας μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο με την προσφορά τοπικών ποικιλιών και αρίστης ποιότητας προϊόντων. Αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει η μαζική παραγωγή.    

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Το επιχειρηματικό μας σχέδιο έχει γίνει για τις διεθνείς αγορές και συνεπώς αυτή είναι η προτεραιότητά μας χωρίς φυσικά να αποκλείουμε την Ελληνική αγορά.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Όπως προαναφέρθηκε, τα προϊόντα μας είναι γηγενή και όχι απλά «ντόπια».

Η ρίγανη της Λήμνου είναι ιδιαίτερη, είναι πικάντικη και διαφέρει η χημική της σύσταση σε σχέση με άλλες ρίγανες του τόπου μας. Αυτοφύεται μόνο στο γεωγραφικό τόξο Λήμνος, Σαμοθράκη, Άθως.   

Τι σημασία έχει για ένα προϊόν να είναι βιολογικό και που απευθύνεται;

 

Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούμε μη βιολογικά βότανα. Πολύ πριν από τα μεσαιωνικά χρόνια, οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί χρησιμοποιούσαν εκχυλίσματα βοτάνων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τα βότανα ακόμα και σήμερα τα χρησιμοποιούμε για τις παραφαρμακευτικές τους ιδιότητες και φυσικά για τα οργανοληπτικά τους συστατικά.

Το πρώτο φάρμακο που λαμβάνουμε ως άνθρωποι είναι το χαμομήλι σε μορφή αφεψήματος. Αυτός ο τρόπος παρασκευής όπως επίσης η εκχύλιση ή και ο βρασμός έχουν σαν αποτέλεσμα την συνεξαγωγή των ωφέλιμων αλλά και επικίνδυνων συστατικών που περιέχονται στα ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, λιπάσματα κ.α. .

Συνεπώς όταν χρησιμοποιούμε μη βιολογικά προϊόντα, παραλαμβάνουμε μαζί με τα ωφέλιμα και τα βλαβερά συστατικά των ζιζανιοκτόνων καθώς οι διαλύτες τους (νερό ή λάδι) είναι κοινοί.

Επομένως, τα βότανα επιβάλλεται να προέρχονται μόνο από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες για να παραλαμβάνουμε μόνο τα φαρμακευτικά τους συστατικά, το άρωμα και τη γεύση τους.

Πιστεύετε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

 

Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι μονόδρομος για την Ελλάδα καθώς τα ποιοτικά προϊόντα πρέπει να φέρουν και βιολογική πιστοποίηση. Αν θέλουμε να εισχωρήσουμε στις διεθνείς αγορές τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα είναι μονόδρομος.

“Είμαστε ότι τρώμε” συνεπώς η καλύτερη διατροφή είναι συμφέρον όλων μας.      

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Η καλή και προσεγμένη συσκευασία είναι μέρος του marketing, απλά πρέπει να είναι λιτή.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Οι Έλληνες, εμείς, θα έπρεπε να ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων καθώς στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι εφικτό λόγο της απουσίας της βιομηχανίας. Έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα εντός της Ευρώπης. Υπάρχει τεράστια εισροή χαμηλής ποιότητας προϊόντων από την ανατολή με αυξητικές τάσεις και αυτό μας δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να ξεχωρίζουμε στις αγορές που θέλουν ποιοτικά προϊόντα εντός και εκτός Ευρώπης. 

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Δραστηριοποιούμαστε από το 2016 και βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία. Το feedback των πελατών μας της διεθνούς αγοράς είναι θετικό και συνεπώς κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Μεγαλύτερη παρουσία στην διεθνή αγορά.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου