Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Η ιστορία μας

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου, στην ορεινή περιοχή του κόλπου Γέρας, σε υψόμετρο 150 μέτρων  και απόσταση 250 μέτρα  από τη θάλασσα, συναντά κανείς τον ελαιώνα της οικογένειάς μας, που αριθμεί περί τα 3.000 αιωνόβια δέντρα.

Ο ελαιώνας μας απλώνεται στα καταπράσινα βουνά της Γέρας, στο νησί της Λέσβου. Βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άγριες κυδωνιές, αλλά και πολλών ειδών βότανα, που φύονται ανάμεσα στις ελιές, όπως ρίγανη, θυμάρι, άγρια λεβάντα, τα οποία και μεταφέρουν τα μοναδικά τους αρώματα στο λάδι μας.

Το ελαιόκτημα αυτό πέρασε στην ιδιοκτησία μας από «πάππου προς πάππου». Εκείνοι συνήθιζαν να περνούν σχεδόν όλους τους  χειμερινούς μήνες,  μέσα σε αυτό το ελαιόκτημα, καθώς γι’αυτούς, οι ελιές και το ελαιόλαδο, αποτελούσαν τη βασική πηγή εσόδων. Μάλιστα, είχαν χτίσει και ένα σχετικά ευρύχωρο «ντάμι» για να διαμένουν εκεί την περίοδο της ελαιοκομιδής.  Τα «ντάμια» ήταν πρόχειρα οικήματα που κατασκεύαζαν οι άνθρωποι στους αγρούς για να στεγάσουν ζώα, ζωοτροφές, εργαλεία και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και τους εργάτες, ως πρόχειρες (χειμερινές κυρίως) κατοικίες.  Όνειρό μας ήταν να αναπαλαιώσουμε αυτό το παραδοσιακό οίκημα, να το διαμορφώσουμε με μεράκι και σεβασμό στους προγόνους μας.

Ο ελαιώνας μας είναι διαμορφωμένος με τα λεγόμενα «σέτια», δηλαδή τις μεγάλες οριζόντιες επίπεδες επιφάνειες εδάφους  που είναι κατασκευασμένες από απλή ξερολιθιά (ακατέργαστη πέτρα χωρίς τη χρήση κονιάματος), οι οποίες χρησιμεύουν κυρίως στο να εμποδίσουν τη διάβρωση του εδάφους, καθώς και στο να συγκρατούν το χώμα γύρω από τα ελαιόδενδρα και να φύονται τα διάφορα αρωματικά βότανα. Για τον ίδιο σκοπό γύρω από κάθε ξεχωριστό ελαιόδεντρο έχουν χτιστεί ημικύκλιες μικρές «πεζούλες» προκειμένου να συγκρατούν καλύτερα το νερό και έτσι να αυξάνεται η καρποφορία. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως λόγω της ορεινότητας των ελαιώνων της Γέρας και την ανάγκη για την κατασκευή των «σετιών», είχε αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη και διακριτή κατηγορία του παραδοσιακού επαγγέλματος των «πετράδων» της Λέσβου, που απαιτούσε ειδικές τεχνικές, οι οποίες μεταβιβάζονταν συνήθως στο πλαίσιο της οικογενειακής παράδοσης. 

Διαβάστε Περισσοτερα

Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο