fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Ανδρέας Λαγός

Ένας nomad chef μας συστήνεται!

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά μας να φιλοξενούμε στις σελίδες μας τον Ανδρέα Λαγό. Ο Ανδρέας είναι ένας εξαιρετικός μάγειρας ή μάλλον καλύτερα ένας Nomad Chef που απολαμβάνει να μαγειρεύει σε διάφορες κουζίνες, γεύσεις εμπνευσμένες από τα ταξίδια και τις εμπειρίες του. Και το αποδεικνύει καθημερινά σε όποια κουζίνα κι αν βρεθεί. Αγαπά την όμορφη παρέα και τις γεύσεις που για να δημιουργηθούν χρησιμοποιούν συστατικά όπως το μεράκι και την αγάπη.

Στα πλαίσια του πρώτου τεύχους του νέου περιοδικού της ΝΟΜΗΣ, ο Ανδρέας μας χάρισε μια όμορφη συζήτηση γύρω από τις δικές του εμπειρίες και σκέψεις, το ελληνικό τρόφιμο και την ελληνική παραγωγή.

Δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε καλή ανάγνωση!

Καλησπέρα Ανδρέα! Αρχικά, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σε συναντάμε. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πως μπήκε το «μικρόβιο» της μαγειρικής μέσα σου; Πως φτάσαμε ως εδώ; Τι σε οδηγεί και ποια είναι η στιγμή που θεωρείς πιο κομβική στην μέχρι τώρα πορεία σου;

 

Είμαι ένας μάγειρας και nomad chef 360 μοιρών, όπως μου αρέσει να αυτοπροσδιορίζομαι με ταπεινότητα πάντα, και έχω την τύχη να πορεύομαι με μια ολόδική μου, ολιστική προσέγγιση στη γαστρονομία με όχημα τον πυρήνα της γεύσης και των ποιοτικών υλικών και προορισμό το αενάως διαστελλόμενο σύμπαν της μαγειρικής. Κομβικό σημείο στην πορεία μου ήταν η στιγμή που διαπίστωσα ότι μου αρέσει να δημιουργώ έξω από τα στεγανά και τα όρια της κουζίνας και ξεκίνησα να αναπτύσσω τη φιλοσοφία του nomad chef.

Από την πρώτη μας συνάντηση μας είχε κάνει εντύπωση τοπ πόσο χαμογελαστός και ευγενικός είσαι. Φαίνεται να απολαμβάνεις τη δουλειά σου και να βρίσκεις μια πολύ καλή ισορροπία. Τι σε βοηθάει σε αυτό;

 

Γεννήθηκα με τη μαγειρική. Το πρώτο πράγμα που ξεκίνησα να κάνω ήταν η μαγειρική. Μαγείρεψα πρώτη φορά για να παίξω. Κι ευτυχώς εξακολουθώ να βλέπω τη μαγειρική σαν «παιχνίδι». Ουσιαστικά άκουσα αυτό που έλεγε η καρδιά μου και δικαιώθηκα! Η μαγειρική είναι γεμάτη δημιουργικότητα. Την αγαπώ και απολαμβάνω να εργάζομαι σκληρά, να την εξερευνώ, να εξελίσσομαι.

Μίλησε μας λίγο για το “Nomad Chef”. Τί σημαίνει αυτό για εσένα;

 

Για μένα η μαγειρική είναι ένα σύμπαν χωρίς όρια. Δεν εξαντλείται ποτέ. Πριν ακόμα τελειώσω τη σχολή, δούλεψα σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων. Ήταν μια περίοδος εξαντλητική και ταυτόχρονα συναρπαστική. Από τότε όμως  «πνιγόμουν»,  ένιωθα οτι πρέπει να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του nomad chef. Η δυνατότητα που μου δίνει η μαγειρική να συνδέω μεταξύ τους διαφορετικά στοιχεία, χώρους, καταστάσεις και ανησυχίες, με αρμονία, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία.

Ποια είναι η σχέση σου με την ελληνική κουζίνα;

 

Η ελληνική κουζίνα είναι μοναδική και μπορεί να σταθεί στην καρδιά της κοινής γαστρονομίας των ανθρώπων της γης. Μεγάλωσα με τις γεύσεις της. Έμαθα να εκτιμώ τα αγνά συστατικά και τα αρώματα της ελληνικής γης. Η κουζίνα μου βασίζεται στις αρχές της – απλότητα, εποχικές πρώτες ύλες, αρμονία – και οι γεύσεις της είναι πάντα στην καρδιά και τη γαστρονομική παλέτα μου.

"Για μένα η μαγειρική είναι ένα σύμπαν χωρίς όρια. Δεν εξαντλείται ποτέ."

Συγκρίνεται με άλλες και τι την κάνει τόσο ιδιαίτερη;

 

Θεωρώ ότι δε συγκρίνεται με άλλες κουζίνες. Η πληθώρα των υλικών της,  η θρεπτική αξία των πιάτων της, η αρμονία στις γεύσεις της την καθιστούν πολύ ξεχωριστή. Η αλήθεια είναι όμως ότι η μαγειρική και η δημιουργία ενός πιάτου είναι τέχνη. Υπάρχει τέχνη που να είναι η καλύτερη στον κόσμο; Η γαστρονομία λοιπόν κάθε χώρας είναι ιδιαίτερη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της.

Δοκιμάζεις συχνά να παρουσιάσεις ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό; Τι σχόλια έχεις μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια;

 

Έχω συμμετάσχει σε projects εστιατορίων και μονάδων εστίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία. Παντού οι ελληνικές γεύσεις γίνονται ευπρόσδεκτες με ενθουσιασμό. Απλά, υγιεινά και πεντανόστιμα πιάτα, μια κλασσική και ταυτόχρονα διαχρονική αξία. Η ελληνική κουζίνα επηρεασμένη από τις διεθνείς τάσεις επιστρέφει στις ρίζες της. 

Η ΝΟΜΗ ασχολείται ενεργά από το 2015 με την ελληνική παραγωγή. Η ανάπτυξη της κουλτούρας του καταναλωτή είναι για εμάς το κίνητρο μας, μας γεμίζει ενδιαφέρον. Μας αφορά το να χτιστεί σωστά, ώστε σαν καταναλωτές να νοιαζόμαστε και να γνωρίζουμε τις πρώτες ύλες και τους ανθρώπους που τις παράγουν. Ποια είναι η άποψη σου για την ελληνική παραγωγή τροφίμων; Τι ρόλο παίζει η πρώτη ύλη σε όλο αυτό και τι άποψη έχεις για την αξία του ελληνικού προϊόντος ως πρώτη ύλη;

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η καλύτερη ελληνική σαλάτα περιέχει τα λιγότερα δυνατά συστατικά γιατί μόνο το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο μας κάνει τη διαφορά. Τα τελευταία χρόνια  αναπτύχθηκε πολύ το κομμάτι της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων. Συνειδητοποιήσαμε την αξία της πρώτης ύλης. Οι σεφ και οι μάγειρες βάλαμε τα ελληνικά προϊόντα επιτέλους στην κουζίνα μας, τα εκτιμήσαμε. Η  Ελλάδα είναι τάση και οι πρώτες ύλες μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται πολύτιμες. Το ελληνικό αληθινό γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το μέλι, η μαστίχα, η  ξερή μυζήθρα, το πετιμέζι, η ζαφορά, ο τραχανάς, το αυγοτάραχο…

Παίζουν ρόλο τα βιώματα σου στην αντίληψη που έχεις;

 

Ήταν καθοριστική η καταγωγή μου στην αντίληψη που έχω διαμορφώσει για τις πρώτες ύλες. Είναι οι μνήμες από τις μυρωδιές από τα λαχανικά που βλασταίνουν στα μποστάνια, το πρώτο κρασί της χρονιάς στο ποτήρι, το άρωμα του αχνιστού ψωμιού ζυμωμένου στο χέρι, η μυρωδιά του μούστου και του λιαστού πελτέ που μου επιβεβαιώνουν συνέχεια την αξία των σωστών υλικών.

"Οι σεφ και οι μάγειρες βάλαμε τα ελληνικά προϊόντα επιτέλους στην κουζίνα μας, τα εκτιμήσαμε."

Σε τι επίπεδο θεωρείς πως βρίσκονται οι Έλληνες παραγωγοί; Παρακολουθείς και γεύεσαι συχνά νέα προϊόντα;

 

Ταξιδεύω αρκετά για να δοκιμάσω τις τοπικές κουζίνες. Μου αρέσει να γεύομαι τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των προϊόντων από διαφορετικούς παραγωγούς. Πιστεύω ότι οι Έλληνες παραγωγοί αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν, δουλεύουν σκληρά, εξελίσσουν τα προϊόντα τους διαρκώς και διακρίνονται για αυτά!

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στην κουλτούρα του καταναλωτή;

 

Θα ήθελα οι καταναλωτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατροφή τους. Να αποκτήσουν συνείδηση απέναντι στο φαγητό. Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στη φύση, να επιλέξουν την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς της γύρω περιοχής, να αναζητήσουν νοστιμιά και ταυτόχρονα θρεπτική αξία.

Και τι στην κουλτούρα του παραγωγού;

 

Οι παραγωγοί πρέπει να γίνουν πιο εξωστρεφείς, να επικοινωνήσουν με τον κόσμο, να εκμεταλευτούν την τάση για επιστροφή στις ρίζες.

Στην εποχή που ζούμε υπάρχει ένα έντονο ρεύμα αλλαγών, με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Εμείς ξέρουμε ότι προβληματίζεσαι πολλά χρόνια με το Food Waste. Μίλησε μας γι’ αυτό.

 

Οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης απορρίπτουν ανησυχητικά μεγάλο όγκο τροφής στα σκουπίδια. Η παραγωγή τροφής αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον και έχει οδηγήσει σε απώλεια του 70% της βιοποικιλότητας. Παγκοσμίως, η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24%-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου. Ο περιορισμός της σπατάλης των τροφίμων είναι πλέον παγκόσμιο κίνημα σημαντικό όσο και η ανακύκλωση. Στις συνεργασίες μου πλέον θέτω σαν καίριας σημασίας τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων μέσω της εφαρμογής ορθών πρακτικών όπως η ανακύκλωση της πρώτης ύλης στις συνταγές, η αναθεώρηση των παραγγελιών κτλ.

Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να αλλάξει; Χρειάζονται νόμοι ή συνείδηση των ανθρώπων; Μήπως είναι αρκετό το “be the change you want to see in the world”;

 

Η σωτηρία του πλανήτη ξεκινά από την κουζίνα μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι αρκεί να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας. Χρειάζεται προγραμματισμός και οργάνωση. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι εντυπωσιακό τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στην προστασία των φυσικών πόρων.

Θα ήθελες να πεις κάτι πριν κλείσουμε;

 

Keep it simple. Καλές πρώτες ύλες, εποχικά προιόντα, απλότητα στην τεχνική και την παρουσίαση.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα