fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

“Εβόρα σημαίνει δροσιά από την σκιά των δέντρων” και πεντανόστιμα φρούτα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού!

Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και αποξηραμένα φρούτα από τα πιο αγνά υλικά!

 

Τα καλοκαίρια με τη γιαγιά στο χωριό και η αγάπη για την περιοχή της φαίνεται να έπαιξαν τον καταλυτικό ρόλο ώστε να ασχοληθεί η Έφη επαγγελματικά με το τρόφιμο. Μόλις μία μέρα μετά την αποφοίτηση της από την σχολή Γεωπονίας, η Έφη Παρθενοπούλου καταπιάστηκε με αυτό που της άρεσε περισσότερο: τη φύση και όσα αυτή παράγει. Στηρίζοντας λοιπόν τους μικρούς παραγωγούς της περιοχής, άρχισε να συγκεντρώνει τους καρπούς τους προκειμένου να παράγει πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες αλλά και αποξηραμένα snacks φρούτων χωρίς πρόσθετα συντηρητικά

Πείτε μας λίγα λόγια για την δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε? Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο.

 

Η επαφή μου με το τρόφιμο και συγκεκριμένα με την μεταποίηση του, ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια που περίμενα πως και πως το καλοκαίρι ώστε να φτιάξουμε με την γιαγιά τις σάλτσες, τα τουρσιά και τα γλυκά της χρονιάς.

Μεγαλώνοντας πια, απόφοιτη της Γεωπονικής σχολής του Δ.Π.Θ, επέστρεψα στον τόπο μου και παράλληλα με το μεταπτυχιακό μου στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος ξεκίνησα συνειδητά να ασχολούμαι επαγγελματικά με το τρόφιμο.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας και τα προϊόντα σας.

 

Η αγάπη για τον τόπο μας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Όρους Βόρας και η επιθυμία αξιοποίησης των αγαθών του μας οδήγησαν τον Ιούνιο του 2017 στη δημιουργία της Εβόρα.

Εβόρα σημαίνει δροσιά από την σκιά των δέντρων, πρόκειται για ποντιακή λέξη την οποία εμπνευστήκαμε από την τοποθεσία μας.

Σκοπός μας είναι να συγκεντρώνουμε επιλεγμένα εποχιακά φρούτα από τον κάμπο της Παναγίτσας στηρίζοντας έτσι μικρούς παραγωγούς που σέβονται και αγαπούν το περιβάλλον και να δημιουργούμε ποιοτικά προϊόντα, φυσικά και ταυτοχρόνως γευστικά, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν? Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας?

 

Ένα προϊόν σαν το δικό μας δεν κρύβει τίποτα άλλο από την ποιότητα των πρώτων υλών και το μεράκι όλων όσων δουλεύουν για αυτό. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη κιόλας δοκιμή. Άλλωστε οι περισσότερες αντιδράσεις εμπεριέχουν τη νοσταλγική φράση «τί μου θύμισες τώρα…» .

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας?

 

Η γεωγραφική μας θέση έχει άμεση σχέση με τα προϊόντα μας. Βρισκόμαστε σε ένα μέρος με πλούσιο πρωτογενή τομέα. Ο στόχος μας εξ αρχής ήταν η αξιοποίηση των πρώτων υλών της περιοχής μας. Κύριες παραγωγές μας είναι το μήλο και το κεράσι, 2 προϊόντα που κυριαρχούν στην γκάμα μας σε αποξηραμένα, γλυκά και μαρμελάδες.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας? Αν ναι ποιο και γιατί?

 

Από τα προϊόντα μας θα έλεγα ότι ξεχωρίζω τα αποξηραμένα φρούτα. Συγκεκριμένα λατρεύω τον λωτό ο οποίος έχει μια ξεχωριστή γλυκιά γεύση, χωρίς να έχει πρόσθετη ζάχαρη.

Έχω πάντα ένα σακουλάκι μαζί μου!

Άλλωστε είναι συλλεκτικός κωδικός αφού οι λωτοί που χρησιμοποιούνται είναι οι άγριοι.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging?

 

Όντως, τα τελευταία χρόνια βλέπεις έργα τέχνης αντί για συσκευασίες. Ένα καλό packaging είναι αυτό που θα κάνει το πρώτο και βασικό βήμα γνωριμίας του προϊόντος με τον καταναλωτή. Αυτή η πρώτη ματιά θα καθορίσει την πορεία του προϊόντος, αφού τις περισσότερες φορές ο καταναλωτής δεν μπορεί να δοκιμάσει το προϊόν.

Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε και να αλλάξετε δραστηριότητα?

 

Η αρχή για μένα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ξεκίνησα κάτι από το μηδέν, κυριολεκτικά μια μέρα μετά αφού τελείωσα την φοιτητική μου ζωή. Ωστόσο είχα κοντά μου ανθρώπους – κολώνες οι οποίοι με επανέφεραν μετά από κάθε δυσκολία.

Πλέον είμαι σίγουρη πως το τρόφιμο είναι ο κλάδος μου.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων? Τι πιστεύετε;

 

Πιστεύω πως οι Έλληνες παραγωγοί κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Είμαστε μια χώρα με τέτοια γεωγραφική θέση που ευδοκιμούν υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

Οι Έλληνες είναι μερακλήδες! Μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικά προϊόντα σαν να προορίζονται για τους ίδιους.

Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

 

Όνειρο μου είναι να εδραιωθούν τα προϊόντα μας και κατ’ επέκταση να εδραιωθεί και η περιοχή μας.

Να αγαπηθούν τα προϊόντα μας από όλους όπως τα αγαπήσαμε κι εμείς.

Ευχαριστούμε πολύ την Έφη για την όμορφη συζήτηση και της ευχόμαστε μόνο επιτυχίες στο... νόστιμο δρόμο της!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα