Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Η Birra Danos δημιουργήθηκε… Λόγω Ζύθου

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον δημιουργό της Γιώργο Ντάνο!

Δοκίμασε «φρέσκια» μπίρα πριν 3 χρόνια. Τότε ήταν που αποφάσισε, με μηδαμινές γνώσεις, να φτιάξει κι αυτός τη δική του μπίρα. Ο κος Γιώργος Ντάνος είχε ένα στόχο, διάβασε, ρώτησε, δοκίμασε, πειραματίστηκε κι έφτασε 3 χρόνια αργότερα να έχει κατακτήσει 2 Great Taste Awards κι ένα πλατινένιο Olymp Award. 

«Όταν πέφτεις, να πέφτεις πάντα μπροστά». Όχι μόνο δεν έχει πέσει, αλλά έχει σταθεί και αναγνωριστεί πολύ σε μικρό χρονικό διάστημα. Σε μια αγορά, όχι απόλυτα ενημερωμένη γύρω από την μπίρα, όπως η Ελλάδα, ο κος Γιώργος είχε ένα όνειρο, «ένα μικρόβιο» όπως μας λέει και ο ίδιος και το έχει ήδη κάνει πραγματικότητα.

Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία της «AMMOUSA»; Πότε και πως ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

 

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρεία που έχει έδρα την Πάτρα. Τα τελευταία τρία χρόνια παράλληλα με την επαγγελματική μου καριέρα απόκτησα και ένα χόμπι…. την ζυθοποίηση.

Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποιό. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα  ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Από εκείνη την στιγμή μπήκε στην σκέψη μου η ιδέα ή μάλλον καλύτερα το «μικρόβιο» να φτιάξω και εγώ την δικιά μου μπίρα. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις «σπιτική» μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό… «γιατί όχι?» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπίρα. Έως εκείνη την στιγμή δεν ήξερα καν από τι αποτελείται η μπίρα…

Έτσι ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, ότι δηλαδή η μπίρα αποτελείται από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Για αρκετούς μήνες το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω και να αποκτώ γνώσεις, μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσα έτοιμος και ξεκίνησα την διαδικασία της ζυθοποίησης.

Μιλήστε μας για τα ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά της; Τι την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες της αγοράς;

 

Η «AMMOUSA» είναι μία μπίρα κατηγορίας English IPA με 5,50%, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημμυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις, πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να συμπληρώνουν ή να αναδεικνύουν το φαγητό. Ίσως τελικά αυτό την κάνει να ξεχωρίζει, το ότι έχει δημιουργηθεί για να συνοδεύει κυρίως κάποιο φαγητό και όχι απλά για να σε ξεδιψάει.

Η εκλεκτή ποιότητα της «ΑMMOUSA» αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε σε σημαντικούς διαγωνισμούς. Μιλήστε μας για αυτές τις βραβεύσεις και για την σημασία τους για την εξέλιξή σας!

 

Η AMMOUSA έχει βραβευτεί τρείς συνεχόμενες χρονιές από τρείς διαφορετικούς διαγωνισμούς.

Το 2017 ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος ανακοίνωσε την διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου διαγωνισμού οικιακής ζυθοποίησης. Αμέσως ενθουσιάστηκα και κατευθείαν πήρα την απόφαση να συμμετέχω. Ο διαγωνισμός αφορούσε δύο τύπους μπύρας, την “Tropical Stout” και την “ENGLISH IPA”, έτσι άρχισα να διαβάζω και να συγκεντρώνω στοιχεία και υλικά για αυτές τις δύο κατηγορίες μπίρας.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα μου ήμουν λίγο διστακτικός, διότι οι μπίρες που είχα φτιάξει έως τότε δεν είχαν δοκιμαστεί από άλλους πλην του στενού μου οικογενειακού κύκλου, που δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μου έλεγαν την αντικειμενική τους άποψη. Καταλάβαινα ότι ήταν καλές, δεν ήξερα όμως αρκετά βασικά πράγματα, διότι δεν είχα παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο ή δεν είχα κάνει κάποια εκπαίδευση, ότι έμαθα ήταν από την βιβλιογραφία, το διαδίκτυο και τις ερωτήσεις στα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου μέσω του φόρουμ. Παρόλα αυτά, διάβασα αρκετά και πάλι… έριξα πολύ ξενύχτι και όταν ολοκλήρωσα τις συνταγές μου, πολύ βαθιά μέσα μου ένιωθα ικανοποιημένος. Ιδίως όταν τις δοκίμασα πραγματικά πίστεψα ότι είχα δημιουργήσει κάτι πολύ καλό, δεν είχα άποψη αν ήταν ικανό για βράβευση, αλλά ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.

Στην εκδήλωση που έγινε στο σινέ Άλιμος στις 11/06/2017, όταν ο πρόεδρος του συλλόγου ο Μιχάλης Χαρίτος ανακοίνωσε τα αποτέλεσμα, πραγματικά ήταν μία απίστευτη προσωπική στιγμή για μένα. H AMMOUSA πήρε την 2η θέση στην κατηγορία  English I.P.A. με τη μέθοδο All Grain/BIAB και η De’KA5 πήρε την 1η θέση στην κατηγορία Tropical Stout με τη μέθοδο All Grain/BIAB.

Η συγκίνηση που ένιωσα ήταν τεράστια γιατί κατάφερα να δημιουργήσω κάτι που ήταν αποδεκτό και αρεστό στο κόσμο.

Όταν είδα τον διαγωνισμό Great Taste Awards (ο οποίος διεξάγεται στο Λονδίνο) χωρίς 2η σκέψη ήθελα να συμμετέχω, γιατί ήταν ο διαγωνισμός που ταίριαζε ακριβώς σε αυτό που ήθελα να κάνω…να δίνω γεύση στη μπίρα!

Αποφάσισα να στείλω δύο από τις συνταγές που έχω και τελικά και οι δύο βραβεύτηκαν. Συγκεκριμένα η “De’KA 5” κατηγορίας Tropical STOUT απέσπασε δύο αστέρια & η «AMMOUSA» κατηγορίας English IPA πήρε ένα αστέρι. Οι παραπάνω μπίρες κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε 12.600 περίπου προϊόντα από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν (βραβεύτηκαν μόνο 135 μπύρες. Ο θεσμός Great Taste Awards είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός διαγωνισμός, όπου 500 έμπειροι και καταξιωμένοι κριτές στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και ποτών αξιολογούν τα προϊόντα.

Τον Ιούνιο του 2019, η «AMMOUSA»  πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας μετά τη βράβευση στα Great Taste Awards 2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων. Στο διαγωνισμό αυτό, συμμετέχουν δεκάδες προϊόντα που έχουν να κάνουν με το χώρο των τροφίμων και της γεύσης από όλη την Ελλάδα. Είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο παίρνουν μέρος τυριά, μέλια, χυμοί και πολλά είδη ακόμα, που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, στο χώρο των γεύσεων και της γαστρονομίας. Η ανώτερη βράβευση σε αυτόν το διαγωνισμό ήταν το πλατινένιο βραβείο. Η κριτική επιτροπή συμπεριέλαβε την AMMOUSA στη λίστα των μόλις 14 ειδών από τα εκατοντάδες που συμμετείχαν, στα οποία αποδόθηκε το πλατινένιο βραβείο του διαγωνισμού. Η AMMOUSA ήταν η μοναδική μπύρα που πήρε αυτό το βραβείο.

Το γεγονός και μόνο ότι δοκίμασαν τις μπύρες μου τόσο σημαντικοί γευσιγνώστες, οι περισσότερο εκ των οποίων είναι κορυφαίοι στον κόσμο, είναι από μόνο του τιμητικό για μένα.

Η βράβευση στα Great Taste Awards 2018 για μένα ήταν μία διάκριση, όμως η βράβευση στα Olymp Awards 2019 ήταν μία επιβεβαίωση!

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε?

 

Πιστεύω η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Με τις δημιουργίες μου (αλλά και πολλών άλλων μικροζυθοποιών) θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων.

Όλες οι μπίρες είναι καλές, όλες έχουν την δική τους αξία, αλλά γίνονται ακόμη καλύτερες αν τις συνδυάσουμε με το κατάλληλο φαγητό ή τις πιούμε στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η μπίρα ανάλογα με τον αλκοολικό βαθμό της πίνεται και σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Αν μια μπίρα έχει αρκετό αλκοόλ και πλούσια αρώματα δεν την βάζουμε ποτέ στο ψυγείο (όπως και το κόκκινο κρασί), σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Αυτό είναι θέμα εκπαίδευσης και η εκπαίδευση έρχεται με την πλούσια παλέτα από είδη μπίρας που έχουμε πλέον. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα μικροζυθοποιία που οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει σαν οικιακοί ζυθοποιοί.

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Πριν τρία χρόνια που αποφάσισα να ασχοληθώ με την ζυθοποίηση δεν ήξερα καν από τι αποτελείται η μπίρα, όμως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ… δεν φοβήθηκα να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου»

Από την ενασχόλησή μου με την ζυθοποίηση κατάλαβα ένα πράγμα… ότι μπορείς να καταφέρεις αυτό που θέλεις (ακόμα και στο υπόγειο ενός σπιτιού), αυτό που ονειρεύεσαι πριν κοιμηθείς, αρκεί να έχεις όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

Σίγουρα θα υπάρχουν και στιγμές αποτυχίας και απογοήτευσης, όμως όταν «πέφτεις» να «πέφτεις» πάντα μπροστά! 

Αυτή είναι η πληροφορία που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Όλα πιστεύω παίζουν μεγάλο ρόλο στην συνολική παρουσίαση ενός προϊόντος. Σίγουρα η συσκευασία είναι το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει τον καταναλωτή, όμως δεν είναι η συσκευασία που θα τον κάνει να το επιλέξει ξανά. Η καλή συσκευασία έχει αξία όταν και το προϊόν είναι καλό και ποιοτικό.

Τι ανταπόκριση έχει η μπύρα σας στο καταναλωτικό κοινό;

 

Παρόλο που η AMMOUSA με την επαγγελματική της μορφή είναι μόλις οκτώ μήνες στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμενα.

Η όλη ανάπτυξη δεν έχει γίνει μέσο κάποιου δικτύου διανομέων ή με την βοήθεια κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας ή έχοντας στήσει κάποιο business plan, έχει γίνει με πολύ προσωπική δουλειά, με σωστές επιλογές και ακολουθώντας το ένστικτό μου. Πριν οποιαδήποτε συνεργασία, πρώτα «απαιτώ» μία γευστική δοκιμή και εφόσον τους αρέσει θα συνεργαστούμε. Η AMMOUSA δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα μας ή μπυραρία γιατί απλά πρέπει να είναι. Η AMMOUSA θα είναι γιατί πρώτα θα αρέσει στον ιδιοκτήτη ή στον υπεύθυνο και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει, όχι να «πουλήσει» την AMMOUSA, αλλά να μεταφέρει την γευστική εμπειρία που ένιωσε. Αυτή είναι ας πούμε η «στρατηγική» που έχω… «μεταφορά γευστικής εμπειρίας!».    

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Το ότι έχει τοποθετηθεί η AMMOUSA σε τόσα delicatessen εστιατόρια & καταστήματα και το ότι την επέλεξε η γαστρονομική ομάδα του Hilton Athens Hotel, είναι ήδη ένα όνειρο!! Στοχεύω όμως να μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να έχουν αυτή την γευστική εμπειρία της AMMOUSA όσοι περισσότεροι γίνεται. Θέλω η AMMOUSA μέσα στον επόμενο χρόνο να μπορεί να είναι και σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας. Να μπορεί να σταθεί σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αγγλία δηλαδή σε χώρες που έχουν άποψη από μπίρα, που η μπίρα είναι στα γαστρονομικά μενού τους.

Σκοπός μου είναι να είμαι και εγώ μέσα σε αυτή την εξέλιξη που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπίρας. Για μένα η μπίρα είναι μία μόδα/επανάσταση σε πολλά επίπεδα. Σε επίπεδο παραγωγής με τις νέες μικροζυθοποιίες, σε επίπεδο ποικιλίας με νέα είδη γεύσεων και σε επίπεδο ενασχόλησης με την οικοζυθοποίηση.

Εντός του 2019 θα μπει σε παραγωγική διαδικασία και η De’KA5 μία μπίρα κατηγορίας Tropical STOUT με 7,6% και έως το τέλος του 2020 θέλω να υπάρχουν στην αγορά τέσσερις (4) συνταγές μου.

Εγώ είμαι μηχανικός στο επάγγελμα και το ξεκίνησα ως χόμπι και θέλω να το βλέπω ως χόμπι, αλλά με ένα σκοπό, να φτιάχνω συνεχώς καλύτερες και ιδιαίτερες μπίρες που να «δένονται» με την γαστρονομία και να αρέσουν σε μένα και στο κοινό.

Πιστεύω η σχέση μου με την μπίρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο μέλλον..…

Ευχαριστούμε πολύ τον κο Ντάνο για την συζήτηση κι ευχόμαστε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και διακρίσεις για την μπίρα του στο μέλλον!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου