fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Αφιερώματα

Η αναγεννημένη γη των Αβδήρων και το όραμα της οικογένειας Βουρβουκέλη μας έδωσαν το Vourvoukeli Estate

Ο Γιώργος και ο Οδυσσέας συνεχίζουν να κάνουν πραγματικότητα το όραμα του πατέρα τους!

Τα Άβδηρα.

 

Λίγο έξω από την Ξάνθη, το γνωστό από την αρχαιότητα χωριό, η πατρίδα του Δημόκριτου που είχε ιδρύσει σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής.

Εύφορη γη από τότε, η περιοχή των Αβδήρων αποτελούνταν από τεράστιες αμπελουργικές εκτάσεις.

Ας έρθουμε όμως στη νεότερη ιστορία. Τότε που οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έστρεψαν την προσοχή τους στα καπνά και οι ατελείωτες εκτάσεις αμπελώνων καταστράφηκαν από την φυλλοξήρα.

Ευτυχώς στη δεκαετία του ’90 παρατηρείται μία στροφή στις καλλιέργειες. Οι πιο παλιοί έχοντας μεγαλώσει στα αμπέλια, εκεί που πλέον είχαν φυτευτεί καπνά, έφεραν μνήμες. Μνήμες καλοκαιρινών τρύγων και φθινοπωρινών γιορτών με την νέα καλλιέργεια.

 

Ένας από αυτούς ήταν και ο κύριος Νίκος Βουρβουκέλης. Ένας άνθρωπος που ήθελε κάτι έξω από την καριέρα του σαν γιατρός και κυρίως ένας άνθρωπος με όραμα. Να ξαναγεννηθεί η γη των Αβδήρων και να γνωρίσει τις γιορτές στις οποίες μεγάλωσε ο ίδιος. Να επανεντάξει την αμπελόεσσα γη των Αβδήρων στον οινικό χάρτη της Ελλάδας.

Μαζί με τη σύζυγο του την κυρία Φλώρα ιδρύουν το 1999 το Κτήμα Βουρβουκέλη και φυτεύουν 20 στρέμματα με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, με μία επιτυχημένη, βραβευμένη κι αναγνωρίσιμη πορεία στην οινοπαραγωγή, τα στρέμματα είναι 100 και το Κτήμα Βουρβουκέλη αποτελεί ένα από τα πιο ποιοτικά κτήματα στην Ελλάδα.

Τη σκυτάλη έχουν πάρει πλέον- αναπόφευκτα- οι νεότεροι της οικογένειας. Ο Γιώργος και ο Οδυσσέας κληρονόμησαν την αγάπη και το σεβασμό στην ιστορία της περιοχής από τους γονείς τους και συνεχίζουν να αναδεικνύουν την περιοχη που αποτελεί πλέον τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού του Διονύσου.

 

Ο Άβδηρος, το Μαυρούδι, το Λαγάρα, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο αλλά και αρχαίες ποικιλίες όπως το Λημνιό και τοπικές όπως το Παμίδι ή Παμίτι αποτελούν τις διαφορετικές ετικέτες που παράγονται από την οικογένεια Βουρβουκέλη με κάποιες από αυτές να αποτελούν αποκλειστικά τοπικές καλλιέργειες και άλλες να “παντρεύονται” μεταξύ τους και να μας δίνουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που αξίζει να δοκιμάσει κάθε λάτρης του οίνου.

Με γνώσεις που πέρασαν με τα χρόνια από γενιά σε γενιά, σε κάθε μπουκάλι του  Κτήματος Βουρβουκέλη συναντάμε υπέροχες φρουτώδεις γεύσεις, μεθυστικά λουλουδάτα αρώματα αλλά κυρίως μεράκι και πάθος για το κρασί και τη γη των Αβδήρων.

 

Αν δεν σας αρκεί η δοκιμή, η οικογένεια Βουρβουκέλη είναι πρόθυμη να σας ξεναγήσει στους αμπελώνες της. Έχοντας ανοίξει πλέον το κτήμα της προς όλους, μία επίσκεψη αρκεί για να διαπιστώσετε με πόση προσοχή στην ποιότητα οι άνθρωποι του Κτήματος συνεχίζουν το έργο που παρέλαβαν.

Ξεναγηθείτε στους αμπελώνες, ελάτε σε επαφή με τη φύση, δοκιμάστε τις ξεχωριστές ποικιλίες, δείτε από κοντά την παραγωγή κι επισκεφθείτε το κελάρι με τα δρύινα βαρέλια όπου γίνεται η ωρίμανση των οίνων.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα