Limnos Wines

Λιμάνι Αγίου Νικολάου, Σωληνάρια - Λήμνος 81400 - ΕΛΛΑΔΑ +30. 22540 25515 F. +30. 22540 25515 [email protected]
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Η Ιστορία του Συνεταιρισμού

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Η Ένωση, αποτελεί τη φυσική και νομική συνέχεια της μέχρι και το 2012 Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, υπό την αιγίδα της οποίας δραστηριοποιούνταν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Λήμνου. Το 2012, με το νόμο 4015/11, η γνωστή σε όλους Ένωση, αφού συγχωνεύτηκε με πληθώρα άλλων συνεταιρισμών του νησιού, μετατράπηκε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό με τη σημερινή του μορφή.

To 1937 ιδρύεται από παραγωγούς του νησιού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου. Κύρια δραστηριότητα του την περίοδο εκείνη είναι η συλλογή και η εκκόκκιση του παραγόμενου γνωστού βαμβακιού της Λήμνου. Στη συνέχεια και λόγω και της αυξημένης εξερχόμενης μετανάστευσης των Λημνιών, η βαμβακοκαλλιέργεια σταδιακά εγκαταλείφθηκε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στράφηκε στην οινοποίηση.

Έχοντας ως πρώτες ύλες την ερυθρή ποικίλα του Λημνιού, μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες στον κόσμο η οποία διατηρήθηκε αναλλοίωτη στο νησί αλλά και τη λευκή ποικιλία του Μοσχάτου Αλεξανδρείας που είχε έρθει στη Λήμνο ήδη από τη δεκαετία του 1970 και καλλιεργούνταν δειλά-δειλά από ορισμένους παραγωγούς, ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε την παραγωγή των γνωστών πια ξηρών και γλυκών κρασιών Λήμνου.

Το μικροκλίμα του νησιού αλλά κυρίως τα εύφορα ηφαιστιογενή εδάφη της Λήμνου, αποτέλεσε και εξακολουθεί να θεωρείται ο κορυφαίος τόπος όπου ξεδιπλώνονται τα χαρίσματα των ποικιλιών, δίνοντας κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

 

Η Φιλοσοφία Μας

Αρχή, βάση και συνέχεια του Συνεταιρισμού, είναι οι παραγωγοί που τον αποτελούν. Παραγωγοί γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, που στην πλειονότητά τους ασχολούνται αποκλειστικά με τη γη, διατηρώντας το χαρακτήρα των τοπικών ποικιλιών, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αγροτικές πρακτικές με σύγχρονες μεθόδους φροντίδας των καλλιεργειών και των αμπελιών. Απορροφώντας την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου, υποστηρίζει το εισόδημά τους και τους ενθαρρύνει έμπρακτα να μην εγκαταλείψουν τη Λημνία γη που φροντίζουν και νοιάζονται.

Λειτουργώντας πάντα με βασικό κίνητρο τους ανθρώπους του τόπου και τις ανάγκες τους, ο Συνεταιρισμός δεν περιορίζει τη δραστηριότητά του στη γραφειοκρατική διεκπεραίωση των υποθέσεων των μελών του· Αποτελεί το φυσικό χώρο δράσης και υλοποίησης των κοινών τους στόχων, τον τόπο που η συλλογικότητα και το συνεταιρίζεσθαι βρίσκει πρακτική εφαρμογή.

Οινοποιώντας με γνώση, μεράκι και σύγχρονο εξοπλισμό, συνεχίζει την αρχαία παράδοση του νησιού στο εκλεκτό και γνήσιο κρασί αξιοποιώντας τη μοναδικότητα των ποικιλιών Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου – η Ένωση είναι η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών σταθερά υψηλής ποιότητας. Βασική του προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του, μέσω της ισχυροποίησης της θέσης του στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά.

 

Διοικητική Δομή

Η Γ.Σ. αποτελεί το ανώτατο όργανο του Συνεταιρισμού και απαρτίζεται από όλα τα μέλη του. Όργανο άσκησης διοίκησης, χάραξης και υλοποίησης πολιτικής και οργάνωσης των στρατηγικών στόχων για το μέλλον, είναι το Δ.Σ., αποτελούμενο από 5 εκλεγμένα μέλη με τετραετή θητεία.

Η οργάνωση, ο συντονισμός και ο έλεγχος των επιμέρους τμημάτων της οργάνωσης είναι αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης.

Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός των επιμέρους πολιτικών (οικονομική πολιτική, πολιτική marketing, κ.α.) πραγματοποιούνται από τα αρμόδια τμήματα (Τμήμα Οικονομικών, Τμήμα Προμηθειών, Τμήμα Εμπορίας & Μεταποίησης, Τμήμα Πωλήσεων & Marketing, Τμήμα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ Λήμνου)) σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση.

Σήμερα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό απασχολούνται συνολικά 19 μόνιμοι υπάλληλοι (13 άτομα διοικητικής θέσης και 6 εργάτες) και 1 εξωτερικός συνεργάτης.

 

Εγκαταστάσεις

Το ιδιόκτητο οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού βρίσκεται στη Μύρινα Λήμνου, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων στο Λιμάνι Αγίου Νικολάου.

Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, που καλύπτει συνολική επιφάνεια 3500 m², ξεδιπλώνεται η εξέλιξη της οινοποίησης στην Ελλάδα από τα μέσα του 20ου αιώνα ως σήμερα. Οι δεξαμενές από ενισχυμένο σκυρόδεμα που χρησιμοποιήθηκαν από την ανέγερση του οινοποιείου και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. Οι δεξαμενές από μπετόν πλέον δε χρησιμοποιούνται, αφού η συνολική χωρητικότητα 35000 HL των ανοξείδωτων δεξαμενών είναι αρκετή για τη σημερινά δεδομένα παραγωγής, παρ’ όλα αυτά παραμένουν ως βασικό δομικό στοιχείο του κτιρίου.

Το σύνολο της παραγωγής εμφιαλώνεται και συσκευάζεται στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου με τα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει. Ο ΑΣ Λήμνου βρίσκεται σε φάση πιστοποίησης κατά το διεθνές πρότυπο ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2005.

 

Αμπελώνες

Οι προσεγμένοι αμπελώνες των παραγωγών μελών του Συνεταιρισμού καλύπτουν πάνω από 3.500 στρέμματα σε όλο το νησί, ενώ η μικρή απόδοση των 700 κιλών εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης. Το σχήμα των αμπελώνων είναι κυπελλοειδές, ενώ το ύψος του κλίματος δεν ξεπερνά τα 40-50 εκατοστά. Η ένταση της γεύσης και τα χαρακτηριστικά που “βγαίνουν” στην οινοποίηση οφείλονται στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, το οποίο είναι βαθύ, φτωχό σε ασβεστολιθικά πετρώματα και καλά αποστραγγιζόμενο, αλλά και στη συστηματική και προσεκτική φροντίδα των αμπελώνων από τους παραγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ήδη από το 1997, σε επιλεγμένους αμπελώνες εφαρμόζονται προγράμματα βιολογικής γεωργίας, με στόχο μια εναλλακτική γεωργία προσανατολισμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ποικιλιών που ευδοκιμούν στο νησί.

 

Ποικιλίες

Το Mοσχάτο Αλεξανδρείας καλλιεργείται αποκλειστικά στη Λήμνο, με εξαιρετικά αποτελέσματα και παραμένει χρυσός καρπός εκατοντάδων αμπελοκαλλιεργητών στο νησί. Μεμονωμένες καλλιέργειες υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά μόνο στη Λήμνο έχει αποδοθεί καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), τόσο για τους γλυκούς («Μοσχάτος Λήμνου», 1971) όσο και για τους ξηρούς, ημίξηρους και ημίγλυκους οίνους («Λήμνος», 1982). Πρόκειται για μια από τις λίγες ποικιλίες τριπλής χρήσης (επιτραπέζια, οινοποιήσιμη και σταφίδα).

Με πιθανή περιοχή καταγωγής του τη Βόρεια Αφρική, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας φυτεύτηκε στη Λήμνο στις αρχές του 20ου αιώνα. Εγκλιματίστηκε τέλεια στο νησί της Λήμνου, δίνοντας υπέροχα γλυκά αλλά και ξηρά αρωματικά λευκά κρασιά. Τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού είναι ο κορυφαίος τόπος όπου ξεδιπλώνονται τα χαρίσματα της ποικιλίας, δίνοντας οίνους ΠΟΠ. Αν και είναι παρόμοια ποικιλία με το Μοσχάτο άσπρο δίνει κρασιά διαφορετικού χαρακτήρα, με πιο διακριτικό άρωμα, αλλά με πιο μεστή επίγευση και πιο πλούσιο σώμα.

Το Λημνιό, ή Καλαμπάκι όπως είναι γνωστή η ποικιλία στο νησί, είναι μια ποικιλία αμπέλου που επιδεικνύει αναμφίβολα, το βάθος της πρότασης των σύγχρονων ελληνικών κρασιών στο σημερινό οινικό κόσμο. Είναι ένα σταφύλι που αναφέρεται για πρώτη φορά από πολυάριθμους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, όπως είναι ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης, κάτι που εντείνει τη μοναδικότητά του. Παρ’ ότι η παρουσία του στη γενέτειρά του είναι σχετικά μικρή σε έκταση, η ποικιλία, βρισκόμενη στο φυσικό της χώρο, εξακολουθεί να διατηρεί ατόφια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δίνοντας εξαιρετικά οινικά προϊόντα. Από το 2011, έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με την ονομασία «Λήμνος».

Τα κρασιά από Λημνιό έχουν ενδιαφέρουσα και καθαρή γεύση, χρώμα μέτριου βάθους, κομψά αρώματα μύτης και στόματος, στα οποία κυριαρχούν χαρακτήρες φρέσκων αρωματικών βοτάνων και κόκκινων φρούτων του δάσους. Στο στόμα έχουν μέτρια ως υψηλή οξύτητα, «τραγανές» ταννίνες, και αλκοόλη γύρω στο 12,5-13%. Λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών του νησιού, η ποικιλία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται.

Διαβάστε Περισσοτερα

Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο