fbpx

Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες

Ενεργειακές μπάρες για μικρούς και μεγάλους!

                                                       Από την Μαρίνα Ζαχαράκη για το faepaidimou!

Ενεργειακές μπάρες για μικρούς και μεγάλους

 

Οι μπάρες δημητριακών θα είναι πάντα η Νο 1 επιλογή καθώς φτιάχνονται εύκολα, τις συσκευάζετε και τις έχετε άμεσα διαθέσιμες για εσάς ή τα παιδιά σας.
Είναι το καλύτερο σνακ μεταξύ γευμάτων δεν έχουν συντηρητικά (αυτές που θα φτιάξετε σε λίγο), δεν έχουν υπερβολικές θερμίδες, δεν έχουν αρώματα και το κόστος τους είναι μικρότερο του εμπορίου.

 

Η βάση για τις μπάρες είναι :

  1. Τα δημητριακά, με δημοφιλέστερη τη βρώμη.

  2. Οι ξηροί καρποί που μας δίνουν πολύτιμα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στην λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και πρωτεΐνη, συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να παράγει ενέργεια. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον δικό του συνδυασμό ξηρών καρπών (φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια ή ακόμα και σπόρους όπως ο δημοφιλής λιναρόσπορος, σουσάμι, κουκουνάρι ή chia seeds).

  3. Τα αποξηραμένα φρούτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες, τα αποξηραμένα φρούτα δίνουν γλυκιά γεύση στις μπάρες δημητριακών. Μερικές επιλογές είναι: σταφίδες, cranberries, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, μπανάνα ή ό,τι άλλο μπορεί κανείς να έχει στο ντουλάπι του.

  4. Το βούτυρο για να «δέσει».Για να «δέσει» το γλυκό ενα πολύ σημαντικό βήμα στην παρασκευή τους είναι το πώς θα κολλήσουν όλα τα υλικά μαζί για να δώσουν την ιδανική μαστιχωτή υφή. Αυτό μπορεί να συμβεί με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας κάποιο βούτυρο από ξηρούς καρπούς όπως το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι, τα οποία όπως περιγράψαμε παραπάνω μας δίνουν όλα τα οφέλη των καλών λιπαρών, χωρίς να περιέχουν τα βλαβερά κορεσμένα και trans λίπη.

    Ο δεύτερος τρόπος χρειάζεται βούτυρο, μαύρη ζάχαρη και μέλι τα οποία λιώνουν σε μία κατσαρόλα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να δέσει το μίγμα των δημητριακών και των ξηρών καρπών. Η επιλογή αυτή δεν είναι τόσο θρεπτική καθως δεν περιέχει τόσα θρεπτικά συστατικά όσα η πρώτη.

  5. Και για extra γεύση η μπάρα μας μπορεί να περιέχει κομματάκια μαύρης σοκολάτας για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, ενώ έντονη γεύση θα δώσουν οι νιφάδες καρύδας και η κανέλλα…

 

Ποδιά και πάμε να φτιάξουμε τα πιο υγιεινά σνακ!

 

Ενεργειακές μπάρες για μικρούς και μεγάλους

Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα, λιναρόσπορο και φυστικοβούτυρο

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
125γρ βούτυρο ή 80 γρ ελαιόλαδο
125γρ μέλι
1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
200γρ νιφάδες βρώμης
50γρ λιναρόσπορο
3 κουταλιές σπόρους chia
150γρ φυστικοβούτυρο
125γρ κουβερτούρα

 

Εκτέλεση:
Λιώνετε σ’ ένα κατσαρολάκι το βούτυρο ή το ελαιόλαδο με το μέλι.
Τρίβετε στο μούλτι τον λιναρόσπορο.
Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε η βανίλια, τη βρώμη, τον λιναρόσπορο και τους σπόρους chia.
Ανακατεύετε καλά και βάζετε το μίγμα σ’ ένα ταψάκι 25×25εκ στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνετε το μίγμα να καλύψει το πάτο του ταψιού.
Στην ίδια κατσαρόλα λιώνετε το φυστικοβούτυρο με τη κουβερτούρα και καλύπτετε το μίγμα της βρώμης. Βάζετε το ταψάκι στο ψυγείο για μερικές ώρες να παγώσει και το κόβετε σε μικρά κομμάτια.

 

 

Μπάρες δημητριακών με βρώμη και μήλα

Υλικά:
½ κιλό βρώμη
6-7 μήλα
μια κουταλιά σούπας ταχίνι (προαιρετικό)
μια κουταλιά (ή δύο) σούπας μέλι
λίγη κανέλα
λίγη κουβερτούρα ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
μερικά κράνμπερι αποξηραμένα ή εναλλακτικά σταφίδες (προαιρετικό)
λίγα αμύγδαλα ψιλοκομμένα (προαιρετικό) ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας

 

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα μήλα σε μικρά κομματάκια.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν κατά το ήμισυ περίπου τα μήλα.
Τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα λιώνουμε είτε με ένα πιρούνι είτε με το εργαλείο που λιώνουμε τις πατάτες σε πουρέ.
Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε τη βρώμη, προσθέτουμε τα μήλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα και βάζουμε το μείγμα.
Το ισιώνουμε να γίνει ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 1cm.
Το βάζουμε στο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Όταν το βγάλουμε το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά κόβουμε σε μακρόστενες μπάρες.
Βάζουμε τις μπάρες σε ένα τάπερ και τις διατηρούμε στο ψυγείο.

 

 

 

Υγιεινές μπάρες με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα

Υλικά
450 γρ ταχίνι
200 γρ μέλι
200 γρ κουβερτούρα
300 γρ βρώμη
190 γρ δημητριακά
100 γρ αποξηραμένα δαμάσκηνα
100 γρ αποξηραμένα βερύκοκα
100 γρ κράμπερι
100 γρ σταφίδες
1 κουτ γλυκού κανέλα

 

Εκτέλεση:
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε είτε σε μπεν μαρί, ειτε στον φούρνο μικροκυμμάτων για 2 λεπτα
Αλέθουμε τη βρωμη στο μούλτι.
Με ενα μαχαίρι κόβουμε τα βερύκοκα και τα δαμάσκηνα στα 4. Αν κάποια ειναι μικρά τα κόβουμε στα 3.
Σε ένα αρκετά βαθύ μπολ, ρίχνουμε το ταχίνι με το μέλι και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε τη βρώμη, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί, μετά τα δημητριακά και απο δω και στο εξής ανακατεύουμε και πιέζουμε με το χέρι ωστε να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια τα δημητριακά και να μπουν καλά μέσα στο μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα κράμπερις και τις σταφίδες και την κανελα και ανακατέυουμε καλα με το χέρι να γίνει ενα ομοιομορφο μείγμα.
Σε ένα τάπερ τετράγωνο ή ορθογώνιο βάζουμε μεμβράνη για να μπορέσουμε να το βγαλουμε ευκολα.
Απλώνουμε το μείγμα στο τάπερ και πατάμε δυνατά με το χέρι να γίνει μία σφηχτή μάζα και να απλωθεί καλά σε όλο το τάπερ.
Βάζουμε στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες και μετά το αναποδογυρίζουμε, βγαζουμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε μακρόστενες μπάρες.

 

 

Μαλακές μπάρες δημητριακών

Υλικά
100 γρ βρώμη
20 γρ λιναρόσπορο
20 γρ καρύδια
1 πορτοκάλι με το ξύσμα του
30 γρ φυστίκια αιγίνης
1 βανίλια
15 γρ σταφίδα
15 γρ κράνμπερι
1-2 κουτ. γλ. ταχίνι
3 κουτ. γλ μέλι
30 γρ λιωμένη κουβερτούρα

 

Εκτέλεση:
Βάζω στο μούλτι τη βρώμη, καρύδια, φυστίκια αιγίνης
Αδειάζω στο μπολ και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω.
Απλώνω σε αντικολλιτικό χαρτί μέσα σε ένα μικρό ταψί ή πιρέξ.
Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσουν
Κόβω σε ίσες λωρίδες και τυλίγω κάθε μία με μεμβράνη. Και τοποθετώ στο ψυγείο.

 

 

Θρεπτικές μπάρες για το σχολείο με 4 υλικά

Υλικά
200 gr κουβερτουρα
200 gr ταχινι ολικης
70 gr μέλι
1 κούπα δημητριακα-ξηροι καρποι-αποξηραμενα φρούτα (Οτι έχουμε ή μας αρεσει)

 

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι, το ταχίνι και την κουβερτούρα να λίωσουν και να γίνουν ένα μείγμα. Ανακατεύουμε συνέχεια.
Μόλις λιώσουν τα τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε μεσα την κούπα με το μείγμα την επιλογής μας. Τα αδειαζουμε σε ένα πυρέξ που έχουμε βάλει μέσα αντικολλητική ταινία και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Μόλις κρυώσει το βγάζουμε και το κόβουμε με το μαχαίρι σε ορθογώνια!
Βάζουμε τις μπάρες σε ένα τάπερ και τις διατηρούμε στο ψυγείο.

 

 

Καλή επιτυχία!

 

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Διαβάστε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΝΟΜΗΣ!

Διαβάστε τώρα Ίσως αργότερα