fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Αφιερώματα

Ελαιόλαδο, Μεσογειακή Διατροφή & Υγεία από την Greenolia

Διαβάστε παρακάτω τις χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας η Κερασία και ο Αποστόλης, δύο γνώστες του καλού ελαιολάδου!

 

Έχουμε συζητήσει πολλές φορές με την Κερασία και τον Αποστόλη και χαιρόμαστε πάντα να ανταλλάζουμε γνώσεις. Λίγες μόνο ημέρες μετά τη φετινή τους συγκομιδή και λίγες ημέρες πριν γευτούμε το φετινό τους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Greenolia, μας δίνουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ελαιόλαδο και τα πολλαπλά οφέλη του.

Τι περιλαμβάνει τελικά η σωστή μεσογειακή διατροφή, γιατί αποτελεί το ελαιόλαδο αναπόσπαστο κομμάτι της και ποια είναι τα συστατικά του ελαιολάδου;

 

Μεσογειακή διατροφή

 Η μεσογειακή διατροφή εκφράζει μια ολιστική προσέγγιση του τρόπου ζωής μας. Είναι το φαγητό, η κοινωνική επαφή, η σωστή άσκηση και η ζωή στην ύπαιθρο, κάτω από το φως του ήλιου. Θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές επιλογές διατροφής στον πλανήτη, και δικαίως. Για χιλιάδες χρόνια, οι κάτοικοι κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου απολάμβαναν νόστιμα και χαλαρά γεύματα και είχαν έντονη σωματική δραστηριότητα.

Κύριο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής αποτελεί η κατανάλωση τροφίμων φυσικής προέλευσης που εξασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών μας σε όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής κάνουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο θρεπτικά πλήρες και ισορροπημένο. Τα περισσότερα από αυτά είναι φρέσκα, δηλαδή εποχιακά. Η παρασκευή τους είναι απλή. Στην πυραμίδα σπανίως θα συναντήσουμε τηγανητά, κορεσμένα λιπαρά, νάτριο, γλυκά και κρέας. Οι βασικές τροφές που συναντάμε είναι: λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, ελιές, ελαιόλαδο, τυρί, γιαούρτι, ψάρια, πουλερικά, αυγά και κρασί. Αυτές οι τροφές αποτελούν τη βάση του διατροφικού σχεδίου και παρέχουν χιλιάδες ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που «συνεργάζονται» και μας προστατεύουν από τις χρόνιες παθήσεις.

Υγεία

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το ελαιόλαδο αγαπήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο αλλά και σαν καλλυντικό. Ο γιατρός Διοσκουρίδης, που η επιστημονική προσφορά του τον έχει αναδείξει ως τον μεγαλύτερο φαρμακολόγο της αρχαιότητας, το κατέτασσε ανάμεσα στις σημαντικότερες φαρμακευτικές ουσίες. Αναφέρεται σε αυτό ως «ωμοτριβές» ή «ομφάκινο», εννοώντας το αγουρέλαιο. Στον Ιπποκράτειο Κώδικα συναντάμε περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου, με κυριότερη αυτή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων. Ιδιαίτερα συχνά γίνεται λόγος από γιατρούς και επιστήμονες της αρχαιότητας για την ιαματική του δράση.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το ελαιόλαδο έχει «θεοποιηθεί» καθώς οι ευεργετικές ιδιότητές του, έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά μετά από εκτεταμένες και μακροχρόνιες έρευνες. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η αντικαρκινική του δράση, η συμβολή του στην ενδυνάμωση των οστών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων ινσουλίνης. Ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ένα ακόμη φαινολικό παράγωγο, την ελαιοκανθάλη, η οποία διαθέτει παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση, ανάλογη με εκείνη γνωστού φαρμάκου. Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα δίνουν ελπίδες ότι μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer.

Συστατικά & ευεργετικές ιδιότητες

 

Ο «υγρός χρυσός», όπως συνήθιζε να αναφέρει ο Όμηρος, ξεχειλίζει από μια αφθονία θρεπτικών συστατικών.

 

 

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα:

Με κυριότερο εκπρόσωπο το ελαϊκό οξύ, τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν το «καλό» λίπος. Ενταγμένα σε μια ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα, όπως τα κορεσμένα, αλλά προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά την LDL (κακή χοληστερίνη), ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της ΗDL («καλή» χοληστερίνη).

Από μελέτες που έγιναν σε κατοίκους χωρών της Μεσογείου κατά τις δεκαετίες ’50 και ’60 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, φάνηκε ότι η συχνότητα εκδήλωσης ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου ήταν κατά πολύ μικρότερη στους μεσογειακούς λαούς από ό,τι στους Βορειοευρωπαίους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεσογειακή δίαιτα βασίζεται, κυρίως λόγω του ελαιόλαδου, σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ η βορειοευρωπαϊκή βασίζεται κυρίως σε κορεσμένα. Επίσης, σε διαβητικούς ασθενείς παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα τους μετά την κατανάλωση μονοακόρεστων, σε αντίθεση με τους διαβητικούς, που κατανάλωναν άλλες μορφές λιπαρών οξέων (κορεσμένα, πολυακόρεστα).

 

Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη)

Στον ανθρώπινο οργανισμό αναπτύσσονται ελεύθερες ρίζες στα πλαίσια της μεταβολικής διαδικασίας. Αν αυτές βρεθούν σε υψηλή συγκέντρωση μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες. Η βιταμίνη Ε, όπως και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά, προσδίδουν στο ελαιόλαδο την αντιοξειδωτική του ιδιότητα, με αποτέλεσμα να προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την καταστροφή τους.

 

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου είναι ουσίες που συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.
Οι φαινόλες του ελαιολάδου, τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη κατέχουν μεγάλο εύρος βιοενεργών ιδιοτήτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές δράσεις.
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελαιοκανθάλη, στην οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό κάψιμο στον λαιμό όταν καταναλώνουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φαίνεται να διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ανάλογη ίσως με αυτή της φαρμακευτικής ουσίας ιβουπροφαίνης. Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελαιοκανθάλη που περιέχεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ενδεχόμενο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η ελευρωπαΐνη είναι μια ακόμη φαινολική ένωση στο ελαιόλαδο που παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση και σ’αυτήν οφείλονται η αντιυπερτασική, η αντιφλεγμονώδης, η αντιβιοτική και η χωνευτική ιδιότητά του.

Ευχαριστούμε πολύ τους δημιουργούς της Greenolia, Κερασία και Αποστόλη, για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα