Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Η αγάπη τους για τη φύση δημιούργησε τις CORPHES

Η αγάπη τους για τη φύση δημιούργησε τις CORPHES.

 

Δύο νέοι άνθρωποι που είδαν τη φύση και τον πρωτογενή τομέα να απαξιώνονται, αποφάσισαν να τους ξαναδώσουν ζωή. Ανάμεσα στην Πίνδο και τον Όλυμπο και δίπλα σε δασικές εκτάσεις με κέδρους , έλατα, πεύκα και αγριοτριανταφυλλιές, ο Αστέριος και ο Χρυσοβαλάντης με τις γνώσεις και το μεράκι των ανθρώπων του χωριού παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με στόχο την ανάδειξή τους ως μοναδικά στο είδος τους!

 

Εμείς συζητήσαμε μαζί τους και μάθαμε πως έφτασαν στις CORPHES!

 

μπαχαρικά-βότανα-βατόμουρα-κορφές-νομή-herbs-spices-blackberries-corphes-nomee-foods-4

 

    

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητά σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Η αγάπη μας για τη φύση, τη γη και η συνείδησή μας ως καταναλωτές ήταν κάποιοι λόγοι που λειτούργησαν ως εφαλτήρια της δημιουργίας των αξόνων που θα κινούνται οι Corphes. Με απόλυτο σεβασμό στη φύση και σε αυτά που μας προσφέρει, αποφασίσαμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε ένα όνειρό μας. Να διασώσουμε τη χλωρίδα της περιοχής, να αναλύσουμε, να ερευνήσουμε και να εξελίξουμε ένα μεγάλο μέρος των ενδημικών φυτών του τόπου μας.

Ξεκινήσαμε το 2014 με μελέτες, αναλύσεις εδάφους και μικροκλίματος και «ξυπνήσαμε» από έναν αιώνα ανάπαυσης εκτάσεις που ήρθαν στα χέρια μας από τους προγόνους μας.

 

 

     

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας και τα προϊόντα σας.

 

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2014 ως αποτέλεσμα της δομής ενός ολοκληρωμένου επιχειρήματος. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πήρε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και όρισε την εξωστρέφεια ως βασικό συστατικό της. Τα προϊόντα μας στην τελική τους μορφή είναι βότανα και αρωματικά φυτά για χρήση ως αφεψήματα, αλλά και cooking herbs για τη γαστρονομία σε αποξηραμένη (φυσική) μορφή. Τη γκάμα μας συμπληρώνουν προϊόντα βιοδυναμικά καλλιεργημένων βατόμουρων (berries) σε νωπή μορφή, μαρμελάδα και φυσικό χυμό.

 

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Η τεράστια συμπύκνωση των αιθέριων ελαίων των φυτών μας, αλλά και η απόλυτα φυσική καλλιέργειά τους, τα κάνει ξεχωριστά και τα διαφοροποιεί απ’ τον ανταγωνισμό. Με αναρίθμητους ισχυρισμούς υγείας τα ελληνικά βότανα έχουν μεγάλη δυναμική, αρκεί να δομηθεί ένα ορθό σύστημα marketing και εξαγωγικής κουλτούρας. Οι Corphes ως μια από τις υψηλότερες ειδικές καλλιέργειες φυτών στη χώρα, εφαρμόζει εξ’ αρχής σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και αναλύει, συλλέγει και αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό τρόπο πολλαπλασιασμού της τοπικής χλωρίδας.

 

 

 

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Για εμάς το υψόμετρο ήταν ο βασικότερος παράγοντας ενασχόλησής μας με τη γη. Φάνταζε μονόδρομος στο να ασχοληθούμε με ειδική καλλιέργεια και να είμαστε στις κορυφογραμμές των δικών μας όρεων. Σε ένα ιδανικό μικροκλίμα και σε άγονα εδάφη, η φύση μας κατεύθυνε για τον τόπο και τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε την ιδέα μας. Καλλιεργώντας 1,5χλμ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με βόρειους ανέμους, χαμηλά ποσοστά υγρασίας και έλλειψη ανάπτυξης ασθενειών μας κάνει να ξεχωρίζουμε για αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα φυτά της περιοχής μας, εφαρμόζοντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο ιχνηλασιμότητας.

Η παγκόσμια αγορά αναγνωρίζει τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης και στηριζόμενοι σε αυτό σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε προϊόντα με ταυτότητα και κατ’ επέκταση να αναβαθμίσουμε το τοπωνύμιο της περιοχής που καλλιεργούμε.

 

   

   

     

Πώς προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Πριν από λίγα χρόνια τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά. Αισιοδοξούμε πως το μέλλον είναι ευοίωνο. Εργαζόμαστε καθημερινά και ευελπιστούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα ενασχόλησης νέων επιχειρηματιών με τον πρωτογενή τομέα. Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί σε ειδικές καλλιέργειες μη μαζικής παραγωγής, να μην ασχολείται με τα κανάλια προώθησης και προγραμμάτων και να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο.

 

 

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Πού στοχεύετε και πώς βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Στόχος των Corph(ών) είναι να κάνει ευρέως γνωστά τα ελληνικά αφεψήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το εγχείρημά μας δομήθηκε αρχικά για τις ξένες αγορές. Παρ’ όλα αυτά η αναγνώριση του προϊόντος στη χώρα μας είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την εξωστρεφή τακτική μας. Φυσικά και η ελληνική αγορά καταλαμβάνει ένα αξιόλογο ποσοστό της διάθεσης των προϊόντων μας. Παρ΄ όλα αυτά, η οικονομική κρίση και το φορολογικό σύστημα φρέναραν τα σχέδιά μας στην εγχώρια αγορά. Η δημιουργία νέων συσκευασιών και το νέο πλάνο ανάπτυξης των προϊόντων βοήθησε στο να τοποθετηθούν οι Corphes σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας.  

 

 

  

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Μια αρχαία κινέζικη παροιμία λέει ότι «το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά». Η έρευνά μας έχει επικεντρωθεί σε δύο είδη βοτάνων- τσαγιών το “Stachys Iva” και το “Sideritis Raeseri”. Κατόπιν επίμονης έρευνας και προσπάθειας με τους επιστημονικούς συνεργάτες της εταιρείας καταφέραμε να εντάξουμε το“Stachys Iva” στον εθνικό κατάλογο βοτάνων. Με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά και ντελικάτα αρώματα και τα δύο είδη τσαγιού ορίζονται ως τα πιο δυναμικά δείγματα της δουλειάς μας. Η λουίζα, η μέντα και τα blend αφεψημάτων έχουν συνεχείς διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Το χαμομήλι και το λεμονόχορτο έχουν κερδίσει την προτίμηση μεγάλης μερίδας καταναλωτών και τα καρικεύματά μας κοσμούν τις κουζίνες παγκόσμιων εστιατορίων.

 

   

Τι σημασία έχει για ένα προϊόν να είναι βιολογικό και πού απευθύνεται;

 

Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι θέμα κουλτούρας και αυτοσεβασμού. Οι Corphes καλλιεργούν απολύτως φυσικά, ακολουθώντας όλες τις αρχές της βιοδυναμικής και εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και η χρήση χημικών, οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών στην επιλογή τροφών που είναι πιστοποιημένες και ελεγμένες από επίσημους φορείς. Σεβόμενοι τις σύγχρονες απαιτήσεις και με γνώμονα την κουλτούρα των οικογενειών μας γύρω απ’ τη διατροφή, δεν θα μπορούσαμε παρά να επιλέξουμε τα προϊόντα μας να είναι τουλάχιστον πιστοποιημένα ως bio.

 

Πιστεύετε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

 

Τα βιολογικά προϊόντα αρχίζουν και καταλαμβάνουν συνεχώς μέρος στην αγορά και γίνονται όλο και πιο προσιτά στο ευρύ κοινό. Αν οι φορείς πιστοποίησης εφαρμόσουν αυστηρά πλαίσια ελέγχων και ελιχθούν στις οικονομικές απαιτήσεις τους, νομίζουμε πως όλο και περισσότεροι καλλιεργητές θα στραφούν στη βιολογική καλλιέργεια. Η μόλυνση του πλανήτη ίσως οδηγεί σε μονόδρομο στην βιολογική καλλιέργεια και στη χρήση ελεγμένων αγροτικών εφοδίων.

 

 

 

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Ο σχεδιασμός premium συσκευασιών είναι η απάντηση της χώρας στις ξένες αγορές. Έχοντας ισχυρά όπλα την υψηλή ποιότητα αγροτικών προϊόντων και την μοναδικότητα του μικροκλίματος, η συσκευασία οδηγεί το τελικό προϊόν στα καλύτερα του κόσμου. Ένα τρικ marketing μπορεί να απογειώσει τη δουλειά όλων και η σωστή προσέγγιση στις ξένες αγορές αναβαθμίζουν τη γενική εικόνα της χώρας. Το packaging μπορεί να δώσει υπεραξία, αλλά και η φλυαρία ίσως φέρει και ανάποδα αποτελέσματα. Άποψη των Corph(ών) είναι η υψηλή ποιότητα των προϊόντων, με εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών συσκευασιών.

 

 

     

Σκεφτήκατε ποτέ να τα «παρατήσετε» και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Δυσκολίες συναντήσαμε πολλές. Αλλά οι Corphes  είναι μια ιδέα με δομή και ουσία. Δεν είναι απλά καλλιέργεια. Είναι έρευνα, μελέτη, σχεδιασμός. Σίγουρα δυσκολευτήκαμε σε πολλά επίπεδα. Οικονομικά, εφαρμογών, εξαγωγών, γραφειοκρατίας. Με επιμονή και σωστές κινήσεις τα ξεπεράσαμε. Σε καμία περίπτωση δεν μετανιώσαμε για τις επιλογές μας. Σκοπός μας είναι η διάρκεια στο χρόνο και η παγκόσμια αναγνώριση.

 

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν πως έχουν στα χέρια τους ένα από τα πιο δυναμικά μικροκλίματα παγκοσμίως με ποικίλα υπεδαφικά χαρακτηριστικά, πολλές ώρες ηλιοφάνειας, καθώς και προϊόντα γης, φρούτα, φυτά, δημητριακά που σπανίζουν. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις μαζικές καλλιέργειες και τα τονάζ και να εστιάσουμε στις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

 

  

  

μπαχαρικά-βότανα-βατόμουρα-κορφές-νομή-spices-herbs-blackberries-corphes-nomee-foods-10Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

 

Όνειρό μας είναι να καταφέρουμε να κάνουμε τα ελληνικά αφεψήματα παγκοσμίως γνωστά, να σηκώσουμε απ’ την καρέκλα του καφενείου όλους τους ανθρώπους του χωριού, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό branding του ελληνικού τσαγιού, να καταφέρουμε να πολλαπλασιάσουμε τα ενδημικά φυτά και να γίνουμε παράδειγμα για τις νέες γενιές, αλλά και για τον τρόπο καλλιέργειας της ελληνικής γης.

 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ  για την όμορφη συζήτηση, ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον!

 

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου