Aegean Herbs

Λαγκάδα, Αιγιάλη - Αμοργός 84008 - ΕΛΛΑΔΑ E: aegeanherbs@gmail.com http://www.aegeanherbs.com
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Ποιοι Είμαστε

Η AEGEAN HERBS είναι μια μικρή μονάδα καλλιέργειας αρωματικών ​και φαρμακευτικών φυτών στο νησί της Αμοργού και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με άλλους μικρούς παραγωγούς.
Όλα μας τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες ​φυσικής καλλιέργειας με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και με έμφαση στην ενδημικότητα των ειδών.
Καλλιεργούμε βιοδυναμικά, με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο, αυτοφυή φυτά, σε επιλεγμένες περιοχές του νησιού.
Η συγκομιδή γίνεται μόνο με το χέρι χωρίς χορτοκοπτικά μηχανήματα.
Η ξήρανση γίνεται σε σκοτεινό χώρο, με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα.

Τα προϊόντα μας περιλαμβάνουν άγρια ρίγανη, φασκόμηλο, βοτανικά μείγματα για τσάγια, αρωματισμένο φυσικό θαλασσινό αλάτι και εκχυλίσματα.

 

Τι Κάνει Τα Βότανά Μας Διαφορετικά

Τα βότανά μας αναπτύσσονται με όσο το δυνατόν λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση στις Κυκλάδες, στο νησί της Αμοργού, ένα από τα πλέον αγνά, λιγότερο μολυσμένα μέρη της Ελλάδας.

Είναι ενδημικές ποικιλίες, δηλαδή απόλυτα προσαρμοσμένα στο συγκεκριμένο μικρο-οικοσύστημα και γι’ αυτό δεν έχουν ανάγκη από κανενός είδους βοήθεια και προστασία. Έτσι δεν χρησιμοποιούμε κανένα λίπασμα η φυτοφάρμακο. 

Σε αυτή την εντοπιότητα οφείλονται και τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, η ασυνήθιστα μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και ενεργά συστατικά, πράγμα που θα διαπιστώσετε όταν τα δοκιμάσετε. 

Το ενεργειακό τους αποτύπωμα στον πλανήτη είναι ελάχιστο, επειδή δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα, τόσο στην καλλιέργεια όσο και στη συγκομιδή.

 

Σχετικά Με Τα Βότανα, Τα Φαρμακευτικά Φυτά & Τη Δράση Τους

Ό,τι σας γράφουμε, δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Αναπαράγουμε στοιχεία από την διεθνή βιβλιογραφία η από ιατρικές και φαρμακολογικές μελέτες.

Η παρατήρηση χιλιάδων ετών αλλά και η σύγχρονη έρευνα έχουν δείξει την ευεργετική δράση των βοτάνων και την υποστηρικτική τους επίδραση στον οργανισμό, παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν “θαυματουργά” σκευάσματα. Τα βότανα δεν έχουν τα θεαματικά αποτελέσματα που έχουν τα φάρμακα, βοηθούν όμως στην αυτοθεραπεία του οργανισμού και λειτουργούν μακροπρόθεσμα προληπτικά και ενισχυτικά, αν τα βάλετε στη ζωή σας σαν μια υγιεινή συνήθεια.

Για παράδειγμα, όταν διαβάζετε ότι ένα μείγμα βοτάνων σας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος η του αλκοόλ, δεν σημαίνει ότι ακυρώνει κάθε συνέπεια, αλλά ότι βοηθάει τον οργανισμό να τις αντιμετωπίσει. Κανένα μείγμα βοτάνων δεν θα σας αδυνατίσει αν δεν κάνετε σωστή διατροφή και κανένα βότανο δεν θα σας ξανακάνει εικοσάχρονο στο κρεβάτι.

Το μυστικό της καλής υγείας δεν είναι καθόλου μυστικό, σωστή και αρκετή τροφή, περπάτημα, χαρούμενες και θετικές σκέψεις, όχι προσκόλληση στην ύλη και πολύ αγάπη.

Σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε κατάχρηση βοτάνων. Άν είστε έγκυοι, σε γαλουχία η αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε συστηματική χρήση.

 

Φυσική Καλλιέγεια: Doing Nothing

Η φυσική καλλιέργεια είναι έμπνευση του γεωπόνου και φιλόσοφου Μασανόμπου Φουκουόκα (Masanobu Fukuoka) που αφού εργάστηκε σαν φυτοπαθολόγος στην υπερεντατικά καλλιεργούμενη Ιαπωνία των 10ετιών του ’30-’40, άρχισε να αμφισβητεί την γεωπονία της εποχής του. Η σκέψη που τον οδήγησε στη νέα του θεωρία και στην αναζήτηση ενός νέου τρόπου καλλιέργειας ήταν το ότι “Η φύση είναι τέλεια από μόνη της. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει στη φύση για να μεγιστοποιήσει το προσωπικό του όφελος”.

Έστησε μία μικρής έκτασης βιολογική καλλιέργεια, όπου άρχισε σταδιακά να καταργεί το όργωμα, τη λίπανση, τη ζιζανιοκτονία, ώσπου έφτασε σε μία αποδοτική παραγωγικά μέθοδο που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “ακαλλιέργεια”.

Σε έναν φυσικό αγρό, δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, το λίπασμα είναι άγνωστο, τα αγριόχορτα καλοδεχούμενα το πότισμα αναλαμβάνει η βροχή και η ατμοσφαιρική υγρασία και τα μοναδικά “μηχανήματα” είναι το μικρό σκαλιστήρι και το ψαλίδι της συγκομιδής. Το έδαφος δεν κουράζεται, ο αγρός γίνεται όλο και πιο γόνιμος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ανώτερα.

Ο μαθητής και συνεχιστής του έργου του Φουκουόκα, Παναγιώτης Μανίκης, λέει μεταξύ άλλων: “Φυσικά, θα υποβαθμίζαμε τη φυσική καλλιέργεια αν την προσδιορίζαμε μόνο ως γεωργική μέθοδο. Η φυσική καλλιέργεια είναι ένα πνευματικό μονοπάτι που συνδέει επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία σε μια ενιαία σύλληψη, όπως ήταν κάποτε στο παρελθόν αδιαίρετες. Η φυσική καλλιέργεια φιλοδοξεί να ενώσει θεό άνθρωπο και φύση”.

Εμείς, μάλλον θα λέγαμε ότι η φυσική καλλιέργεια στην εποχή μας, είναι κυρίως μια πολιτική στάση, αλλά θα ξεκινούσαμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Ίσως σε κάποιο blog αργότερα.

 

Ο Βιοδυναμικός Κύκλος & Η Φυσική Αρμονία

Η καλλιέργεια σύμφωνα με τον βιοδυναμικό κύκλο, είναι μια θεωρία που ανέπτυξε πρώτος το 1924, ο Αυστριακός φιλόσοφος, αρχιτέκτονας, παιδαγωγός, ανθρωπολόγος, θεοσοφιστής, ροδόσταυρος – και ποιος ξέρει τι άλλο – Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Steiner). Είναι μια βιολογική καλλιέργεια, απόλυτα φυσική, με βάση τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις, του ευρύτερου περιβάλλοντος και του σύμπαντος. Αντιμετωπίζει τη φύση ολιστικά, εντάσσοντας κάθε οργανισμό σε ένα γενικό σύνολο που αλληλεπιδρά δυναμικά και εξελίσσεται αυτόνομα. Τα φυτά, σαν μέρος μιας “κοινότητας”, στηρίζονται στα ενεργειακά στοιχεία του περιβάλλοντος (γη, νερό, αέρας, ήλιος) και οι δυνάμεις αυτές εκφράζονται στο φυτό σαν ρίζα, φύλλωμα, άνθος.

Στην πραγματικότητα, το ετήσιο βιοδυναμικό ημερολόγιο είναι μια πανάρχαια καλλιεργητική πρακτική που βασίστηκε στην παρατήρηση των τροφοσυλλεκτών και των καλλιεργητών και που, χωρίς να έχει καμία μεταφυσική διάσταση, σ’εμάς έχει κληροδοτήσει όλες τις αστρολογικές μπούρδες και φαντασιοπληξίες.

Οι παλιοί αγρότες εξαρτούσαν τις γεωργικές εργασίες τους από τις φάσεις της σελήνης. Όπως είναι φυσικό, ανακάτευαν προλήψεις, θεούς, νεράϊδες, μαγεία και ξόρκια, είχαν όμως αποτέλεσμα.

Ο ήλιος, η σελήνη και τα κοντινά ουράνια σώματα, επηρεάζουν στην ανάπτυξη και στη μορφή τα φυτά μέσω της βαρυτικής τους έλξης. Ακούγεται πολύ λογικό, αν σκεφτούμε ότι η βαρυτική έλξη της σελήνης έχει τη δύναμη να μετακινεί τεράστιους υδάτινους όγκους κατά την παλίρροια, η έλξη αυτή να επηρεάζει δυναμικά και τους χυμούς του κάθε φυτού ξεχωριστά.

Εμείς, στην Αμοργό, συμβουλευόμαστε το βιοδυναμικό ημερολόγιο μόνο για τις περιόδους της συγκομιδής, μια και δεν εφαρμόζουμε καλλιεργητικές εργασίες.

Είναι περιττό να πούμε με τι απαξία αντιμετωπίζουν οι κλασσικοί γεωπόνοι τις θεωρίες και τις πρακτικές της φυσικής και της βιοδυναμικής γεωργίας, παρόλο που έχει γίνει πια ξεκάθαρο ότι η συμβατική και η χημική γεωργία έχει ολοκληρωτικά αποτύχει και ως προς την ποιοτική αποδοτικότητά της και πάνω απ’όλα ως προς τη διατήρηση ενός υγειούς και βιώσιμου περιβάλλοντος.

 

Η Βιολογική Καλλιέργεια

Η βιολογική, τώρα, καλλιέργεια είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της χημικής καλλιέργειας, είναι και αυτή εντατική, χρησιμοποιεί λιπάσματα και φυτοφάρμακα, έχει υψηλό κόστος και και άγεται από την ανθρώπινη αλαζονεία που αποφασίζει τι θα φυτρώσει και που, πόσο θα αποδώσει και πότε.

Και βέβαια ένα βιολογικό προϊόν είναι ασφαλέστερο, απαλλαγμένο από επικίνδυνα χημικά, είναι όμως φυσικό; Είναι, δηλαδή στη μορφή και πάνω απ’όλα έχει τα συστατικά που θα είχε όπως θα μας το έδινε η φύση;

Αρκεί να πάμε μια βόλτα στο deli της γειτονιάς μας και να βρούμε βιολογικές ντομάτες τον Δεκέμβριο, για να πάρουμε την απάντηση. 

Εξ’άλλου, ως βιολογικά, καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, υβρίδια και μεταλλαγμένα.

 

Το Φυσικό & Το Βιολογικό Προϊόν

Συνοψίζουμε, λοιπόν, λέγοντας ότι ένα φυσικό η βιοδυναμικό προϊόν είναι και βιολογικό, ενώ ένα βιολογικό προϊόν δεν είναι απαραίτητα και φυσικό.

Φυσικό προϊόν είναι αυτό που μπορούμε να βρούμε στη φύση με τη μορφή και στην χρονική στιγμή που αυτή επιλέγει και δεν ακολουθεί κανόνες και προδιαγραφές ανθρώπινης επινόησης.

Αξίζει, τέλος, να πούμε ότι το ενεργειακό αποτύπωμα ενός φυσικού προϊόντος, είναι μηδενικό.

Διαβάστε Περισσοτερα

Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο