fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Η ποιότητα και το όνομα του λημνιού κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Limnos Wines

Μία όμορφη συζήτηση για την Λήμνο, τους αμπελώνες της και την ιστορία της Ένωσης ανά τα χρόνια!

Για τη γη της Λήμνου έχουν γραφτεί πολλά!

Εύφορη, σπαρμένη απ’ άκρη σ’ άκρη με βότανα που φυσάει όλο το χρόνο ο Αιγαιοπελαγίτικος αέρας. Με ιστορία στην αμπελουργία που μετράει από την αρχαιότητα αφού πρώτες αναφορές στο λημνιό κρασί βρίσκουμε στον Όμηρο.

Στη νεότερη ιστορία και γύρω στη δεκαετία του ’70 μαζί με την εμφάνιση του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Ένωση, ξεκινά για πρώτη φορά τη λειτουργία του οινοποιείου του. Έκτοτε η παραγωγή οίνων παραμένει η βασική δραστηριότητα της Ένωσης με τα κρασιά τους να αποτελούν την ταυτότητα της Λήμνου και τα βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς να επιβραβεύουν την προσπάθειά τους!

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητά σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Η Ένωση ιδρύθηκε το 1937 από παραγωγούς του νησιού, αρχικά με στόχο τη συγκέντρωση και διάθεση δημητριακών και ακολούθως με την εκκόκκιση του φημισμένου βάμβακος Λήμνου. Σταδιακά, κυρίως λόγω της μετανάστευσης, η καλλιέργεια βαμβακιού εγκαταλείφθηκε κι έτσι γύρω στη δεκαετία του ’70 και μετά την εγκατάσταση της λευκής ποικιλίας Μοσχάτου Αλεξανδρείας στο νησί, ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου της τότε Ένωσης. Βασική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού παραμένει η παραγωγή και εμπορία οίνων.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει την εμπορική του δραστηριότητα υπό το brand name των Limnos Wines ήδη από τη δεκαετία του ’90, με σταθερή παρουσία εκλεκτών και ιδιαιτέρως δημοφιλών ετικετών οίνων ΠΟΠ. Τα Limnos Wines αποτελούν παραδοσιακά τα κρασιά-ταυτότητα της Λήμνου με το κοινό να τα αναζητά ονομαστικά. Ετικέτες όπως το ΛΗΜΝΟΣ Λευκό Ξηρό ΠΟΠ, το ΑΡΩΜΑ ΛΗΜΝΟΥ Λευκό ξηρό Βιολογικό ΠΟΠ και ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ Λευκό Γλυκό ΠΟΠ έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά οίνου άνω των 25 ετών ενώ νέα καινοτόμα προϊόντα  και premium κρασιά βραβεύονται σταθερά σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς.

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Τεχνογνωσία, παράδοση, σύγχρονες μέθοδοι, συλλογικότητα,  μεράκι κι αγάπη για το νησί, τους ανθρώπους του και τους αμπελώνες του.

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Η Λήμνος ως τόπος έχει ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με το αμπέλι και το κρασί από την αρχαιότητα, με τον Όμηρο να αναφέρει στην Ιλιάδα ότι με Λημνιό κρασί ευφραίνονταν οι Αχαιοί όσο βαστούσε η πολιορκία της Τροίας. Απομακρυσμένη από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα ζει παρέα με τα πιο αρωματικά σταφύλια του Αιγαίου μέσα στη σιωπή και την ορμή του ανέμου. Με το ιδανικό μικροκλίμα της και τα εύφορα ηφαιστιογενή εδάφη, η Λήμνος αποτέλεσε και εξακολουθεί να θεωρείται ο κορυφαίος τόπος όπου ξεδιπλώνονται τα χαρίσματα των ποικιλιών, δίνοντας κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Η παραγωγή οίνου συνδέεται στενά με την καλλιέργεια των αμπελώνων και είναι πάντα επηρεαζόμενη από αστάθμητους παράγοντες , όπως οι καιρικές συνθήκες, κάτι που ισχύει για  κάθε παραγωγή του πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, η ελληνική οινοπαραγωγή, με πρώτους τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, συνεχίζει τη μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη της οινοποίησης πιστεύοντας στις δυνατότητες ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού. Στο Συνεταιρισμό, εργαζόμαστε καθημερινά  προκειμένου να ενθαρρύνουμε έμπρακτα τους μικρούς αλλά και νέους παραγωγούς να μην εγκαταλείψουν τη Λημνία γη που φροντίζουν και νοιάζονται, διασφαλίζοντας πως το ελληνικό κρασί θα έχει το μέλλον που του αναλογεί.

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Παρά τις αντιξοότητες και τις μεγάλες προκλήσεις που εμφανίζει η ελληνική αγορά συνολικά αλλά και ο κλάδος της οινοποιίας ειδικότερα, το κρασί είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με την παράδοση και την κουλτούρα των Ελλήνων. Τα Limnos Wines έχουν καταφέρει με την πολυετή παρουσία εντός συνόρων και τη σταθερή ποιότητα, να αποκτήσουν το κοινό τους, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυξάνει. Στόχος μας είναι η συνέχεια στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και η περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεών μας. Όσον αφορά το εξωτερικό, έχοντας ήδη κάποια εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, θεωρούμε πως το κρασί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα-πρεσβευτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι επιδεικνύει την προέλευσή του μέχρι τον τελικό καταναλωτή .

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Το κρασί αποτελεί από τη φύση του ένα προϊόν που στηρίζεται στη φήμη της ποιότητάς του και στην εικόνα του. Ο καταναλωτής θα βασιστεί αρχικά σε αυτά τα δύο σημεία και στο συναίσθημα που του γεννά η απόφασή του για την αγορά ενός κρασιού, προτού γίνει σταθερός καταναλωτής μιας ετικέτας ή ενός οινοποιείου. Έχοντας εξασφαλισμένη την ποιότητα των οίνων μας, ο σχεδιασμός premium ετικετών αλλά και νέων καινοτόμων συσκευασιών, όπως οι συσκευασίες pouch, μοιάζει και είναι πάντα μονόδρομος. Αυτό που έχει για εμάς σημασία είναι τα κρασιά μας και να είναι αλλά και να φαίνονται εξαιρετικά. Γι’  αυτό το λόγο είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που η δουλειά του Συνεταιρισμού αναγνωρίζεται με τη βράβευση των κρασιών μας τόσο σε διαγωνισμούς οινογευσίας όσο και διαγωνισμούς design & packaging.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Ως παραγωγοί έχουμε την τύχη να αναπτύσσουμε τη δραστηριότητά μας σε ένα τόπο με εξαιρετικά μικροκλίματα, ιδανικές καιρικές συνθήκες για τον πρωτογενή τομέα, διαφορετικά εδαφικά χαρακτηριστικά και πρώτες ύλες που αναδεικνύουν τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στην ελληνική γη. Είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή ακόμη πιο ποιοτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την επιδίωξη για ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ παραγωγών και συνεταιρισμών που μοιράζονται το ίδιο όραμα.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Όνειρό μας είναι η επιστροφή του Λημνιού παραγωγού στον αμπελώνα, η διατήρηση των ποικιλιών μας, η συνέχεια στην παραγωγή καλού κρασιού, η ανάπτυξη των πωλήσεων μας, η ευημερία του Συνεταιρισμού και των μελών του.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου