fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Η κερκυραϊκή παράδοση με μία σύγχρονη ματιά φτάνει σε εμάς από την Lazaris Distillery & Artisan Sweets

Κουμ κουάτ, μάντολες, λιμοντσέλο και μαντολάτα! Όσες γεύσεις μας ταξιδεύουν στην Κέρκυρα!

Το όνομά τους είναι συνυφασμένο με την… παραδοσιακή Κέρκυρα!

Από το 2005, ο Κωνσταντίνος Λάζαρης και η εταιρεία Lazaris Distillery & Artisan Sweets, συνεχίζουν με μεράκι την γαστρονομική παράδοση του νησιού, φτιάχνοντας λικέρ και γλυκίσματα με άρωμα από το παρελθόν. Μία σχετικά νέα εταιρεία με νέους ανθρώπους και πολλή αγάπη για το νησί τους, αφού το αναφέρουν και το εκπροσωπούν με κάθε ευκαιρία σε εκθέσεις τροφίμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εμείς συζητήσαμε με τον Κωνσταντίνο Λάζαρη, έναν από τους πρώτους μας συνεργάτες και χαρήκαμε που ένας νέος άνθρωπος αγαπά τόσο την παράδοση και της προσθέτει μοντέρνες πινελιές!

 

Πως ξεκίνησε η Lazaris Distillery & Artisan Sweets;

 

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2005 θέλοντας να δώσουμε μια φρέσκια ματιά στην γαστρονομική ιστορία του νησιού, σεβόμενοι τις μνήμες της παιδικής μας ηλικίας. Η αγάπη μαζί με την πολυετή ενασχόληση, τεχνογνωσία και εμπειρία έχει καταφέρει να εξελίξει τα προϊόντα μας με πρωτοποριακές ιδέες, μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς, εξαιρετικά υψηλή ποιότητα και σύγχρονη αισθητική. Όραμά μας είναι οι Κερκυραίοι να αγαπήσουν ξανά τα προϊόντα του τόπου μας, ενσωματώνοντας τα στις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες.  Και παράλληλα, στόχος μας είναι να αλλάξουμε την αίσθηση των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού μας ότι τα παραδοσιακά προϊόντα της Κέρκυρας είναι απλά ένα διακοσμητικό σουβενίρ, χαμηλής ποιότητας και ξεπερασμένης αισθητικής. Χρησιμοποιώντας το brand name της εταιρείας μας, πιστεύουμε ότι τα προϊόντα μας είναι ξεχωριστά, μοναδικά και ικανά να “σταθούν” στην σύγχρονη, απαιτητική αγορά τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Η Κέρκυρα και η ιστορία της πως έχει επηρεάσει τα προϊόντα και την επιχείρησή σας;

Το νησί μας αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για την ομάδα μας. Έμπνευσή μας αποτέλεσε πρωταρχικά, το πιο χαρακτηριστικό προϊόν – σήμα κατατεθέν του νησιού: το κουμ κουάτ. Φτιάχνουμε λικέρ, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες. Εμπλουτίσαμε με την ξεχωριστή του γεύση και άρωμα τις παραδοσιακές γεύσεις μαντολάτου, μάντολας, λουκουμιών, ακόμα και συκομαίδας. Το μικροσκοπικό «χρυσό πορτοκάλι», όπως προσδίδει και το όνομα του μεταφρασμένο από τα κινέζικη γλώσσα. Στην Κέρκυρα ήρθε από τις χώρες της Ασίας, από τον γεωπόνο Σίνδει Μέρλιν το 1924.

Το κουμ κουάτ ευδοκιμεί ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού και ειδικότερα στις παρυφές του Παντοκράτορα, στην ευρύτερη περιοχή των Νυμφών. Το έδαφος εκεί είναι εύφορο και τα δροσερά, τρεχούμενα νερά από τις πηγές των Νυμφών ευνοεί ιδιαίτερα την καλλιέργεια των δέντρων. Το λικέρ LAZARIS KUMQUAT παράγεται μόνο με φρούτα από την Κέρκυρα και φτιάχνεται με την παραδοσιακή Κερκυραϊκή συνταγή και είναι πιστοποιημένο προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Η ιστορία όμως του τόπου μας είναι απόλυτα επηρεασμένη από τους Ενετούς, κι αυτό μπορεί να το αισθανθεί κάθε επισκέπτης. Η επί χρόνια Ενετοκρατία δεν επηρέασε μόνο την αρχιτεκτονική του νησιού αλλά και την γαστρονομία του. Τα αρωματικά λεμόνια της Κέρκυρας είναι η βάση για το Limoncello – φημισμένο ιταλικό ηδύποτο και το Crema Di Limoncello παραγωγής μας. Ενώ οι μάντολες και τα μαντολάτα παραγωγής μας είναι τα χαρακτηριστικά γλυκίσματα των Επτανήσων με ιταλική προέλευση, όπως δηλώνει και το όνομά τους. Mandorla στα ιταλικά σημαίνει αμύγδαλο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το Κερκυραϊκό ούζο παραγωγής μας, καθώς και το τσίπουρό μας. 

Τί μυστικό μπορείτε να μας εκμυστηρευτείτε για τα προϊόντα σας;

 

Τα προϊόντα Lazaris είναι ξεχωριστά γιατί είναι χειροποίητα, δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά, φτιάχνονται σε μικρές ποσότητες και είναι υγιεινά καθώς δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά. Το πάντρεμα της κερκυραϊκής παράδοσης και φινέτσας με την σύγχρονη αισθητική και γαστρονομία καθιστούν τα προϊόντα μας ιδιαίτερα αγαπητά τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες της αγοράς. Το μεγαλύτερο μυστικό είναι το μεράκι και η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε.

Ελλάδα ή εξωτερικό; Ποιοι είναι οι στόχοι σας και πως βλέπετε την εξέλιξη της Ελληνικής αγοράς;

 

Εμείς σαν εταιρεία, με γνώμονα την άριστη ποιότητα και την υψηλή αισθητική, έχουμε σαν στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ιστορίας του τόπου μας, τόσο στην Ελλάδα αλλά ακόμα και στο εξωτερικό. Τα προϊόντα μας είναι ήδη διαθέσιμα σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα και συνεχώς αναπτύσουμε νέες συνεργασίες για να επεκτείνουμε το δίκτυο σημείων πώλησης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επεκταθεί και σε εξαγωγές  σε χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Καναδά, Ολλανδία και Ισπανία. Για την εγχώρια αγορά, παρατηρούμε στροφή προς τις παραδοσιακές γεύσεις με τους Έλληνες να αναζητούν τις αγνές, αυθεντικές, τοπικές γεύσεις κάθε γωνιάς αυτής της χώρας. Ολοένα και περισσότερο αναγεννιούνται ξεχασμένες γεύσεις και μέσω του σύγχρονου marketing, η γαστρονομική ιστορία της χώρας μας παντρεύεται μοναδικά με το μέλλον.    

Αν ήταν να δοκιμάσουμε μόνο ένα προϊόν σας, ποιό είναι αυτό και γιατί;

 

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιο, πραγματικά. Είναι όλα φτιαγμένα με μεράκι και είμαστε για όλα περήφανοι. Αν όμως θα έπρεπε, τότε θα σας έλεγα το μαντολάτο σοκολάτα-φράουλα! Μέσα από την διαρκή αναζήτηση και εξέλιξη των προϊόντων μας, έχουμε αναμείξει γεύσεις και αρώματα στις κλασσικές γεύσεις. Μία από αυτές ήταν να συνδυάσουμε την σοκολάτα με την φράουλα και όπως φαίνεται ήδη ο κόσμος το έχει αγαπήσει. Η μεγάλη μας επιτυχία ήταν όταν το μαντολάτο σοκολάτα-φράουλα βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο από το κοινό, στην κατηγορία delicatessen, στην 3η Gourmet έκθεση στην Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο του 2019.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τί σας ώθησε να δημιουργήσετε την εικόνα της Lazaris Distillery και να σχεδιάσετε αυτές τις ιδιαίτερες συσκευασίες;

 

Από το ξεκίνημα μας δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην συσκευασία των προϊόντων μας. Για εμάς, ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί αρχικά ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και η συσκευασία του έπρεπε να το αντικατοπτρίζει. Τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα του εξωτερικού και πιστεύουμε ότι η συσκευασία βοηθάει στην αναγνωρισιμότητα του ελληνικού brand στην διεθνή αγορά. Ο στόχος μας είναι ο Κερκυραίος να αγαπήσει ξανά τα προϊόντα του τόπου του και να τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Οι προσεγμένες συσκευασίες καθιστούν τα προϊόντα μας ιδανικά για δώρα. Οι φιάλες των λικέρ παραγωγής μας ήδη είναι τοποθετημένα σε αρκετά μπαρ και ξενοδοχεία, αποτελώντας τις πρώτες ύλες ευφάνταστων cocktails.

Ποιο είναι το όραμα για το μέλλον της επιχείρησής σας και τί μπορούμε να περιμένουμε από εσάς τα επόμενα χρόνια;

 

Το μέλλον της επιχείρησής μας είναι ήδη εδώ. Με γνώμονα την παράδοση του νησιού και τα υπέροχα υλικά που μας προσφέρει η Κερκυραϊκή γη δημιουργούμε νέα προϊόντα και υπέροχους συνδυασμούς που ο κόσμος αγκαλιάζει. Φιλοξενούμε επαγγελματίες της εστίασης και του bartending και με μεγάλη χαρά βλέπουμε πως τα προϊόντα μας τους εμπνέουν να φτιάξουν νέες γεύσεις και τρόποι σερβιρίσματος που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τις είχαμε φανταστεί.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κωνσταντίνο για την όμορφη συζήτηση κι ευχόμαστε στη Lazaris Distillery & Artisan Sweets να συνεχίσει να κρατάει τον πήχη της παράδοσης και της υψηλής αισθητικής ψηλά!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου