fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Αφιερώματα

Corfu Beer! Ξενάγηση στην Κερκυραϊκή Ζυθοποιία και το εργοστάσιο της μπύρας που κάνει την Κέρκυρα περήφανη!

Μια αξέχαστη ξενάγηση από τους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά για να μπορεί η Corfu Beer να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό!

 

Είναι ένα από τα αφιερώματα που ξεκινάμε να αποτυπώνουμε τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας σε ένα χαρτί χωρίς να μπορούμε να σταματήσουμε. Είναι τόσες πολλές οι σκέψεις μας και οι στιγμές που περάσαμε κατά την επίσκεψη μας στη Κερκυραϊκή Ζυθοποιία, και από αυτές δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα που να μην μοιραστούμε μαζί σας!

Το ταξίδι μας ξεκίνησε για το χωρίο του Αρίλλα Κέρκυρα, ένα χωριό που φημίζεται για τo εξαιρετικό τοπίο του, τις όμορφες παραλίες του και το εργοστάσιο της μπύρας, που ξεκίνησε και αναπτύσσεται εκεί, δίνοντας μεγάλη δυναμική στη γύρω περιοχή.

Η Corfu Beer έχει συμβάλλει τρομερά στην ανάπτυξη του τόπου, καθώς κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες και λάτρεις της μπύρας επισκέπτονται την περιοχή για να γευτούν και να γνωρίζουν την μπύρα από κοντά. Πέρα από αυτό η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία διοργανώνει κάθε χρόνο το Corfu Beer Festival, ένα μαγικό φεστιβάλ  που είναι η συνάντηση δυο πολιτισμών και η γνωριμία τους μέσα από την μπύρα την γαστρονομία το χορό και τα τραγούδια. 

Κατά την άφιξη μας ο Σπύρος Καλούδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας, καθώς και οι συνεργάτες του μας καλωσόρισαν με μια θερμή υποδοχή.

Ο Σπύρος Καλούδης είναι χρόνια φίλος και συνεργάτης, αποτελεί έναν πραγματικό πρέσβη για την Κέρκυρα και την Κερκυραϊκή παραγωγή και συμβάλλει στην ανάδειξη των Κερκυραϊκών προϊόντων.

Η προσπάθεια του για την Corfu Beer είδε τον πρώτο της καρπό το 2007, όταν στο ζυθοποιείο στο χώρο που είμαστε τώρα, «μαγείρεψε» την πρώτη Pilsner μπύρα του. Παρά την επαγγελματική του καριέρα ως έμπορος χονδρικής μεγάλων εταιριών στην Κέρκυρα, το προσωπικό του πείσμα και όνειρο ήταν να δημιουργήσει  ένα προϊόν από Κέρκυρα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από πλήθος κόσμου και να θυμίζει μια γεύση από το νησί.

Έτσι μετά από ατελείωτες ώρες έρευνας, εργασίας και αγοράς εξοπλισμού ξεκινά η ιστορία της Κερκυραϊκής μπύρας. Ο Κλάβιος, ο «αρχιμάγειρας» και πρώτος τεχνίτης στην παραγωγή μπύρας έχει ήδη ταξιδέψει στα μεγαλύτερα ζυθοποιία της Ευρώπης, ανταλλάσσει γνώσεις και απόψεις, εξειδικεύεται και επιστρέφει για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη. Το 2009 κυκλοφορεί στην αγορά η Special Red Ale, η Dark Ale Bitter και η Ionian Pilsner. Από τότε η πορεία γίνεται ξέφρενη. Η Corfu Beer γράφει τη δική της ιστορία!

Η Red Ale κατακτά την αγορά της Κέρκυρας, και εν συνεχεία αναπτύσσεται και εκτός αυτής. Όλοι ζητάνε μια κόκκινη, όλοι μια Κερκυραϊκή. Και αυτοί που καλύπτονται από τις Pilsner προτιμούν την Ionian. Οι τουρίστες μαγεύονται και συνδυάζουν τις διακοπές τους με τις μπύρες της Corfu Beer, γεύονται και επιστρέφουν στο σπίτι τους με μια αυθεντική γεύση από Κέρκυρα. Ο Κύριος Σπύρος χαίρεται αλλά παράλληλα σχεδιάζει την ανάπτυξη του χωρίς να αλλάξει την ποιότητα, τη γεύση, τις πρώτες ύλες και τo μεράκι που τον διέπει για να δημιουργεί και να διακινεί τις αγαπημένες του μπύρες.

Με την ψυχραιμία που τον διακρίνει, σωστούς χειρισμούς και μια ομάδα ανθρώπων που είναι η βιτρίνα της Corfu Beer να τον στηρίζουν και να «μεγαλώνουν» και εκείνοι μαζί με τη δουλειά, η Corfu Beer αρχίζει να μεγαλώνει. Νέες, κορυφαίες δεξαμενές καταφθάνουν στον Αρίλλα, το εργοστάσιο μεγαλώνει και μέσα από συνεχείς επενδύσεις γίνεται άρτιο από θέμα τεχνολογίας, ασφάλειας και μεθόδων παραγωγής.

Η βόλτα μας στο εργοστάσιο επιβεβαίωσε την παραπάνω αφήγηση μας στο μέγιστο βαθμό. Μια ζυθοποιία γυαλισμένη, κουρδισμένη ώστε όλοι να δουλεύουν αποδοτικά, πρακτικά και ευχάριστα. Ο χώρος αστραφτερός από καθαριότητα, η τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους δεδομένη, η κατανομή του χώρου πολύ σωστά ορισμένη, σα μια καλοστημένη μηχανή που δουλεύει άρτια. Πρώτη εικόνα, που μου έκανε πραγματικά εντύπωση μπαίνοντας στη ζυθοποιία, μια χημικός ανέλυε τα σημερινά δείγματα της μπύρας. Όπως μας είπε οι παραγωγές περνάνε ελέγχους καθημερινά, ώστε να υπάρχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Άλλωστε όλες  οι μπύρες της Κερκυραϊκής είναι φρέσκες, δεν έχουν συντηρητικά και γι αυτό πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

Επόμενη στάση μας κάποιες δεξαμενές (ή έτσι νομίζαμε μέχρι να μας εξηγήσουν) και ένα «μπαλκονάκι», από όπου έβλεπες το τελευταίο στάδιο, δηλαδή την εμφιάλωση του τελικού προϊόντος.

Η Χρύσα, υπεύθυνη επικοινωνίας πήρε ένα ποτήρι και μας κάλεσε να δοκιμάσουμε φρέσκια μπύρα από την δεξαμενή. Και για κάποιους από εμάς που θεωρούσαν πως δεν χρειάζεται το πρωινό τους να είναι μπύρα, μας γέμισε ξανά από άλλη δεξαμενή με Ginger Ale, ένα πραγματικά κορυφαίο προϊόν χωρίς αλκοόλ που είναι και αυτό τυπικό Κερκυραϊκό.

Τη σκυτάλη της επίσκεψης ανέλαβε ο Κλάβιος, η αλλιώς το πιο υπεύθυνο άτομο για τη δημιουργία της Κερκυραϊκής μπύρας. Από τον Κλάβιο περνάει κάθε πληροφορία σχετικά με την παραγωγή. Ο ίδιος είναι πάντα παρών όταν γίνεται παραγωγή, ανεξαρτήτου ώρας. Τον πετύχαμε σκυμμένο να μετρά κάτι στα φίλτρα της δεξαμενής, και ταυτόχρονα να εξηγεί σε μια νέα συνεργάτιδα του κάθε λεπτομέρεια. Με ένα τεράστιο χαμόγελο μας εξήγησε τα πάντα για την παραγωγική διαδικασία, μας έδειξε ένα προς ένα τα στάδια, και μάλιστα σταθήκαμε τυχεροί καθώς προλάβαμε να δούμε και μια ολοκληρωμένη παραγωγή μπύρας Pilsner.

Επόμενη στάση στο δεύτερο όροφο, όπου ο Σπύρος Καλούδης μας περίμενε σε ένα μπαλκονάκι. Από εκεί μπορούσαμε να δούμε τη θάλασσα. Πόσο μαγικό να δημιουργείς ένα προϊόν που θυμίζει και προωθεί την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο, ενώ βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο παραδεισένιο μέρος. Μακριά από το καυσαέριο, τις φωνές, το τσιμέντο και τις σκληρές συνθήκες μια άλλης πόλης.

Ο Σπύρος μας δείχνει το δρόμο για την αίθουσα δοκιμών και γευσιγνωσίας, όπου μας περιμένει ένα τραπέζι με μπύρες και μεζέδες, κατάλληλους για να δοκιμάσουμε όλες τις μπύρες της σειράς.

Η εξέλιξη της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας είναι τεράστια μέσα στα χρόνια. Από το 2006 μέχρι και σήμερα οι αριθμοί έχουν πολλαπλασιαστεί, αφήνοντας πίσω τους ήδη μια μεγάλη ιστορία. Αναλυτικά:

 • 2007 1 κωδικός  Corfu Beer Ionian Pilsner
 • 2009 3  κωδικοί SPECIAL  RED ALE – DARK ALE BITTER- Corfu Beer Ionian Pilsner    
 • 2019  9 κωδικοί μπύρας και 3 μη αλκοολούχων ανθρακούχων  ποτών .

              Τα προϊόντα τους: Red Ale Special, Dark Ale Bitter, Contessa IPA, Amorosa Weiss, Epos Barley Wine, Ionian Pilsner, Gold lager Draught Beer, Cellar 15, Radler αλλά και τα τρία μη αλκοολούχα ανθρακούχα ποτά της σειράς μας Royal Ionian, Ginger Ale με Τζίντζερ και Λεμόνι και Ginger Ale με Τζίντζερ Πορτοκάλι και Κανέλα και Pink Grapefruit & Bergamot τα οποία μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε στο νησί αλλά και στην υπόλοιπη  Ελλάδα.

Αριθμός Υπαλλήλων

2019 35 ΑΤΟΜΑ

Παραγωγική Δυνατότητα

2006-2010 οι επενδύσεις έγιναν για να υποστηρίξουν  έως  1.000 hl

2016-2019  σήμερα φθάνουμε τα 10.000hl

Επενδύσεις

 • Προσθήκη υπερσύγχρονων  μηχανημάτων στην  νέα  γραμμή εμφιάλωσης και βαρέλωσης.
 • Εμφιάλωση,  ανά ώρα 3000 φιάλες .
 • Βαρέλωση,  1500 λίτρα την ώρα.
 • Υψηλού κόστους  επένδυση στην εγκατάσταση εξολοκλήρου νέων  μηχανημάτων  στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου για την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων μας.
 • 2 νέες ψυχώμενες δεξαμενές  χωρητικότητας  24 τόνων.
 • Τεράστια επένδυση νέων εγκαταστάσεων στην Logistic εταιρία που είναι η καρδία της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας και  αφορά τις διανομές των προϊόντων μας. 
 • Νέες προσλήψεις 6 ατόμων για το έτος 2019.
 • Ίδρυση της Corfu Beer Brand Store δίπλα στο χώρο του ζυθοποιείου.  Οπού οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά με το λογότυπο της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας,  όπως παραδείγματος  χάρη T-shirts, Καπέλα,  Ποτήρια κ.α. Επίσης να πραγματοποιήσουν αγορά από όλη την σειρά με τις μπύρες  και των μη αλκοολούχων ανθρακούχων ποτών σε φιάλη. 
 • Οι επενδύσεις που έχουν γίνει και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για την τριετία 2018-2019-2020 πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.    

"Ήθελα να δημιουργήσω ένα προϊόν από Κέρκυρα, ο τόπος μας είναι μαγικός και του αξίζει ότι καλύτερο."

Καθώς ο Σπύρος Καλούδης αναφέρει τα νούμερα, φαίνεται στα μάτια του η ευγνωμοσύνη που νιώθει για την εξέλιξη αυτή. Άλλωστε ο λόγος που ξεκίνησε την παραγωγή μπύρας ήταν από την αρχή αθώος. Όπως μας λέει και ο ίδιος:

Ήθελα να δημιουργήσω ένα προϊόν από Κέρκυρα, ο τόπος μας είναι μαγικός και του αξίζει ότι καλύτερο. Μπήκαμε στην αγορά μπύρας το 2006 δειλά δειλά και καταφέραμε να γράψουμε ιστορία. Η Κερκυραϊκή αυτή τη στιγμή είναι η 7η μεγαλύτερη παραγωγός μπύρας στην Ελλάδα. Σκοπός μας ήταν πάντοτε αυτός. Να αναδείξουμε την Κέρκυρα, και μέσω του κόσμου και των τουριστών να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και διαρκώς αναπτυσσόμενο πελατολόγιο, σε Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

Σε αυτόν τον άξονα παλεύουμε και αυτό τον σκοπό υπηρετούμε. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και να δίνουμε το παράδειγμα σε νέους επιχειρηματίες, να αξιοποιήσουν και να προάγουν τον τόπο μας, την Κέρκυρα.

Από το σαλάμι, το τυρί, το ελαιόλαδο, το κρασί, μέχρι και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρέπει να επενδύσουμε στον τόπο μας και να σερβίρουμε το πιάτο μας και αυτό των τουριστών με προϊόντα τοπικά, που παράγονται στην Κέρκυρα.” 

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με τη συνοδεία μπύρας και τοπικών εδεσμάτων, συζητήσεις και ανταλλαγές ιδεών μεταξύ της ομάδας μας και αυτής της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας. Πήραμε πολλές πληροφορίες για τα νέα, το φετινό φεστιβάλ και άλλα.

CORFU BEER FESTIVAL ...CORFU MEETS HOLLAND

Εκτός από τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα της εταιρείας παράγουν επίσης μεγάλο πολιτιστικό έργο έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές προϊόν πολιτιστικής βιομηχανίας, το CORFU BEER FESTIVAL. Το Φεστιβάλ θεσμός πια, διεξάγεται κάθε χρόνο, τέλος Σεπτεμβρίου, στην περιοχή του Αρίλλα με τη συμμετοχή μιας ξένης φιλοξενούμενης χώρας. Είναι η συνάντηση δυο πολιτισμών και η γνωριμία τους μέσα από την μπύρα την γαστρονομία το χορό και τα τραγούδια.  Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός,  ένα δυνατό τουριστικό προϊόν. Φέτος θα πραγματοποιηθεί 25 με 29 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα θα μάθετε μέσα στους επόμενους μήνες!

CORFU BEER TOUR – CORFU BEER BRAND STORE

Στην Κερκυραϊκή  Ζυθοποιία  κάθε Σάββατο από τις 11.00 έως τη 13.00 πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό ξεναγήσεις για το κοινό! Από Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 έως 15.00  λειτουργεί  το Corfu Beer Brand Store, όπου μπορεί κανείς να βρει εκπληκτικά δώρα και αναμνηστικά!

Η επίσκεψη μας έφτασε στο τέλος της μετά από κάποιες ακόμη σύντομες συζητήσεις.

Αποχαιρετίσαμε όλους τους ανθρώπους εκεί και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το φεστιβάλ, όπου ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο.

Ευχόμαστε στην Κερκυραϊκή Ζυθοποιία να συνεχίσει την εξαιρετική της δουλειά, την ανάπτυξη και τις φρέσκες ιδέες.

 

Εις το επανιδείν!

 

 

 

Ευχόμαστε στην Κερκυραϊκή Ζυθοποιία να συνεχίσει την εξαιρετική της δουλειά, την ανάπτυξη και τις φρέσκες ιδέες.

Εις το επανιδείν!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου