Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Απολαμβάνουμε σύγχρονες γεύσεις με παραδοσιακά υλικά από την Pandora Gaia

Πεντανόστιμα chutneys από τα κρεμμυδοχώρια της Ηπείρου!

Πως ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το τρόφιμο;

 

Ζούσα στην Αθήνα και δραστηριοποιούμουν στο χώρο του κοσμήματος και των πολύτιμων λίθων, ένα χώρο που αγαπούσα πολύ. Πάντα όμως παράλληλα αγαπούσα το φαγητό και ότι υπάρχει γύρω από αυτό, το ποτό, το επιδόρπιο κλπ. Εκείνη την περίοδο η ενασχόλησή μου με αυτό λειτουργούσε ως χόμπι και αφιέρωνα σε αυτό τον ελεύθερο χρόνο μου.

Το 2011 όταν έφυγα από την Αθήνα με την οικογένειά μου και εγκαταστάθηκα σε ένα μικρό ορεινό χωριό των Ιωαννίνων, η ενασχόλησή μου με το φαγητό έγινε ακόμα πιο έντονη. Ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν περισσότερος και ο κήπος μας παρείχε μια πρώτη ύλη σε πληθώρα και ένα περιθώριο πειραματισμού μεγαλύτερο. Έτσι ξεκίνησαν να βγαίνουν οι συνταγές που σήμερα είναι στα βαζάκια της pandoragaia.

Πως γεννήθηκε η PANDORA GAIA?

 

H PANDORA GAIA γεννήθηκε από την ανάγκη μου να επικοινωνήσω τις γεύσεις μου, όντας σχετικά απομονωμένη σε ένα μικρό ορεινό χωριό, επηρεασμένες πια από τον τόπο που ζω και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι το φαγητό και κατά συνέπεια την ίδια τη ζωή.

Θεωρώ πως αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα…. όποιος εκτιμά το καλό και ποιοτικό φαγητό σίγουρα ξέρει να απολαμβάνει και την ίδια τη ζωή…

Πείτε μας λίγα λόγια για τα προϊόντα σας.

 

Τα προϊόντα της PANDORA GAIA έχουν σαν βάση υλικά που μπορούμε να βρούμε στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Θα τα χαρακτήριζα μεσογειακές γεύσεις και είναι σύγχρονα χωρίς να αποκόπτονται από την παράδοση με κάποιο τρόπο. Γι’αυτό και στα βαζάκια μας γράφουμε χαριτολογώντας traditional modern foods…γιατί αυτό πιστεύουμε!

Οι κουζίνες, οι γεύσεις έχουν συνέχεια και πάντα κάποια αναφορά στο παρελθόν… είτε τεχνική είτε γευστική.

Ως γνωστόν η όσφρηση και η γεύση μας φέρνουν συναισθήματα και μνήμες που το μυαλό μπορεί να μη θυμάται ….

Η γεωγραφική θέση επηρέασε καθόλου το προϊόν σας;

 

Σαφώς ο τόπος που ζει ο καθένας μας τον επηρεάζει συνειδητά ή ασυνείδητα. Εδώ ήρθα σε επαφή με μια παραδοσιακή κουζίνα αρκετά λιτή, έντονη, χωρίς ιδιαίτερη φινέτσα αλλά βαθιά ουσιαστική. Είναι κουζίνα φτωχική, ανάγκης και αυτές οι κουζίνες έχουν πολύ ενδιαφέρον. Οι γιαγιάδες με έμαθαν να κάνω πίτες, τραχανά, χυλοπίτες, τα βασικά ενός σπιτιού για να βγάλει τη χρονιά και είδα πως χρησιμοποιούσαν τα λίγα υλικά που έδινε ο κήπος για να χορτάσουν την οικογένεια σε παλιότερες εποχές.

Σε κάποια προϊόντα μου θεωρώ πως αυτή η απλότητα, η μεστή και ουσιαστική γεύση έχει φανεί με χαρακτηριστικό παράδειγμα το chutney κρεμμύδι, μιας και εδώ ήταν κρεμμυδοχωριά παλιά. Νομίζω σε αυτό το προϊόν υπάρχει όλη η φιλοσοφία της εδώ τοπικής κουζίνας.

Δίνετε έμφαση στην παράδοση με ένα μοντέρνο προϊόν όπως το chutney.

 

Αυτό ακριβώς με γοήτευσε στην ιδέα των chutneys….πως ενώ είναι κάτι ξένο θεωρητικά στην ουσία είναι κάτι τόσο οικείο που πάντα είχαμε στην ελληνική κουζίνα. Η ιδέα του chutney δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανάγκη ενός συνοδευτικού που θα κάνει πιο ενδιαφέρον το φαγητό μας και δεν υπήρχαν μόνο στη μορφή αυτή που τα βλέπουμε σήμερα. Υπήρχαν και υπάρχουν φυσικά και φρέσκα chutney άμεσης κατανάλωσης, όπως γιαούρτι με δυόσμο…. κάτι που θα έλεγα παραπέμπει στο δικό  μας τζατζίκι, την τυροσαλάτα ή τόσα άλλα αρτύματα που χρησιμοποιούμε για να συνοδεύουμε το φαγητό μας. Όσο για το γλυκόξινο χαρακτήρα τους η χρήση φρούτων, μελιού ή πετιμεζιού υπάρχει σε πληθώρα παραδοσιακών συνταγών…

Ξεχωρίζετε κάποιο προϊόν σας;

 

Είναι λογικό να αγαπώ όλα τα προϊόντα μου, γιατι είναι γεύσεις που με εκφράζουν!

Αυτή τη στιγμή όμως είμαι ενθουσιασμένη με ένα νέο προϊόν, το chutney αγγούρι. Λατρεύω τη γεύση του, με ταξιδεύει σε καλοκαίρια, ουζάκια, κοκτέιλ σε ακρογιαλιές…

Νομίζω θα το αγαπήσετε και εσείς…

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου