Tombazis Olive Grove

Αγ. Σωτήρα, Μεγάλο Ποτάμι Τροιζήνας - Πελοπόννησος 18020 - ΕΛΛΑΔΑ E: info@tombazisestate.com https://www.tombazisolivegrove.com/
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Η Ιστορία του Κτήματος

H ιστορία της οικογενείας Tομπάζη ξεκινά από πολύ παλιά όταν το 1668 πρωτοεγκαθήσταντε στήν Υδρα όταν ακόμα η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 οι αδερφοί Ιάκωβος και Μανώλης Τομπάζη αφιέρωσαν όλα τους τα χρήματα, καθώς και τα τέσσερα εμπορικά καράβια που διέθεταν στην υπηρεσία του αγώνα τα οποία έδωσαν ηρωικές ναυμαχίες. Το όνομα των αδερφών Τομπάζη έγραψε ιστορία ως δύο εξαιρετικά πετυχημένοι ναύαρχοι, οι οποίοι συντέλεσαν τα μέγιστα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους.
Στα χρόνια της απελευθέρωσης και με το όνομα των Τομπάζηδων να έχει εδραιωθεί στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων το κτήμα Τομπάζη αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Το 1828 -29-30 ο Ναύαρχος Μανώλης Τομπάζης κατόρθωσε να συγκεντρώσει σύνολο 45 περίπου στρέμματα απο συνολικά 65 διαφορετικά μικρά αγροτεμάχια τα οποία και αγόρασε. Χτίζει μονοόροφη πέτρινη κατοικία στην ήσυχη παραθαλάσσια κωμόπολη του Γαλατά και έτσι ξεκινά το «περιβόλι», το οποίο ο ναύαρχος Μανώλης Τομπάζης διαμορφώνει σιγά σιγά σε ενα πραγματικό επίγειο παράδεισο.
Η πρώτη του ενασχόληση ήταν η καλλιέργεια αμπελιών και η παραγωγή οίνου εφάμιλλου των Ευρωπαϊκών, η οποία υπήρξε πολύ επιτυχής.
Δια της φιλίας του Κυβερνήτου Ιωάννη Καποδίστρια ο Ναύαρχος Τομπάζης αποκτά τις πρώτες δυο μουσμουλιές τις οποιές φέρνει προσωπικά ο κυβερνήτης απο την Κέρκυρα και τις φυτεύει με τα χέρια του στο κτήμα. Με στενή φιλία συνδεόταν επίσης με τον Ρώσσο ναύαρχο Χέϋδεν, ο οποίος επισκεύτηκε τον Πόρο και βρισκόταν αγκυροβολήμένος στον Ρώσσικο Ναύσταθμο έναντι του περιβολιού Τομπάζη με την ναυαρχίδα του «Αζώφ». Του δωρίζει τις τρείς πρώτες μανταρινιές που εισήχθησαν στην Ελλάδα, οι οποίες ευρίσκοντο επι της ναυαρχίδας του κατά την ναυμαχία του Ναυαρίνο!
Οι πρώτες μανταρινιές που ως τότε ήταν άγνωστες σαν δέντρο στον Ελλαδικό χώρο φυτεύονται από τον Ναύαρχο Χέϋδεν στο κτήμα του Ναυάρχου Τομπάζη. Έτσι το μικρό περιβόλι αρχίζει να λαμβάνει την πρώτη του ωραία και ιστορική μορφή ως κτήμα.

 

Η Εμπορική Καλλιέργεια του Κτήματος

Η αρχική εμπορική καλλιέργεια του κτήματος ξεκινά σιγά σιγά το 1870 με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Με καϊκια μετέφεραν τα εσπεριδοειδή στις αγορές της Κωσταντινούπολης Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Η παραγωγή αναπτύσεται και έτσι αποφασίζεται το 1872 να επισκευτούν την Σικελία και σε συνεργασία με τον ειδικό Σικέλο Αntonio Vazzana ιδρύουν την πρώτη βιομηχανική επιχείρηση παραγωγής αιθέριων έλαιων με εξαγωγές σε Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Τεργέστη, Οδησσό, η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Μια μεγάλη και ξαφνική νόσος των εσπεριδοειδών σε ολόκληρη την περιοχή όμως, αναγκάζει την οικογένεια Τομπάζη να δώσει ένα απότομο τέλος στην τόσο επιτυχημένη τους προσπάθεια .Όλη τους η γνώση και εμπειρία που έχουν αποκομίσει μεταφέρεται στην καλλιέργεια της ελιάς.
Ο ελαιώνας Τομπάζη εξελίσσοταν παράλληλα με τα εσπεριδοειδή και όταν πλέον τα δέντρα ωρίμασαν η επιτυχία συνεχίστηκε. Το ελαιόλαδο Τομπάζη γνώρισε ακόμα πιο σπουδαία φήμη τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα.

 

Η Αναγνώριση στο Εξωτερικό

Τέτοιας εξαιρετικής ποιότητα ήταν το ελαιόλαδο Τομπάζης που κατάφεραν να παράξουν, ώστε στην ξακουστή παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1900 απέσπασε το παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο για την μοναδική του ποιότητα.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με το χρυσό μετάλλιο, το ελαιόλαδο Τομπάζη γνωρίζει τεράστια αναγνωρισημότητα και γίνεται ο αποκλειστικός προμηθευτής της βασιλικής οικογένειας απο το 1900! Στο ίδιο αυτό ιστορικό κτήμα Τομπάζη, η παράδοση στην μοναδική ποιότητα συνεχίζεται. «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να συνεχίζω το δύσκολο δρόμο που ξεκίνησε πριν πάνω από 150 χρόνια ο κ. Τομπάζης. Τότε με το ελαιόλαδο του είχε καταφέρει τα μέγιστα κατακτώντας τις αγορές της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Τώρα μπροστά σας έχετε ένα μικρό δείγμα ιστορίας όχι μόνο διότι κρατάτε στα χέρια σας το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που κάποτε μεγάλωσε στα χέρια ενός μεγάλου ανθρώπου, αλλά γιατί κρατάτε την συνέχεια ενός σπουδαίου αγώνα.
Ο αγώνας και η αγάπη για αυτό το μοναδικό προϊόν, όπως είναι το ελαιόλαδο.

 

Ο Ελαιώνας

Ο Ελαιώνας μας βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου. Η καλλιεργήσιμη έκταση του ελαιώνα μας είναι 30 στρέμματα, όπου και καλλιεργούνται 1.240 ελαιόδεντρα της ποικιλίας Κορωνέικη. Τα δέντρα μας ηλικίας 25 ετών, μεγαλώνουν σε καλά στραγγιζόμενο επίπεδο έδαφος κλίσις περίπου 3%. Το έδαφος του ελαιώνα μας είναι μέσης σύστασης αμμοπηλώδες έως αμμοαργιλώδες με ομοιογενή κατανομή. Το ph. του είναι ιδανικό για τα ελαιόδεντρα στο 7. Όλος ο ελαιώνας μας είναι αρδευόμενος, έτσι ώστε τα δέντρα μας να μην στρερούνται ποτέ του πολύτιμου νερού που τόσο πολύ βοηθάει το δέντρο της ελιάς.

 

Η Συγκομιδή

Η συγκομιδή μας ξεκινάει αρχές Νοεμβρίου όταν το καρπός είναι ακόμα αρκετά άγουρος. Νωρίς κάθε πρωί, το ίδιο μικρό συνεργείο ανθρώπων εδώ και χρόνια, αναλαμβάνει να κατεβάσει τον πολύτιμο καρπό από τα κλαδιά των δέντρων. Η χρήση παλμικών ελαιοραβδιστικών βοηθάει ώστε η συγκομιδή να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε το δέντρο να βρει και αυτό τον απαραίτητο χρόνο να ξεκουραστεί και να πραγματοποιήσει τον κύκλο του σωστά μέχρι την επόμενη του ανθοφορία. Ο καρπός μας συλλέγεται σε ειδικά αεριζόμενα τελάρα ώστε να μην καταπονείτε και συνθλίβεται. Έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται στον ελαιοτριβείο αυθημερόν σε άριστη κατάσταση οπού και ξεκινά την διαδικασία ελαιοποίησης του την ίδια μέρα.

 

Η Καλλιέργεια

Η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων είναι απαγορευμένη μιας και η φιλοσοφία μας είναι στραμμένη προς τον οικολογικό τρόπο καλλιέργιας της γης. Η μόνιμη φυτική κάλυψη του εδάφους προσδίδει το απαραίτητο άζωτο στα δέντρα μας και σε συνδυασμό με την εδαφοκάλυψη από την κοπή των κλαδιών με την χρήση καταστροφέα, βελτιώνεται η υγρασία του εδάφους και χαμηλώνει η θερμοκρασία του ελαιώνα μας έως και 2 βαθμούς C. Συνάμα, κατά αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η οργανική ουσία του εδάφους μας και κατά συνέπεια κάθε δέντρο απολαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά ενός υγειούς εδάφους. Ο δάκος αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με οικολογικές παγίδες χώρις ψεκασμούς με χημικά, ενώ γειτονικά μελλίσια προσδίδουν και αυτά την πολύτιμη βοήθεια τους.

 

Διαδικασία Ελαιοποίησης

Για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μας φροντίζουμε να παράγεται στις καλύτερες συνθήκες. Αφού μεταφερθεί αυθημερόν στο ελαιοτριβείο με τα ειδικά αεριζόμενα τελάρα ξεκινά την διαδικασία ελαιοποίησης. Η ελαιοζύμη παραμένει στον μαλακτήρα το ανώτερο 30′ ώστε να διατηρήσει όλες τις αρωματικές και πτητικές της ουσίες. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης διατηρείται χαμηλή στους 25 βαθμούς.

Η επιλογή διφασικού ελαιοτριβείου, όπου η χρήση νερού ελαχιστοποιεί την οξείδωση και την απώλεια των πολύτιμων βιοφαινολών.

 Κατά αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνουμε να διατηρήσουμε όλα τα οργανοληπτικά στοιχεία ενός ποιοτικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με πλούσιο σώμα και πικάντικα και πικρά στοιχεία σε υψηλούς βαθμούς.

 

 

Διαβάστε Περισσοτερα

Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο