fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Πίσω

Παραδοσιακό Λημνιό ψωμί με κίτρινο Αλεύρι από την Salamousas Agrifood

Γιατί να μην το φτιάξουμε μόνοι μας;
Για 6 άτομα
2 ώρες

Υλικά

1 κιλό αλεύρι Λήμνου

2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

600 γρ. χλιαρό νερό

προζύμι ή 1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά

 

Υλικά για προζύμι:

2 φλιτζάνια αλεύρι
χλιαρό νερό
λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Εκτέλεση με προζύμι:

Σε λεκάνη ή στο μίξερ βάλτε το προζύμι, λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό. Αφήστε τα για μισή ώρα. Στη συνέχεια προσθέστε αλεύρι (έχοντας ρίξει μέσα τη ζάχαρη και το αλάτι) και νερό σταδιακά, μέχρι να έχετε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Σε ταψί που θέλετε ή φόρμα, βάλτε λαδόκολλα και μορφοποιήστε το ψωμί σας. Χαράζετε ώστε να βοηθήσετε στο φούσκωμα και βρέχετε την επιφάνεια με χλιαρό νερό. Πασπαλίζετε με σουσάμι και αφήνετε να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει, το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

 

Εκτέλεση με μαγιά:

Ρίξτε όλα τα στερεά υλικά στο σκεύος που θα αναμείξετε και ζυμώστε ρίχνοντας το νερό σταδιακά. Συνεχίστε με το φούσκωμα και το ψήσιμο όπως και στη διαδικασία με το προζύμι.

 

Tip: Φροντίστε το προζύμι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το φτιάξετε χειμώνα, ξεκινήστε από το βράδυ ενώ εάν είναι καλοκαίρι από το πρωί. Τέλος, υπάρχει και ο φούρνος στους 40 βαθμούς που θα σας δώσει τέλειο φούσκωμα.

Κοινοποιήστε τη Συνταγή

Περισσότερες Συνταγές

Δείτε Επίσης

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα