fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Γενιές πολλές μεγάλωσε στην Κρήτη το Μαγγίρι, ζυμαρικών παράδοση που ο χρόνος δεν τη φθείρει

Διαβάστε παρακάτω την όμορφη συζήτηση που είχαμε με την κυρία Ασπασία!

 

Η αγάπη για τα χειροποίητα ζυμαρικά και τον τόπο της, την Κρήτη, ήταν τα εφόδια ώστε να δημιουργήσει η κυρία Ασπασία Γιακουμάκη το δικό της Μαγγίρι!

Το Μαγγίρι ήταν το όνομα ενός παλιού κρητικού ζυμαρικού που μαγειρευόταν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Το μισό βραστό, το άλλο μισό τηγανητό και μετά όλο μαζί ανακατεμένο στο ζωμό του πρώτου. Με αυτό ξεκίνησε το 2013 η παραγωγή χειροποίητων ζυμαρικών, με συνταγές από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, σε ένα μικρό εργαστήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε το Μαγγίρι να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο παραγωγής και να αναπτύξει την γκάμα του φτάνοντας τα 21 προϊόντα ζυμαρικών και τις εξαγωγές στο εξωτερικό να πληθαίνουν όλο και περισσότερο.

Ας δούμε όσα μας είπε η κυρία Ασπασία για το Μαγγίρι της…

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια αποδοτική και δημιουργική ενασχόληση. Πάντα αγαπούσα να πειραματίζομαι με το αλεύρι και να φτιάχνω ζυμαρικά για την οικογένειά μου. Μετά από μια έρευνα για το τι υπάρχει στην Κρήτη και θέλοντας να αναδείξω ένα παλιό και ξεχασμένο ζυμαρικό της Κρήτης, παντρεύοντας πάντα τις εμπειρίες και τις μνήμες από Πελοπόννησο, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα εργαστήριο ζυμαρικών.

Kαι το όνομα αυτού… ΜΑΓΓΙΡΙ.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας το 2013 σε ένα πολύ μικρό χώρο στην πόλη του Ηρακλείου, αλλά με πολλή αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνουμε. Στόχος και επιθυμία μας ήταν και είναι να παράγουμε ένα πολύ ποιοτικό ζυμαρικό και μια αρκετά μεγάλη ποικιλία. Πρόσφατα μεταφερθήκαμε στο νέο μας χώρο, αρκετά μεγαλύτερο ώστε να μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες μας.

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Όποιος σέβεται και αγαπά αυτό που κάνει μεταποιώντας προϊόντα, πρώτα από όλα θα πρέπει να είναι άριστη η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί. Έτσι και εμείς επιλέγουμε τις καλύτερες και πιστοποιημένες πρώτες ύλες από την Κρήτη γιατί θεωρώ ότι ο τόπος μου παράγει θησαυρούς. Έπειτα είναι η διαδικασία παραγωγής που ακολουθούμε, η οποία στηρίζεται στους διεθνείς κανονισμούς τροφίμων.

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Βέβαια γιατί, όπως είπα προηγουμένως, η Κρήτη παράγει θησαυρούς και αυτό οφείλεται στο κλίμα και στο πόσο μερακλίδικος λαός είμαστε. Επίσης, η Κρήτη έχει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά που τη στηρίζουμε και προσπαθούμε να την επικοινωνήσουμε.

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Πιστέυω ότι υπάρχει ανάπτυξη γιατί έχουμε πολλά περιθώρια για δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής και γιατί πρέπει να μάθουμε να καταναλώνουμε τα δικά μας προϊόντα και όχι τόσο τα εισαγόμενα. Παρατηρώ ότι η νέα γενιά επιμένει περισσότερο στην ποιότητα των προϊόντων και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

"Τα προϊόντα μας είναι δημιουργήματα μας και επιλογές μας.”

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα και στο εξωτερικό αρκεί να είμαστε ειλικρινείς και με τίμια προϊόντα σε συνδυασμό με καλύτερες συσκευασίες. Εμείς, σαν εταιρία, έχουμε εξαγωγική δραστηριότητα στην Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τα Αραβικά Εμιράτα. Ευελπιστούμε για περισσότερα και για αυτό ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε και σε διεθνείς εκθέσεις.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Είμαι μητέρα δύο παιδιών και τριών εγγονιών, τα λατρεύω και δεν τα ξεχωρίζω. Έτσι δεν ξεχωρίζω και τα προϊόντα μου.
Είναι δημιουργήματα μας και επιλογές μας.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Είναι η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται στον καταναλωτή για να απλώσει το χέρι του στο ράφι, είναι πολύ βασικό και πρέπει να το εξελίσσουμε, αλλά μας ενδιαφέρει και η επανάληψη της αγοράς για αυτό θα πρέπει το περιεχόμενο να είναι άριστο.

 

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου. Εξάλλου με διακρίνει σαν άνθρωπο η υπομονή και η επιμονή.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Και βέβαια το πιστεύω, γιατί είμαστε λαός με ανεπτυγμένο δημιουργικό πνεύμα αρκεί να το χρησιμοποιήσουμε σωστά. Παρατηρώ επίσης τη νέα γενιά με πολλές καινοτόμες ιδέες. Χρειάζεται λίγη στήριξη για την υλοποίηση αυτών.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Μέσα στη στρατηγική των σχεδίων μου είναι η ανάπτυξη της επιχείρησης μου με διείσδυση σε νέες αγορές και παραγωγή νέων προϊόντων. Πάνω και πρώτα από όλα η διατήρηση των ήδη ευχαριστημένων συνεργατών μου και κατ’ επέκταση καταναλωτών. Εδώ οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα προϊόντα μας.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα